Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske književnosti in branja

Tilka Jamnik, Bukla 138-139, 22.11.2017

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske književnosti in branja

Letos, ko Slovenska sekcija IBBY praznuje svojih 25 let, že osmič zapored podeljuje priznanja za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Sofinancira jih Javna agencija za knjigo RS.
Nagrado Slovenske sekcije IBBY 2017 prejme: Zdenka Gajser, višja knjižničarka v Mariborski knjižnici.
Priznanje Slovenske sekcije IBBY 2017 prejmejo: Tjaša Klemenčič, knjižničarka na OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, Sabina Burkeljca, knjižničarka na OŠ Rodica in projekt O\'živela knjiga Društva Škuc .
Podelitev bo na Slovenskem knjižnem sejmu, na odru DSP, v petek, 24. novembra 2017, ob 12. uri, na prireditvi z naslovom 25 let Slovenske sekcije IBBY, skupni prireditvi Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS ter revije Otrok in knjiga.

Nagrada Slovenske sekcije IBBY 2017:
Zdenka Gajser
višja knjižničarka v Mariborski knjižnici

Zdenka Gajser, višja knjižničarka v Mariborski knjižnici, kjer od vsega začetka leta 1991 izrazito deluje na polju mladinskega knjižničarstva, umetnosti pripovedovanja in bibliopedagoškega dela. Njeno delo je tesno povezano z mladim bralcem, saj je sodelovala pri ureditvi mladinskih oddelkov Mariborske knjižnice, soustvarja Študijsko zbirko in Arhivsko zbirko slikanic, bralcem predstavlja aktualna in klasična besedila, snuje sodobne pristope v bibliopedagoških dejavnostih, skrbi za razstavno dejavnost za mlade bralce, bogata pa je tudi njena publicistična dejavnost. Posebej se je posvetila raziskovanju ljudske pravljice, njene motivike, sporočilnosti in možnosti njenih povezav z delom z otroki, mladostniki in odraslimi. Svoje delo je posvetila tudi delu z uporabniki s posebnimi potrebami ter izobraževanjem in seminarjem, ki jih za pripovedovalce, vzgojitelje, učitelje ter študente in dijake pedagoških usmeritev izvaja v Mariborski knjižnici in po vsej Sloveniji v povezavi z Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS, s Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru, z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo ter s številnimi posamezniki in skupinami, ki so strokovno razvijali področje pravljice in pripovedovanja. V okviru Službe za mlade bralce je bila pobudnica Pravljičnih dnevov, od leta 2003 pa skupaj z Ljobo Jenče tudi organizatorka Pravljične šole in kasneje še simpozijev. Od leta 2009, ko je Mariborska knjižnica zasnovala projekt Pravljični večeri za odrasle, je Zdenka Gajser zaznamovala pripovedovalsko skupino in tudi celotno slovensko pripovedovalsko prizorišče. Zdenka Gajser je nedvomno pionirka na področju pripovedovanja in je zato »nič v povezavi s pravljicami ne more lepše opredeliti, kakor jo njena misel, da so pravljice kraji in letni časi človeškega srca«.

Priznanje Slovenske sekcije IBBY 2017:
Sabina Burkeljca
knjižničarka na OŠ Rodica

prejme priznanje Slovenske sekcije IBBY za aktivno delovanje z mladimi bralci na Osnovni šoli Rodica ter za promocijo mladinske književnosti in branja v širšem okolju in v mednarodnem prostoru. Na Osnovni šoli Rodica je kot knjižničarka in učiteljica slovenščine zaposlena od leta 2001, ob tem je že vrsto let vodja skupine za kulturne dejavnosti (kulturna koordinatorica). Na šoli vpeljuje nacionalne projekte, povezane z branjem, npr. Branje ne pozna meja, Bralnica pod slamnikom, Naša mala knjižnica; sodeluje v mednarodnih projektih in se udeležuje izmenjav Erasmus (na Poljskem, v Turčiji, na Finskem …) ter aktivno predstavlja spoznanja v šolah in drugih ustanovah po Evropi. Piše strokovne članke, ti so večinoma povezani z biblioterapijo, in kritike s področja sodobne mladinske književnosti; objavlja v revijah Slovenščina v šoli, Otrok in knjiga, Šolska knjižnica, Sodobnost.

Priznanje Slovenske sekcije IBBY 2017:
Tjaša Klemenčič
knjižničarka na OŠ Frana Erjavca N. Gorica

prejme priznanje Slovenske sekcije IBBY, ker na Osnovni šoli Frana Erjavca že petintrideset let ob izposoji svetuje posameznim učencem ter celim razredom in jim nudi pomoč na pedagoških urah v okviru izvajanja knjižničnega informacijskega znanja. Vodi knjižni in knjižničarski krožek ter pripravlja vsakoletne razstave izvirnih ilustracij priznanih slovenskih ilustratorjev. Prek ilustracije poskuša na prijeten, nazoren in igriv način učencem vzbuditi veselje do branja. Ob razstavi po navadi povabi tudi ilustratorja in pripravi srečanje z učenci, ki se tako pobliže spoznajo z delom ilustratorjev. Sodelovala je pri pripravi razstave o Franu Erjavcu, prek katere učence spodbuja k branju njegovih del. Deluje tudi kot članica programskega odbora Bralne značke Slovenije – ZPMS in organizira šolske aktivnosti v povezavi s projekti, kot so Rastem s knjigo, Mega kviz, festival Bralnice pod slamnikom itd.

Priznanje Slovenske sekcije IBBY 2017:
Projekt O\'živela knjiga
Društvo Škuc

Projekt O\'živela knjiga, ki ga že od leta 2008 izvaja Društvo Škuc, prejme priznanje Slovenske sekcije IBBY, ker otroke in mladino spodbuja k druženju, ustvarjanju, branju in kreativnemu preživljanju prostega časa, povezanega s knjigo in z literaturo. Vsakoletni enotedenski festival vključuje interaktivne predstave, povezane s knjigo, pogovore z avtorji in ilustratorji, ulično čitalnico, delavnice kreativnega pisanja, pa tudi ustvarjalne delavnice s poudarkom na ekološki ozaveščenosti – organizatorji želijo opozoriti na problem kopičenja knjig, ki ne dosežejo bralca, in odpisane knjige ponovno uporabijo za ustvarjanje nove umetnosti. Obiskovalce spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa, pridobivanju novih znanj, razvija njihovo domišljijo in ustvarjalnost, motiviranost za branje, pa tudi ekološko ozaveščenost. Festival je v letih obstoja pridobil zvesto stalno občinstvo, na njegovih prizoriščih pa so se zvrstili nastopi številnih priznanih slovenskih ustvarjalcev.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...