Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Domoznanstvo nekoliko drugače

Virna Lešnik, Bukla 93, 10.9.2013

Domoznanstvo nekoliko drugače

Do 20. septembra je v Knjižnici Kočevje na ogled razstava Domoznanstvo, ki jo je zasnovala pisateljica in vizualna umetnica Lela B. Njatin v sodelovanju s strokovno svetovalko iz knjižnice Nevenko Južnič.

Z izborom knjig, razvrščenih tako, da ilustrirajo besede iz SSKJ, povezane s pojmovanjem doma, nagovarja obiskovalce knjižnice, da razmišljajo o nestereotipnih vsebinah svoje kulturne identitete. Te so ali pa tudi niso vezane na kraj, v katerem živijo. Razstava pravzaprav sega v polje intermedialne umetnosti, saj knjigam zoperstavlja avtoričino simbolizacijo deklice s piščalko – kočevskega kulturnega arhetipa in preglednico zemljevidenja njenega ustvarjalnega opusa, z branjem katere postane razvidna vloga Kočevja v njem. Vse to je postavljeno v kontekst preglednice faz razvoja kulturnega življenja Kočevske, ki jo je pripravila Nadja Kovačič iz Pokrajinskega muzeja Kočevje.

Za B. Njatinovo je njeno ustvarjanje tudi njen dom. Obiskovalci razstave pa so motivirani, da razmišljajo o svojem odnosu do doma sploh, o svoji čustveni naravnanosti do njega, o lastni aktivni ali pasivni vlogi do knjižnih virov s področja domoznanstva in o konkretnih vsebinah tistega, kar mislijo ali čutijo kot svoj dom. Za razstavo je bil odpihnjen prah z nekaterih knjig iz domoznanske zbirke Knjižnice Kočevje. Postavljene so bile v zvezo s knjigami z drugih polic, pa tudi iz drugih knjižnic.

Zanimiv poudarek razstave je prikaz širšega kulturnega konteksta dogajanja v Kočevju, ki je razvidno s primerjavo knjig v razdelku Domovno. 1919, ko je bilo v Kočevju ustanovljeno čitalniško društvo – prva formalizirana kolektivna oblika kulturnega delovanja, iz katere je izšla tudi Knjižnica Kočevje – , izideta npr. S poti Iz. Cankarja v Ljubljani in Neue Malerei W. Herwartha v Berlinu. 1996, ko se v Kočevju zgodi prva znanstvena obravnava umetnosti (razstava B. Jakca v Pokrajinskem muzeju, vezana na Zbor odposlancev slovenskega naroda), pa izidejo vsaj dve za pojmovanje slovenske umetnosti pomembni pregledni deli: S.l.i.k.a.r.s.t.v.o. v Ljubljani in Telo angela v Piranu; ter eno izmed prelomnih filozofskih del: Hitrost osvoboditve P. Virilia v slov. prevodu.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...