Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Portret

Siobhan Dowd

Jure Preglau, Bukla 131, 5. 4. 2017

Siobhan Dowd

Letos mineva 10 let od smrti Siobhan Dowd (1960– 2007), rojene v Londonu, zaradi irskih korenin pa uvrščene v kanon in sam vrh irskih književnikov. Sprva je delovala kot aktivna članica angleškega in ameriškega centra PEN, urednica in aktivistka za spodbujanje branja otrok iz socialno šibkejših okolij. Njen prvenec je izšel šele eno leto pred njeno smrtjo in njena kratka, a plodna kariera pisateljice je zažarela v polnem sijaju.

Roman Čisti krik (2006) je Dowdovi, ki je takrat že bolehala za rakom, prinesel pozornost kritikov in naklonjenost bralcev ter bil nominiran za vrsto ugled nih književnih nagrad za mladinsko književnost. Glavna junakinja romana je petnajstletna Shell, ki ji umre mama, oče pa zapade v versko blaznost in alkoholizem. Čeprav je Shell za svoja leta precej odgovorno dekle in revščini navkljub dostojno skrbi za mlajša brata in sestro, nenačrtovano zanosi, kar njen položaj še dodatno oteži …

Leto kasneje je izšla otroška detektivka Uganka londonskega očesa (2007), v kateri glavno vlogo odigra dvanajstletni Ted, fant z Aspergerjevim sindromom. Njegov bratranec Salim se poda na vožnjo z Londonskim očesom in med potjo izgine. Medtem ko odrasli zaženejo paniko, se Ted s svojimi »hecnimi« možgani in s pomočjo sestre Kat zavzeto ter sistematično loti reševanja primera. Dowdova je v sicer lahkotnejšo zgodbo tankočutno zarisala kompleksne odnose znotraj družine in si tudi za ta roman prislužila številne literarne nagrade.

Nato je avtorica sočasno pisala in dokončala še dva romana, a žal zaradi prezgodnje smrti ni dočakala njunih izidov. Dogajanje v romanu Barjanski otrok (2008) je postavila v severnoirsko vasico leta 1981, ko je Irsko pretresala globoka politična kriza. Spremljamo glavnega junaka romana Fergusa, ki lovi ravnotežje med politično pripadnostjo, prvo ljubeznijo, družinskimi odnosi in skrivnostnim »barjanskim otrokom« – v šoti najdenim truplom deklice, ki je bila žrtvovana v času železne dobe. Za roman je Dowdova posthumno prejela ugledno Carnegiejevo medaljo, slovenski prevod Tine Mahkota pa je uvrščen na častno listo IBBY.

Zadnji roman znamenite pisateljice Cesta utehe (2009) spremlja problematično najstnico Holly, ki jo je mati že zgodaj zapustila, zato je otroštvo preživela po rejniških domovih. Tudi pri najnovejših rejnikih ne najde miru, zato zbeži po cesti proti zahodu, proti Irski, kjer naj bi jo čakala mama. S pomočjo lasulje se skuša preleviti v samozavestno Solace, ki so jo pot in ljudje na njej pripeljali do novih spoznanj o svetu in predvsem o sebi. Kot je značilno za vse Siobhanine romane, lahko tudi v Cesti utehe kljub težkim temam najdemo pramen svetlobe, ki knjiž nim junakom (in bralcu) daje upanje v svetlejšo prihodnost.

Omeniti velja še roman Sedem minut čez polnoč, ki ga je po predlogi Siobhan Dowd dokončal Patrick Ness (avtor trilogije Hrup in kaos) in po katerem je bil posnet tudi film s priznanimi igralci, kot so Felicity Jones, Sigourney Weaver, Liam Neeson idr.

V slovenščino smo tako dobili celotni opus te odlične irske pisateljice, ki je nekoč zapisala: »Če zna otrok brati, zna misliti, in če zna otrok misliti, je svoboden.«


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...