Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Naj knjigotržec in Naj založnik

Bukla 91-92, 10.7.2013

Naj knjigotržec in Naj založnik

Tudi letos so v okviru založniškega kongresa Knjiga na slovenskem podelili priznanji NAJ KNJIGOTRŽEC in NAJ ZALOŽNIK, ki imata namen predstaviti in izpostaviti (p)osebne, osebne oziroma izjemne dosežke na področju trženja in prodaje knjig oz. na področju založništva.
Nagrado Naj knjigotržec podeljuje Društvo slovenskih založnikov.
Nagrado Naj založnik podeljuje Društvo slovenskih knjigotržcev.

Nagrado NAJ ZALOŽNIK LETA 2013 sta prejela BRONISLAVA AUBELJ in BRANIMIR NEŠOVIĆ iz založbe MODRIJAN.

Branimir Nešović in Bronislava Aubelj sta direktor in glavna urednica založbe Modrijan, ki je v zadnjem desetletju postala ena najpomembnejših slovenskih založb tudi na knjižnem področju. Z odmevnimi in zahtevnimi prevodnimi in uredniškimi projekti, kot je bil denimo Euroman, (zbirka 27 proznih del iz takratnih 27 držav članic Evropske unije) je založba Modrijan svojo dejavnost že pred leti razširila globoko v ris knjižnega založništva, hkrati pa z visokimi založniškimi standardi izdajanja dokazala, da gre za založbo, ki lahko na vrhunski način izda praktično kakršnokoli, še tako zahtevno knjižno delo. Z bogato paleto leposlovnih in neleposlovnih knjižnih zbirk, je založba Modrijan pod skrbnim vodstvom direktorja in odgovorne urednice v zadnjem desetletju dodobra popestrila slovensko kulturno knjižno pokrajino, z domačimi in prevodnimi monografijami vseh vrst pa hkrati ves čas skrbela tudi za atraktivne in družbeno pomembne knjižne izdaje. Poleg tega je založba Modrijan z odprtjem knjigarne v Ljubljani pred nekaj leti prepoznavno razgibala knjižno kulturno ponudbo v slovenski prestolnici, kjer z literarnimi in drugimi dogodki ves čas skrbijo za popularizacijo branja in kupovanja knjig.
Branimir Nešović in Bronislava Aubelj sta že dolgo srce in um založbe Modrijan, njuna neizčrpna energija na eni strani in sprejemanje poslovnega rizika posameznih kulturno prestižnih knjižnih izdaj na drugi pa to založbo že kar nekaj časa povzdigujeta med tiste, ki jim je izdajanje pomembnih knjig v njihovi najboljši različici pogosto pomembnejše od neposrednega ekonomskega učinka. Samo želimo si lahko, da bo tako tudi naprej, njuno dosedanje delo na založniško uredniškem področju, kjer delujeta kot usklajen par pa več kot zasluži nagrado za Naj založnika leta 2013.

Nagrado NAJ KNJIGOTRŽEC LETA 2013 je prejel BORIS BERCE, DZS.

Boris Berce se je ljubezni do slovenske knjige zapisal že v mladih letih in je z njo ter z založbo in knjigarniško verigo DZS povezan vseh trideset let svojega službovanja. Že med študijem se je zaposlil v knjigarni na Mestnem trgu, ki jo je kasneje uspešno vodil vrsto let. Tisti, ki jih je zanimala knjiga, so v Borisu vedno našli modrega sogovornika in so njegove praktične, a vselej knjigi naklonjene nasvete pogosto upoštevali. Ko se je njegova karierna pot nadaljevala v vodstvu maloprodaje DZS, je v centralnem oddelku nabave knjig skrbel za organizacijsko, vsebinsko in operativno vodenje njihovega knjigotrštva. Tako je tudi po Borisovi zaslugi DZS imela med prvimi urejeno centralno bazo naročanja knjižnih naslovov, za vse knjigarne v verigi DZS. Tudi sicer je Boris sodeloval v vseh pomembnih aktivnostih knjigotrške branže za boljšo organiziranost in promocijo, tako pri Lestvici Naj10 v slovenskih knjigarnah kot pri Zakonu o knjigi, je aktiven član UO ZKZK (zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev) in Društva slovenskih knjigotržcev, dnevno pa skrbi, da vse DZSjeve poslovalnice promovirajo in prodajajo tudi knjige.
Če zaključim z besedami njegovih kolegov iz DZS: »Boris Berce je knjigotržec, ki pooseblja vse, kar naj bi ta beseda sicer pomenila. Njegov odnos do knjige, ustvarjalcev pisane besede in bralcev oz. trga je iskren in profesionalen. Je mož beseda, ki v raznih dogovorih ne išče zgolj koristi zase temveč za širše dobro. Absolutno je preskromen in ker ne rine v ospredje je morda za večje lovorike spregledan.« Čas je, da se ta napaka popravi. Iskreno čestitamo!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...