Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Poletavci – poletni bralci / 7. sezona

Veronika Rijavec Pobežin, Bukla 137, 18.10.2017

Poletavci – poletni bralci / 7. sezona

Kako pomembno je vzdrževanje bralne kondicije v času poletnih počitnic, vedo povedati učitelji, ko se otroci jeseni vrnejo v šolske klopi. Še posebej pri nižji in srednji triadi, kjer so mnogi začetniki v branju in je za njih bralni projekt, ki ga že sedmo leto vodimo v Mestni knjižnici Ljubljana izredno pomemben. Poletavci so otroci med 7. in 12. letom, ki med poletnimi počitnicami 30 dni berejo pol ure na dan. Branje izbirajo sami, ugotavljamo pa, da najraje posegajo po knjigah, stripih, pa tudi članki iz časopisov in turistični vodniki se najdejo med izbranim.

Letos je z MKL pri projektu sodelovalo še dvanajst slovenskih splošnih knjižnic, to so: Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Knjižnica Črnomelj, Knjižnica Jurij Vega Dol pri Ljubljani, Knjižnica Litija, Knjižnica Logatec, Knjižnica Medvode, Knjižnica Miklova hiša Ribnica, Knjižnica Šentjur, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, Lavričeva knjižnica Ajdovščina in Ljudska knjižnica Metlika, brali so tudi otroci preko slovenskih meja v BiH, Nemčiji in Italiji. Skupaj je bilo Poletavcev kar 1.692. Predvsem so dragoceni odzivi, ki jih dobimo od staršev in učiteljev, kako se pri otrocih med projektom razvijajo bralne spretnosti, pozitiven odnos do knjige ter samozavest in nekaj zdrave tekmovalnosti, saj z izpolnjenim seznamom otroci ob zaključku prejmejo priznanje in majico Poletavci ter se uvrstijo v nagradno žrebanje različnih donatorjev, ki jih vsako leto pridobimo. Morda gre ravno tekmovalnosti pripisati, da je razmerje med spoloma ravno na polovici, kajti pri Poletavcih sodeluje toliko dečkov kot deklic. Razveseljivo!
Vsi mladi, ki prerastejo Poletavce, pa se poleti lahko pridružijo NajPoletavcem, velikim bralcem, ki preberejo tri knjige in o izbranem junaku ali anti-junaku napišejo svoje mnenje. Dobivamo izjemne zapiske mladih bralcev, ki jih objavljamo na FB profilu MKL. Tako za otroke kot za mlade ob zaključku projekta pripravimo Dan za Poletavce in NajPoletavce v središču mesta, v Parku slovenske reformacije, kjer nas na delavnicah in igrah obišče več kot 400 otrok in staršev. Vse pridružene knjižnice organizirajo svoj Dan za Poletavce v svojem kraju, tako v različnih mestih Slovenije pokažemo drugim meščanom koliko nas je, ki radi beremo!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...