Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

26. Bologna po Bologni, 29. 5.–2. 6. 2018

Tilka Jamnik, Darja Lavrenčič Vrabec, Bukla 142, 30.5.2018

26. Bologna po Bologni, 29. 5.–2. 6. 2018

Na razstavi je bilo okoli 450 slikanic s 55. sejma otroških knjig v Bologni: nagrajene knjige in finalistke sejemskih nagrad ter nabor drugih zanimivih kakovostnih knjig, ki smo jih vsebinsko zaokrožili na teme kulturne dediščine, večkulturnosti, večjezičnosti in medkulturnega razumevanja.

Prav zato smo izbrali za plakat letošnje Bologne po Bologni ilustracijo iz slikanice Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu avtorice Huiqin Wang (Mladinska knjiga, 2014). Ta izjemno kakovostna avtorska slikanica je leta 2014 prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico (podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev) in nato 2015 še priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga, ki ga podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Prodajna razstava, ki jo že vse od začetka pripravljata knjigarna Konzorcij v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana, Pionirsko, in Slovensko sekcijo IBBY, se je začela s prazničnim odprtjem in s strokovno predstavitvijo 29. maja in je trajala ves teden, po katalogu pa si lahko skozi vse leto naročate knjige z razstave na otroškem oddelku knjigarne Konzorcij.

»Daleč na vzhodu je Hallerstein pogosto doživljal tudi grenke trenutke osamljenosti in domotožja. Pogrešal je domovino in bližnje, zato je ohranjal stike z domačimi. V težkih trenutkih mu je bila v tolažbo slovenska pesmarica, ki jo je prinesel s seboj na Kitajsko. Knjižica s slovenskimi besedili je bila natisnjena leta 1729. Danes jo hrani državna knjižnica v Pekingu.«

Slovenec Ferdinand Avguštin Hallerstein v Pekingu, dvojezična slikanica o njem, avtorica Huiqin Wang, kitajska umetnica, ki ji je Slovenija postala drugi dom, njena ilustracija, ki temelji na kitajski slikarski tradiciji, in citat iz besedila, košček ilustracije z ljubljanski zmajem in kupolo baročne stolnice ... vse skupaj odlično odraža osrednjo rdečo nit že 26. Bologne po Bologni v letošnjem letu evropske kulturne dediščine.

Kitajska je bila osrednja gostujoča država na letošnjem knjižnem sejmu v Bologni, Javna agencija za knjigo RS pa je podpisala pogodbo, da bo Slovenija osrednja gostja Bologna 2021! Tokrat pa so se vse slovenske založbe, ki izdajajo kakovostne mladinske knjige, predstavile skupaj na razstavnem prostoru JAK-a, posebej pa tudi Mladinska knjiga in Morfemplus. Naj omenimo še, da je na razstavi ilustracij med 77 ilustratorji iz 25 držav uspešno sodelovala naša ilustratorka Andreja Peklar.

Sejem v Bologni »bil je živ«, na njem se je odvijalo tudi veliko pomembnih prireditev, npr. razglasitev Andersenovih nagrajencev (naša nominiranca sta pisatelj Peter Svetina in ilustrator Peter Škerl), razglasitev nagrajenke ALMA (naša nominiranca sta pisatelj Andrej Rozman Roza in ilustrator Peter Škerl). Na razstavnem prostoru Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY je bila med drugim razstavljena Ropotarna Petra Svetine in ilustratorja Damijana Stepančiča (Miš, 2012), ki jo je Andersenova žirija, katere član je tudi naš Andrej Ilc, urednik iz založbe Mladinska knjiga, uvrstila na seznam izjemnih mladinskih knjig. Mednarodna mladinska knjižnica iz Münchna je razstav ljala Bele vrane 2017, med katerimi sta tudi slovenski knjigi: Andreja Peklar, Ferdo, veliki ptič (KUD, Sodobnost International, 2016) in Suzana Tratnik, Tombola ali življenje (Mladinska knjiga, 2017). Vse te informacije ste lahko že zasledili v slovenskih medijih v času sejma v Bologni, zdaj so vam dostop ne tudi na domači strani Slovenske sekcije IBBY: www.ibby.si.

Prav tako ste zvedeli za nagrajene slikanice v vseh kategorijah Bologna Ragazzi Award; predstavili smo jih na razstavi Bologna po Bologni, še vedno jih lahko vidite in kupite v knjigarni Konzorcij, zato bomo v tem prispevku v Bukli izbrali izmed finalistk za to nagrado le tiste, ki spadajo v »kulturno dediščino«. To sta dve francoski slikanici: Florence Pinaud: Louis Pasteur, ilustr. Julien Billaudeau (Arles: Actes Sud/Palais de la Decouverte); poleg biografije predstavlja predvsem znanstvenikovo raziskovalno delo, ki je bistveno vplivalo na moderno medicino. Druga, Pierre Zenzius: L’ascension de Saussure/ Saussurjev vzpon, (Arles: Rouergue), pa govori o Horacu Bénédictu de Saussuru iz 18. stoletja, utemeljitelju sodobnega alpinizma.

Potem pa še dve nemški slikanici, obe iz münchenske založbe Prestel. Slikanica Britte Teckentrup: Das Ei (Jajce) predstavlja jajce, različnih oblik, barv, tipov – tudi Fabergéjevo jajce – z znanstvenimi in kulturnimi informacijami; jajce pomeni začetek življenja in v svoji univerzalni obliki odseva vesolja. V slikanici brez besedila Joanne Liu: My Museum (Moj muzej) pa se otrok sprehaja po muzeju, radoveden je in pozoren, pritegne ga vse okrog njega, razstavljeni eksponati, obiskovalci, zaposleni v muzeju. Otrok išče povezave med umet niškimi deli in realnostjo, sprehaja se in je igriv, v muzeju, ki je prostor kulturne dediščine, svobode in ustvarjalnosti.

Na naši Bologni po Bologni smo razstavili precejšen izbor slikanic, ki predstavljajo literarno dediščino (mite in legende, literarna dela iz preteklosti idr.), glasbeno in likovno dediščino, tudi dediščino joge in različnih športov ter bogato raznovrstno kulturno dediščino, ki jo odkrivamo na potovanjih po deželah in mestih po vsem svetu. Predvsem pa smo z izborom teh knjig želeli opozoriti, da je poznavanje in spoštovanje dediščine nujno, saj prispeva k razumevanju slehernika v času in prostoru, v odnosu do drugih ljudi, do drugih kultur, do okolja in narave, do uviverzuma. In ne nazadnje, opozorjamo, da je prav knjiga tista, ki med drugim predstavlja vso dediščino.

Prisrčno vabljeni v knjigarno Konzorcij na ogled izbora najlepših in izstopajočih slikanic letošnjega knjižnega sejma v Bologni.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...