Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Ta čudoviti svet knjig in filmov

Tatjana Pristolič, Bukla 99, 02.4.2014

Ta čudoviti svet knjig in filmov

Še en mesec branj je pred nami pri projektu Mesto bere 2013– 14 in letošnjem zanimivem prepletu knjige in filma ter prebiranj literarne klasike in sodobne proze, ki je navdihnila ali še navdihuje tudi filmske ustvarjalce.

Ker se novodobna uspešnost, tudi knjig (enako in še bolj pa je to res pri filmu) največkrat meri bolj z marketinško prodornostjo kot pa s kakovostjo, se branja Mestne knjižnice usmerjajo v raziskovanje vznemirljivejše literarno-filmske produkcije. Pri projektu Mesto bere se zato ne sprašujemo, ali branje izumira, nas pa seveda zanima, kaj beremo in kako ter kakšne nove forme lahko danes privzema branje.

Ker krasni novi svet množične produkcije in vsiljenega posplošenega okusa tudi na področju knjižnih izdaj kaže svojo potrošniško, površno podobo, z mestnimi branji v javno življenje vračamo morda že pozabljene literarne klasike in žanrsko literaturo. Letošnja literarno-filmska branja sestavlja 60 knjižnih naslovov, ki smo jih v okviru projekta Leto kina pripravili v sodelovanju z mestnim kinom Kinodvor in njegovim programskim direktorjem Koenom van Daelom. S seznama bralci zopet izberejo pet knjig, z izpolnjenim bralnim seznamom pa se lahko potegujejo za privlačno glavno nagrado – vikend paket za dva v ekološkem hotelu. Pri projektu lahko sodelujejo člani knjižnice, starejši od 16 let, ki bodo prek spleta ali v kateri od naših knjižnic do 3. maja 2014 oddali izpolnjen seznam prebranih knjig. Projekt bomo sklenili s prireditvijo in podelitvijo nagrad 6. junija 2014 na Stritarjevi ulici v Ljubljani.

Potovanje skozi prostor in čas zgodb z letošnjega seznama projekta Mesto bere ponuja svojevrsten užitek zaradi vzporednic, ki jih ponujajo knjižne predloge in filmske upodobitve. Med knjigami so tako vselej aktualna besedila, od bojev za oblast in moč v Shakespearjevi drami Macbeth, mafijsko-klanovske sage Maria Puza v Botru, Conradovega izleta v skrajne temine človeške patologije sredi afriške džungle v Srcu teme pa do Jančarjevega krvavega upora z Zvenenjem v glavi. Tu so tudi družbenokritične klasike od Grozdov jeze Johna Steinbecka in kultnega Keseyjevega Leta nad kukavičjim gnezdom do literarnega sladokustva v Dublinčanih Jamesa Yojcea, postapokaliptične McCarthyjeve Ceste, magičnih japonskih zgodb v Pripovedih ob deževnem mesecu ali intimističnih osebnih dram v Rothovem Človeškem madežu, Welshevem Trainspottingu ali Deviških samomorih Jeffreyja Eugenidesa ... In slovenskih predstavnikov: Jančarja z Zvenenjem v glavi, Lainščka in njegovega Petelinjega zajtrka ali letošnjega slavljenca Vitomila Zupana z Menuetom za kitaro.

Po marčevskih pogovorih Katje Šulc z gosti v mediateki KOŽ prinaša nadaljevanje spremljevalnega programa projekta Mesto bere v aprilu pogovore, predavanja in projekcije, na katerih bomo ugotavljali, katere knjižne zgodbe so bile uspešno prenešene tudi na filmsko platno, kje se pojavljajo razlike in kje podobnosti med obema estetikama, kakšne so zmožnosti in nezmožnosti prenašanja sporočil iz knjige na film v digitalni dobi. In pa, kakšno je življenje knjige in kakšno filma, ko preide v posest bralca ali gledalca. V Mestni knjižnici Ljubljana in pri partnerjih v projektu Kinodvoru in knjigarni Konzorcij se bomo na okroglih mizah družili s poznavalci knjige in filma in govorili o aktualnih vprašanjih in mejah »dialoga« med knjigo in filmom. Sklenili pa bomo s ciklom predavanj v Trubarjevi hiši literature tj. z najzanimivejšimi razmišljanji predavateljev nekdanje šole Vzgajanja pogleda, Gorana Peršina, Mitje Reichenberga in Dušana Rutarja z razmisleki o tem, zakaj so bile nekatere literarne predloge uspešno prenešene v film, druge pa ne, zakaj se v novodobno izkušnjo spet vrača apokaliptični duh, kako sodobna filmska »mašinerija« pri interpretaciji literarne zgodbe ohranja knjižno bistvo in sporočilnost (več o programu na www.mklj.si/mesto-bere). Skušali bomo najti tudi odgovor na vprašanje, kaj vidi oko, do kam lahko sega misel in kje, če sploh, so meje domišljije.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...