Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Urednikov uvodnik

Leto knjižnih obletnic

Samo Rugelj, Bukla 112-113, 01.07.2015

Leto knjižnih obletnic

Zakaj praznujemo obletnice? Najbrž zato, da se vsaj za trenutek ustavimo, pogledamo nazaj, kaj se je zgodilo, užijemo sadove preteklosti in jih ponotranjimo, preden se spet zapodimo prihodnosti naproti. Letošnje leto ima knjižnih obletnic na pretek in kar nekaj jih je združenih ravno v tej številki naše revije. Zato je prav, da jim posvetimo ustrezno pozornost. Pojdimo po vrsti.

90 let Cirila Zlobca; najbrž ni primernejše možnosti in priložnosti, kot je ta, da v tokratni dvojni poletni številki predstavimo jubilejno pes n i ško zbirko Cirila Zlobca, kremenitega Slovenca, ki je s svojim (poetičnim) zgledom ena od ikon slovenstva in sodobne slovenske kulture. Tudi ni naključje, da je njegova zbirka Ljubezen – čudež duše in telesa posvečena temu čustvu, ki vedno znova prebuja najlepše v človeku. »Veste,« mi je rekel Zlobec, ko smo se dogovarjali za fotografiranje za naslovnico in intervju, »običajno gre ta pesniški eros in tanatos v smeri iz mladostnega erosa proti tanatosu v kasnejših letih. Pri meni pa je ravno obratno in zato sem se odločil od bralcev posloviti z zbirko ljubezenskih pesmi.« No, kasneje v intervjuju, ki ga je s pesnikom naredila Kristina Sluga, že ni bil več tako prepričan, da je Ljubezen res njegovo zadnje delo. Njegova ustvarjalnost in življenjska sila si kot kaže že iščeta nove izzive.

70 let Mladinske knjige; če izvzamemo Mohorjevo družbo (1851) in Slovensko matico (1864), ki še delujeta in sta bili ustanovljeni sredi devetnajstega stoletja, je obdobje po drugi svetovni vojni prineslo nastanek večjega števila novih založb. Te so se večinoma obdržale do osamosvojitve Slovenije, potem pa so mnoge od njih začele usihati. Založba Mladinska knjiga pa je v tem času ubrala ravno obratno smer in se je v zadnjih 25 letih utrdila kot največja slovenska knjižna založba, ki skupaj s Cankarjevo založbo (ta letos prav tako praznuje svoj 70. rojstni dan!), ki jo je prevzela pred približno desetimi leti, s svojim raznovrstnim knjižnim programom skrbi za vse bralne okuse. Z njim Mladinska knjiga ostaja edini t. i. splošni založnik vseh tipov knjig v slovenščini, saj v enem letu iz njihove knjižne produkcije pride tako rekoč vse, od sodobnega slovenskega in prevodnega leposlovja, prek zahtevnejšega neleposlovnega in priročniškega programa pa vse do vrhunskih knjižnih izdaj za otroke in mladino. Nekatere od teh knjig so že kmalu po izidu na voljo tudi v elektronski izdaji. Velikanu na slovenskem knjižnem trgu in vsem zaposlenim ter njihovim avtorjem in sodelavcem ob tem jubileju iskreno čestitamo in ob tej priložnosti zatrjujemo, da se bomo od njih učili še naprej. Vsekakor ni naključje, da je Zlobčeva ljubezenska zbirka izšla ravno pri Mladinski knjigi.

40 let mačka Murija; letos praznuje svoj okrogli jubilej tudi eden od najbolj znanih slovenskih literarnih junakov, ki je za svoja srednja leta še vedno videti presenetljivo mlad in v koraku s časom. Najbrž si Kajetan Kovič pred štirimi desetletji, ko je snoval Murija, ni niti približno mislil, da ga bodo brali in poslušali ne samo takratni otroci, temveč tudi otroci teh otrok. Tudi tu ni naključje, da maček Muri biva ravno v založniški hiši Mladinska knjiga, ki je ob tem okroglem jubileju poleg novih knjig pripravila celotno zbirko izdelkov z njegovim imenom oziroma podobo, poleg tega pa bo jeseni izšla tudi Kovičeva knjiga o mački Simoni.

10 let revije Bukla; da, tudi mi praznujemo svoj prvi okrogli jubilej. Nekaj, kar se je bolj ali manj po naključju, a hkrati kot uresničenje večletnih načrtov začelo poleti pred desetimi leti, je, vsaj zame presenetljivo, preživelo vse do danes in nekako previharilo tudi več kot šest let gospodarske krize v Sloveniji. Poleti pred desetimi leti sva z Renate, ko se je pojavil hipec časa, namesto počitka, spela skupaj nekaj praznih listov in nanje narisala prvi »špegl« Bukle, kjer sva si zamislila večino rubrik, ki vztrajajo še do današnjih dni. Nekaj tednov kasneje je prva, »nulta« števila že odšla v tisk in bila kasneje na ogled hitro poslana tudi večini slovenskih knjižnih založnikov. In tudi tu ni naključje, da so nas med prvimi poklicali z Mladinske knjige, nas povabili na sestanek in rekli: »To, kar ste naredili, je točno to, kar si mi predstavljamo, da bi morala imeti revija o knjigah na Slovenskem.«

Tako je tudi naš jubilej več kot primerna priložnost, da se za (dosedanje) sodelovanje zahvalim vsem, ki so tako ali drugače vključeni v to, da Bukla vsakič znova zagleda svetlobo sonca: od založb in javnih institucij JAK RS in Ministrstva za kulturo, ki po svojih močeh pomagajo pri njenem izhajanju, prek Buklinih stalnih sodelavcev, ki se potrudijo, da v kratkih rokih kakovostno opravijo zastavljeno delo, do vas, mnogih bralcev, ki ste to našo revijo v zadnjem desetletju vzeli za svojo, s čimer nas spodbujate, da vsakič znova damo vse od sebe.

Tako je bilo tudi tokrat – poletna številka prinaša dvojni obseg! In, da sklenemo ta poletni čas in te jubileje: Zlobec poetično pravi, da je ljubezen čudež duše in telesa; jaz pa lahko rečem samo to, da prav enako velja tudi za Buklo.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...