Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Mesto bere … azijske pisave

Vesna Trobec, Bukla 138-139, 22.11.2017

Mesto bere … azijske pisave

V novi sezoni branj v okviru projekta Mesto bere … literature sveta se osredotočamo na literaturo Azije. Na seznam literature azijskih avtorjev in avtoric so, med drugimi, velikani svetovne književnosti Rabindranath Tagore (Indija), Haruki Murakami (Japonska), Kahlil Gibran (Libanon), Amos Oz (Izrael), Khaled Hosseini (Afganistan), Han Suyin (Kitajska), Arundhati Roy (Indija) in drugi. Na bralnem seznamu je ponovno 60 knjig avtorjev in avtoric Azije, ki skozi svoje zgodbe zrcalijo raznolikost, duhovnost, družbene razmere in nemirno politično dogajanje na tem velikem kontinentu.
Zgodbe iz Indije, Japonske, Kitajske, Tajvana, Malezije, Pakistana, Nepala govorijo o revščini, nepravičnosti, boju za odpravo krivic in političnih turbulencah, o preprostem življenju na podeželju in o borbi za preživetje v mestu. Intimne pripovedi govorijo o družini, odnosih in čustvenih vrtincih, ki jih sprožajo nečimrnost, sram, ljubosumje, zavist, hrepenenje … in so univerzalni ne glede na kraj bivanja.
Literatura Azije odseva bogastvo kulturnih, etničnih, zgodovinskih in družbenih okoliščin, ki so oblikovali ta največji, najbolj naseljen in kulturno neverjetno raznolik kontinent. Morda najbolj prepoznavna tema literature tega kontinenta pa je vendarle občudovanje narave, ki sega od najbolj vsakdanjih do mističnih oblik slavljenja življenja, večnega krogotoka rojstev, umiranja, staranja. Na drugi strani pa literatura zrcali življenje v megalomanskih velemestih in prenaseljenost, revščino, socialne razlike ter borbo za preživetje, odtujenost, osamljenost ter hrepenenje po sreči v urbanih prenasičenih okoljih.
Petmesečni bralni projekt bomo začeli na »Ta veseli dan kulture« 3. decembra 2017 in ga zaključili 3. maja 2018. S sodelujočimi bralci pa se bomo srečali na že tradicionalni prireditvi na prostem meseca junija na Stritarjevi ulici v Ljubljani. Namen bralnega projekta je promocija kakovostne literature in aktivno sooblikovanje stanja na pod ročju bralne kulture in bralnih navad prebivalcev Ljubljane.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...