Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Mesto bere ... severnoameriške romane

Tatjana Pristolič, Bukla 116-117, 25.11.2015

Mesto bere ... severnoameriške romane

Po prebiranju sodobnih evropskih zgodb v lanski sezoni letos v ospredje programa Mesto bere postavljamo sodobno literaturo severnoameriškega kontinenta. Literarna obzorja bomo letos raziskovali s pomočjo sodobnih zgodb ameriških in kanadskih avtorjev in avtoric, ki so jih napisali po letu 1950: Capota, Millerja, Bukowskega, Hemingwaya, Plathove, Jongove, Atwoodove in drugih. V končni seznam branj smo uvrstili 60 izbranih romanov. Izbor vsebinsko zajema tako intimne zgodbe posameznikov in družbeno prelomne dogodke, ki so zaznamovali severnoameriški prostor v tem obdobju.

»Navsezadnje je na svetu brez števila knjig. Nekatere med njimi so dobre, prgišče jih je dobrih, in od tega prgišča jih bo preživelo le malo,« tako je zapisal v knjigi Ure eden od priporočenih avtorjev z letošnjega seznama Michael Cunnigham. Zgodbe severnoameriških romanov pokrivajo različne teme in literarne stile novejšega obdobja književnosti, ki je zaznamovala in zrcali družbene razmere v prostoru Združenih držav Amerike in Kanade.

Faulknerjeva literarna klasika Svetloba v avgustu na primer slika družbeno in moralno podobo ameriškega Juga in raziskuje vprašanje človekovega bivanja in dobrega in zla v njem. Palahniukov s kultno filmsko upodobitvijo tudi ekranizirani prvenec Klub golih pesti je skoraj apokaliptična podoba sodobnega sveta, kjer je človečnost moč najti le v podpornih skupinah za rakava in druga huda obolenja.

Na seznamu knjig aktualne sezone je tudi ljubezenska zgodba Rajski vrt ameriškega literarnega klasika Ernesta Hemingwaya, ki pripoveduje o ljubezenskem trikotniku zakoncev, ki se na medenih tednih potepata po francoski rivieri in Španski obali. Hemingway je pričel s pisanjem romana leta 1945, vendar romana ni končal, tako je le-ta izšel posthumno, šele leta 1986. Leta 2008 je roman dobil filmsko predelavo v režiji Johna Irvinga z Meno Suvari in Jackom Hustonom v glavnih vlogah.

Pustolovski roman Obala moskitov na drugi strani sega globoko v bistvo in problematiko človekovega bivanja v sedanjem svetu, v zahodni potrošniški družbi.

Na bralnem seznamu nove sezone je med drugim tudi knjižna klasika, tokrat s področja znanstvenofantastičnega žanra, roman Nevromant Williama Gibsona, ki je s knjigo v literarni svet umestil novo literarno zvrst – kiberpank.

In pa Strah pred letenjem, še ena kultna knjiga s seznama literature sedemdesetih let, prvi in najuspešnejši roman Erike Jong, v katerem odkrito in neposredno piše o ženski spolnosti. Ob izidu, leta 1973, je sprožil pravo vznemirjenje, med puritanskimi kritiki pa tudi val ogorčenja zaradi sočnega jezika in pripovedi o ženskih spolnih željah.

»Ker je roman mrtev, nima smisla pisati izmišljenih zgodb,« je v Myri Breckinridge napisal Gore Vidal, kontroverzna legenda ameriške literarne in družbene scene.

Še ena pripoved z našega seznama knjig, ki razgalja stranpoti sodobnega sveta, je roman Johna Ralstona Saula Druga najboljša stvar, ki bralca popelje v podzemlje, kjer se trguje z umetniškimi deli in v katerem avtor kritično raziskuje zahodno civilizacijo in strukture moči, ki jo vodijo.

Med kanadskimi romani je na letošnjem bralnem seznamu tudi Leonard Cohen, glasbena legenda in literat, s svojim drugim romanom Lepi zgubljenci. In pa na primer kanadska avtorica, pesnica, kritičarka in aktivistka Margaret Atwood, dobitnica mnogih nagrad za literaturo, s svojo odlično grozljivo antiutopijo Deklina zgodba.

V času trajanja projekta Mesto bere bo v knjižnicah Mestne knjižnice Ljubljana potekal tudi literarni spremljevalni program. Pri projektu sodelujemo z Mladinsko knjigo, knjigarno Konzorcij, kjer bomo nekaj knjig s seznama Mesto bere ... severnoameriške romane predstavili tudi obiskovalcem knjigarne.

Ljubitelji literature, vabljeni k branju in sodelovanju: in nikoli ne podcenjujmo moči knjig, kot bi rekel Paul Auster, še eden med odličnimi avtorji z našega letošnjega seznama knjig.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...