Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Knjiga meseca Mance Košir

Ona; On

Robert A. Johnson, Bukla 82-83, 3.10.2012

Ona; On

Odkar sta izšli lepi lepi dvojčici – Tomaž Plahuta je žareča zvezda oblikovanja, ki dela knjige založbe Eno prepoznavne na prvi pogled – Ona in On, sem ju izbrala za knjigi meseca, a zapisujem hvaležnost jungovskemu analistu in piscu Robertu A. Johnsonu v Bukli šele zdaj. Drugi četrtek v oktobru namreč začenjamo novo sezono Beremo z Manco Košir v Kavarni Union prav s tema knjigama, ki sem ju zato prebrala še enkrat. In bila drugič še bolj navdušena kot prvič. Kajti bolj ko se človek poglablja v opisana mita o ženski in moški psihi, bolj prodira vase in uzira nove sloje nezavednega, ki jim knjigi pomagata na plan. Neprecenljivo darilo!

Najprej uvodno pojasnilo. Res da se Johnson v Oni prek mita o Psihi in Erosu ukvarja predvsem z žensko dušo, v študiji On, v kateri Parsifal išče sveti gral, pa z moško, a ne piše le o ženski in moškem, temveč o obeh. Saj žensko vodi tudi moško načelo – Jung ga je poimenoval animus, v moškem pa deluje tudi ženski princip – anima. Kako ravnati s svojo moškostjo in ženskostjo, da bomo razvili pristen stik z arhetipskim vzorcem ženske in moške psihe ter zmogli odrasti v odgovorne, zrele osebnosti, nas učijo miti danes z enako močjo, kot so učili moške in ženske pred davnimi stoletji. »Biološka sestava človeka je še vedno enaka tisti v časih stare Grčije in tudi nezavedna psihološka dinamika človekove osebnosti se ni kaj dosti spremenila,« ugotavlja Johnson.

Kaj pomeni biti ženska in kako (z)rasti do zrele ženskosti, pripoveduje mit o Psihi in Erosu (Eros ni samo spolnost, opozarja Johnson, saj bog ljubezni nameri puščico v srce in ne v spolovila!) na svež in poučen način. Uči žensko, kako ravnati z moškim, in njenega partnerja, kako bivati z njo. Ena od temeljnih razlik se pokaže pri razumevanju poroke in zakona. Ona se zakonu preda, njemu je zakon le ena od »dejavnosti«. A moški brez ženske pravzaprav ne more: »Kar zadeva svetlobo v družini, je moški v glavnem odvisen od ženske, saj je slabo opremljen za to, da bi našel smisel zase.« Moški se prepozna v ženskem pogledu, če ga ženska zares vidi in podpira. »Ženska je tista, ki v večini odnosov spodbuja rast. Moški se tega boji, še bolj pa se boji razdora.«

Najpomembnejše so naloge, ki jih Afrodita, Erosova mati, naloži Psihi, ko ta ni upoštevala njegovih ukazov in sta zato oba izgnana iz raja. Sama jih ne bi mogla opraviti. Ko že obupuje in hoče storiti samomor, pridejo pomočniki in Psiha naredi vse naloge. Razvije svojo polno ženskost in se zavedno ponovno poroči z Erosom. Ženska boginja z moškim božanstvom. Sinteza, o kateri danes večinoma le sanjamo.

V knjigi On beremo zgodbo o tem, kaj pomeni biti pravi moški. Sledimo Parsifalovi osebnosti rasti v dvajsetih letih, odkar je prvič videl grad, v katerem se šestnajstletni mladenič ni znašel, do zrelega, prekaljenega viteza, ki zna postaviti pravo vprašanje in prepoznati življenjski smisel – služiti bogu in gralu. Gre za potovanje »od nedolžnosti in nezavedanja do zavestne nepopolnosti, ko je razcepljen med nasprotujoče si sile v sebi, ter nazadnje do vizionarske, razsvetljene zavesti, celosti in harmonije.« Kaj pomeni služiti gralu? Pomeni služiti notranji ženski. Ko se moški spravi z njo, tudi odnos do realne ženske postane celovit. Odrešenje za oba. Kot je dejal srednjeveški avtor, pa je »trpljenje najhitrejši konj do odrešenja«.

Ona in On je vredno branje za slehernega moškega in žensko ne glede na starost. Obvezno pa bi moralo biti pred poroko, da bi sploh razumeli, kakšna duhovna iniciacija je zakon in kako velika priložnost za »vstajenje« je lahko. Ko božje diha za ovratnik, ker hoče priti v njegovo, njeno srce. V pravo domovino ljubezni.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...