Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Tilka Jamnik, Bukla 120-121, 06.04.2016

2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Praznovanje 2. aprila, ki ga v zadnjih letih sofinancira Javna agencija za knjigo RS, že po tradiciji zasnujeta Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Praznične bralne spodbude pa gredo po vsem slovenskem prostoru, t. j. po Sloveniji, zamejstvu in med slovenskimi rojaki po svetu ...

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, leta 1967 proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, in še posebej branje kakovostne mladinske literature.

Letos je poslanico in plakat pripravila Brazilska sekcija IBBY; plakat je ustvaril ilustrator Ziraldo, poslanico je napisala Luciana Sandroni, v slovenščino pa sta jo prevedli Tina Mahkota in Barbara Juršič. Poslanica pod naslovom Nekoč je ... pripoveduje o tem, kako je deklica Luiza obiskala knjižnico, se včlanila in si izposodila le eno knjigo, Sneguljčico, svojo najljubšo pravljico, toda domov ni prišla sama, kajti ... :)

»Res ne vem, katero naj vzamem. Najraje bi vzela vse …«
In prav v tistem hipu se je zgodilo nekaj neverjetnega: iz knjig so stopile vse pravljične osebe: Pepelka, Rdeča kapica, Trnuljčica, Motovilka. Cela druščina pravih princes.
»Luisa, vzemi me domov!« so jo vse rotile.
»Samo posteljo potrebujem, da se bom malo naspala,« je zazehala Trnuljčica.
»Samo sto let, nič več,« je posmehljivo prhnil Obuti maček.
»Lahko ti pospravljam po hiši, zvečer pa grem na zabavo na grad …« je rekla Pepelka.
»S kraljevičem!« so vsi zavpili.
»V košarici imam potico in vino. Bi kdo pokusil?« je ponudila Rdeča kapica.
Kmalu zatem so se jim pridružili novi pravljični liki: Grdi raček, Deklica z vžigalicami, Kositrni vojak in Plesalka.
»Luisa, gremo lahko s teboj? Mi smo Andersenovi liki,« je prosil Grdi raček, ki sploh ni bil tako grd.
»Je pri tebi doma toplo?« jo je vprašala Deklica z vžigalicami.
»Hm, če imaš peč, bova midva raje ostala tukaj …« sta pripomnila Kositrni vojak in Plesalka.
Tedaj se je na vsem lepem prikazal ogromen kosmat volk z ostrimi čekani in se postavil pred druščino.
»Hudobni volk!!!« so zavpili.
»Volk, zakaj imaš tako velika usta?« je iz navade vzkliknila Rdeča kapica.
»Jaz vas bom branil!« je junaško rekel vojaček.
V tistem je volk že odprl svoj velikanski gobec in … Jih vse požrl? Ne! Samo zazehal je, ker je bil zelo zaspan, nato pa je miroljubno rekel:
»Pomirite se, druščina. Rad bi vam nekaj predlagal. Luisa naj si izposodi knjigo o Sneguljčici, mi pa bomo zlezli v njeno torbo. Dovolj velika bo za nas.«
Volkov predlog se je vsem zdel odličen.
»Prosim, Luisa!« je rekla Deklica z vžigalicami, drgetajoč od mraza.
»No, prav!« je rekla in odprla torbo.
Pravljični liki so se postavili v vrsto in poskakali vanjo.

Objavljamo le košček letošnje poslanice, v celoti pa jo lahko preberete na domači strani Slovenske sekcije IBBY:
http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april

Letošnjo bralnospodbujevalno akcijo smo namenili »knjižnici«, izpeljali smo jo iz letošnje poslanice. Osnovali smo okvirni seznam priporočenih knjig na temo knjižnica, knjige in branje. Priporočamo, da vsak udeleženec po svoje – glede na zmožnosti, zanimanja in želje bralcev – pripravi razstavo gradiva, oblikuje spodbude za branje, organizira bralna srečanja in različne prireditve. K branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr., tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, pa tudi skupine, javnost ... Akcija potekala vse od 21. marca, svetovnega dneva poezije, preko 2. aprila – mednarodnega dneva knjig za otroke, prek Slovenskih dnevov knjige, 23. aprila – svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Noči knjige, in vse do konca šolskega leta. Pobudnika in krovna organizatorja bralnospodbujevalne akcije sta Slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Soorganizatorji pa so: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, DSP – sekcija za mladinsko književnost, Mariborska knjižnica, revija Otrok in knjiga. Gre pravzaprav že za tradicionalno skupno bralno akcijo ob 2. aprilu, kjer pri informiranju združujemo moči, da bi s spodbudami dosegli »vse« v slovenskem prostoru. Potem pa vsak po svoje izvede bralno akcijo (razstave gradiva, bralna srečanja, različne prireditve). Na takšen način se praznik t.j. BRANJE, dogaja povsod ... in z vsakim bralcem. :) Vse in več na na www.ibby.si.

Med drugim smo letos pripravili simpozij »Meje mojega jezika so meje mojega sveta« (Ludwig Wittgenstein 1889 – 1951), 13. aprila, v Mestni knjižnici Ljubljana. Gostje so: dr. Marko Stabej, dr. Boža Krakar Vogel, dr. Simona Klemenčič, mag. Tilka Jamnik, Arne Hodalič, Pavle Učakar, dr. Peter Svetina in Boštjan Gorenc. Izbrani referati bodo objavljeni v reviji Otrok in knjiga.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...