Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Portret

Kot v filmu

Maša Ogrizek, Bukla 89-90, 16.5.2013

Kot v filmu

Vinko Möderndorfer, gledališki, filmski in televizijski režiser, dramatik, prozaist in pesnik, se je že večkrat predstavil mlajšim bralcem, a doslej le takšnim, katerih starost še nima pripone – najst. Namenil jim je številne pesmi in zgodbice, med katerimi so najbolj znane tiste o čarovnički Gajki. Pred kratkim je izšel njegov prvi mladinski roman Kot v filmu, zmagovalni roman natečaja Modra ptica. V njem čarovnic sicer ni, zato pa nastopajo velikan, udomačena svinja, »ugrabljena« mama in še kaj.

Kot v filmu
Vinko Möderndorfer
Mladinska knjiga, 2013, t. v., 240 str., 24,94 €

Glavni junak romana Gašper je star skoraj dvanajst let, torej v tistih nerodnih letih, ko na skrivaj že kukaš v oprsja deklet iz višjih razredov, obenem pa ti kdaj še uide v posteljo. A kot da ne bi bilo dovolj, da ga grabijo lovke pubertete in roke nasilniških sošolcev, mamo požira brezno depresije, očeta pa vulkan krize srednjih let.
Gašperjeva družina tako lebdi v nekakšni »coni somraka«, v kateri Gašper sicer pogreša nasmejano sonce minulih dni, a se obenem nekako privadi maminemu večnemu sivemu razpoloženju in očetovi odsotnosti. Iz te zatohlosti se Gašper odpira v svet predvsem prek interneta; z njegovo pomočjo sam išče pomene neznanih besed in skypa s sošolko Tino, s katero se »v živo« ne družita.
To membrano navidezne »normalnosti« razpara silovit prepir med staršema, ki mu sledi mamin odhod v neznano. Gašperja pa oče odpelje k čudaškemu neznancu, ki živi v koči sredi gozda. Njegovo življenje nenadoma ni več kot v (slabem) filmu, ampak kot v pravljici. Prijazen tujec, ki mu Gašper zaradi izrazite velikosti pravi kar Velikan, si namreč hišo, v kateri je vsaka soba pobarvana z drugo barvo, deli s svinjo; rad kuha nenavadne jedi; obiskuje ptiče v gozdu, ki mu sedajo na ramo ...
Tudi na vsebinski ravni je dihotomiji med knjigami in filmi oziroma internetom odmerjeno pomembno mesto, pri čemer se Möderndorfer izogiba moraliziranju. »Velikan« Maks ima vsepovsod skladovnice knjig, a nima ne telefona, ne televizije, ne računalnika. Zato pa obilico časa, da z Gašperjem razpravlja o vsem mogočem, ne da bi mu vsiljeval svoje mnenje. Kot bi avtor želel reči, da internet res ponuja morje podatkov, a je obenem gluhonem, saj ne sliši, kaj ga sprašujemo med vrsticami, in nam zato tudi odgovoriti ne more.
Roman Kot v filmu je poln popkulturnih referenc, ki jih tu in tam blago ironizira. A sam, predvsem v drugem delu, kot rečeno bolj spominja na (iniciacijsko) pravljico, v kateri se junak zateče v (bedančevo) kočo, da bi pogledal v žrelo svojemu strahu in resnici v oči. Iz nje pa se vrne mladenič, čigar življenje je morda res malo manj »normalno«, a zato toliko bolj živo in barvito. In poslej lahko gleda tudi tiste filme z oznako 12 , in to ne na netu, ampak skupaj s punco »v živo« v kinu.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...