Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Knjiga meseca Mance Košir

Urbani menih in Darilo terapije

Pedram Shojai in Irvin D. Yalom, Bukla 134-135, 5.7.2017

Urbani menih in Darilo terapije

Urbani menih
Pedram Shojai
prevod: Slavica Jesenovec Petrović, Borut Petrović Jesenovec
Učila International, zbirka Žepna knjiga, 2017, m. v., 345 str., 10,90 €

Darilo terapije
Odprto pismo novi generaciji terapevtov in njihovim klientom
Irvin D. Yalom
prevod: Maja Krajnc
UMco, zbirka Preobrazba, 2017, m. v., 354 str., 24,90 €

Počitnice so čas za delo na sebi. Še prej pa – za delo v sebi. Kdor bo prebral okoli 350 strani debeli knjigi »priznanega mojstra čigonga, odličnega zeliščarja, zdravnika vzhodne medicine /…/ ki je tudi posvečen duhovnik v Samostanu Rumenega zmaja na Kitajskem« itd., samoimenovanega »urbanega meniha«, ter profesorja psihiatrije, mojstra psihoterapije, filozofa in odličnega pisatelja Yaloma (priljubil se nam je že s knjigo Rabelj ljubezni), bo imel dela dovolj. Če bo še upošteval številne koristne vaje »urbanega meniha« in se potopil v Yalomove zgodbe in na dno svoje duše, bo lahko garal še dolgo. Kajti »življenje je kung fu, in če se hočete spraviti v red, morate garati«, zapiše večkrat P. S. (Pedram Shojai). Ko deblokiramo svojo življenjsko energijo – či, prepoznamo smisel svojega življenja in postanemo to, kar v resnici smo. Sledijo radost, lahkotnost, sreča in mir. »Urbani menih« poka od živ ljenja! »Velikodušno se razdaja, ker si je vzel čas in pil iz vodnjaka neskončnosti.«

P. S. nas prizemljuje, da spravimo v red svoje porušeno ravnotežje. Se zavedamo, da je »energija kot denar. To je valuta, ki kroži.« Naš svet je preveč jang, zato smo v stresu, nenehno hitimo, se bašemo z nezdravo hrano, se premalo gibljemo, saj v glavnem sedimo pred računalniki, v avtomobilih, pred televizorjem … Stoječa voda pa je leg lo bolezni! Nimamo pristnih odnosov ne v službi ne doma, počutimo se osamljeni, depresivni, tesnobni … Ne moremo spati, kar pomeni, da se ne moremo uravnotežiti, saj je spanje dragoceni jin. Vzemite si nazaj čas, nas poziva. Zapravljanje časa je zapravljanje življenja! Stran s slabo hrano, sladkor je droga – proč z njim! Postite se – od trde hrane, medijev, slabih odnosov, dela in ljudi, ki nam pijejo energijo. Gibajte se, vstanite izpred računalnika in se pretegnite, telefonirajte stoje … Predvsem pa: odložite ponarejene identitete, ki so naše maske, ne jem ljimo se tako res no, več lahkotnosti v naše življenje, če stresem iz rokava nekaj motivacijskih nasvetov. Zapisanih tako, da človeka kar vržejo s kavča, saj jih zasliši zares, ugleda sranje (priljubljena menihova beseda), sredi katerega živi. »Prevzemimo vajeti živ ljenja v svoje roke in poskrbimo za potrebne spremembe, da bi povečali svojo energijo, odvrgli mrtvo težo in se umaknili s poti samim sebi.« Potem pa začnimo delati za druge, razdajajmo se, ker imamo kaj dati, priporoča aktivistični »urbani menih«.

»Kaj pa, če si ne zastavljamo dovolj temeljnih vprašanj?« nas sprašuje P. S. In usmerja tja, kjer je doma eksistencialna, humanistična psihologija velikega Yaloma. K temeljem. V slovenščini se vsi začnejo s črko S: smisel, svoboda, samota in smrt. Ko se začnemo spraševati o teh eksistencialnih danostih, se zatresejo naše lažne identitete, navezanosti, odvisnosti … Yalom je Darilo terapije podnaslovil: Oprto pismo novi generaciji terapevtov in njihovim klientom, a se to dragoceno darilo ponuja slehernemu odraslemu človeku, ki se hoče učiti, premišljati svoje življenje (Sokrat: Nereflektirano življenje ni vredno življenja!), se prebuditi iz otopelosti in stisk, prepoznati smisel svojega bivanja in zaživeti polno lastno bit. Ker se proces rasti nikoli ne neha in so za to rast ključni naši odnosi, je Yalomovo Darilo zdravilno za slehernika. Sodobni brevir, ki ga velja redno prebirati.

Temeljni človekov strah je strah pred smrtjo. A »čeprav nas fizični vidik smrti uničuje, nas lahko ideja o smrti rešuje«. Razmišljati o svoji umrljivosti pomeni učiti se polno živeti TUKAJ in ZDAJ. Dosegati novo raven zrelosti in modrosti. Bivati pristno. »Psihoterapevti si ne smejo dovoliti, da bi spregledali številne velike mislece, ki so ugotovili, da učiti se, kako dobro živeti, pomeni naučiti se, kako dob ro umreti,« ponavlja Yalom. In uči tudi Pedram Shojai. Zato sta njuni sijajni knjigi obvezna počitniška prtljaga, pa naj gremo kamor koli. Oziroma ostanemo kar doma. Kar je za prebujenega »urbanega meniha« tako ali tako eno in isto, haha.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...