Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Slovenski knjižni sejem 2017

Bukla 138-139, 22.11.2017

Slovenski knjižni sejem 2017

Tukaj smo vam za pokušino pripravili izbor dogodkov. Za celoten program poglejte na www.knjiznisejem.si

Schwentnerjeva nagrada 2017: Stanka Golob

Kot Trubarjev antikvariat, ki je lansko leto praznoval petdesetletnico obstoja, ni le knjigarna, trgovina ali zbiralnica starih knjig, temveč ugledna slovenska kulturna ustanova, kjer se srečuje umetniška, založniška, bibiliofilska in zbirateljska srenja, tako tudi Stanka Golob, dolgoletna vodja Trubarjevega antikvariata, njegovo poosebljenje, duša in srce, še zdaleč ni le knjigarka, antikvarka in knjižna poznavalka.
S svojo strokovnostjo, razgledanostjo, izjemno pripadnostjo, požrtvo valnim delom in obilico življenjske in delovne strasti človeka, ki mu je uspelo harmonično združiti konjiček in poklic, je vse od leta 1970, ko se je zaposlila v takratni Cankarjevi založbi, še posebno pa od leta 1981, ko je prevzela vodenje, skrbela, da je Trubarjev antikvariat iz trgovinice s starimi tiski prerasel v pomembno zbirališče vseh, ki se profesionalno ukvarjajo s knjigo, in drugih ljubiteljev pisane besede.
Naj gre za iskanje starih tiskov, dragocenih in redkih knjig, inkunabul, rokopisov, lesorezov, bakrorezov, posredovanje novejših rabljenih knjig, novih znanstvenih knjig ali zahtevnejše literature, starih fotografij in razglednic, starih zemljevidov, za založniško in izobraževalno dejavnost, posredovanje med prodajalci iz Slovenije in tujine ter domačimi ustanovami ter pomoč pri sooblikovanju zbirk, za vzgajanje novih zbirateljev, ravno strokovni in osebni pečat Stanke Golob je bil nemalokrat tisti, zaradi katerega je Trubarjev antikvariat nenehno širil meje svojega delovanja, dobival vse pomembnejše mesto v slovenskem in mednarodnem prostoru ter vse večje število zvestih prijateljev in privržencev.
Stanka Golob, ena največjih slovenskih strokovnjakinj na področju starih knjižnih izdaj, je antikvarstvu, ki zahteva popolno predanost, posvetila življenje. Poleg delovnih obveznosti je Stanka Golob v Trubarjevem antikvariatu ves čas skrbela tudi za pester prireditveni program z razstavami, literarnimi in glasbenimi večeri. Svoje neprecenljivo znanje je vsa leta nesebično prenašala tudi na sodelavce. Čeprav se je leta 2010 upokojila, ostaja neločljivo povezana tako s sodelavci kot z dejavnostjo Trubarjevega antikvariata, predvsem pa z zbiratelji, bibilofili in drugimi ljubitelji starih knjig in pisane besede.
Stanka Golob je leta 2009 prejela nagrado za najboljšega knjigotržca, leta 2011 Trubarjevo priznanje za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine, letos plaketo glavnega mesta Ljub ljana, lansko leto pa je »njen« Trubarjev antikvariat prejel najvišje državno odlikovanje, Medaljo za zasluge, za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi. Letos Stanka Golob prejema še Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo na področju založništva in knjigotrštva. Čestitamo!

Posebno priznanje SKS 2017: Manca Košir

Če vam v teh krajih kdo reče, da povejte pet asociacij, ki se vam utrnejo ob besedi branje, bo ena zagotovo Manca. Manca Košir je neskončna navdihovalka branja, ki verjame, da so knjige fizični dokaz za to, da so ljudje sposobni neverjetnih stvari, da so vzgoja srca.
Je prava renesančna ženska, saj se ukvarja s toliko različnimi stvarmi, je avtorica petnajstih knjig, televizijskih, pogovornih oddaj, prostovoljka hospica, ustanoviteljica Hospickafeja, kolumnistka, borka za boljšo šolo, ekologinja, ambasadorka staranja in seveda tudi ambasadorka in pobudnica akcije Slovenija bere.
Kadar na svojih Čajankah v Konzorciju ali na prireditvah Berimo z Manco Košir pred številno zvesto publiko na različnih koncih Slovenije predstavlja kako knjigo, je jasno, da bo ta postala uspešnica. Ta njena srečanja z bralci so kot pravi pariški saloni, in ko na koncu pogovora pridejo na vrsto vprašanja, ni nikoli neprijetne tišine kot po navadi, njen avditorij namreč sestavljajo radovedni in pogumni bralci, ki si želijo debate, ki povedo, kaj si mislijo, ki razmišljajo s svojo glavo.
Še eno neverjetno lastnost ima ta tajfun neskončne energije - ker vse prebere in ker jo vse zanima, že od nekdaj zelo nesebično spodbuja mlade pisatelje, novinarje, založnike, gledališčnike, umetnike vseh vrst, in če te s svojimi modrimi besedami pohvali Manca Košir, je to idealna spodbuda za rast samozavesti. Kajti v Sloveniji so pohvale kot ogrožena živalska vrsta.
Njena trmasta energija in njena ljubezen do znanja sta v času, v katerem kronično primanjkuje idej, še posebej dragoceni. Politika nima vizije. Strategije vlade o prihodnosti so birokratske floskule; papirnati zmaj, ki se vrti v krogu in žre svoj rep. Država se obnaša kot podjetje: krči stroške, meri učinkovitost in ukinja javno dobro. Takšno mišljenje ne ponuja prostora za kreativnost, zato je branje, ki ga spodbuja Manca Košir, tudi odličen borilni šport proti takšnemu mišljenju in sebičnosti, saj z branjem urimo empatijo in zmožnost, da čutimo s tistimi, ki niso mi ali naši. Čestitamo za nagrado!

Nagrada naj prvenec: Ana Schnabl

Zbirka kratke proze Razvezani Ane Schnabl na nobeni ravni ne kaže morebitne pisateljske omahljivosti ali naivnosti, ki smo jo bralci prvencem praviloma pripravljeni odpustiti. Njen prvenec je drzno delo, ki lahko brezkompromisno stoji ob boku najboljši, že uveljavljeni slovenski kratkoprozni produkciji, kar žirija ugotavlja enoglasno. Pisavo Ane Schnabl namreč poganjajo redko videni etičnost, humanizem in empatija, hlastajoče branje njenih pripovedi pa na ključnih mestih prekinjajo le dobro umeščeni streznitveni momenti, ki pričajo o odličnem poznavanju izbrane tematike. Čestitamo!

Knjiga leta - velika nagrada Slovenskega knjižnega sejma 2017

Že četrto leto zapored na Slovenskem knjižnem sejmu podeljujejo nagrado knjiga leta – velika nagrada Slovenskega knjižnega sejma 2017. Knjigo izberejo obiskovalci, ki na sejmu oddajo svoj glas knjigi, ki jih je najbolj navdušila.
Strokovna žirija v zasedbi Stojan Pelko, predsednik, Irena Štaudohar, Domen Fras, Riko Rižnar, Vlasta Vičič je iz seznama novih knjižnih izdaj, ki so izšle med obema sejmoma pripravila listo petih nominiranih del, ki vključujejo knjige ne glede na njihov žanr (učbeniki so izvzeti).
Nominiranke:
1. Boris A. Novak: Vrata nepovrata (epos) (Založba Goga)
2. Miha Blažič – N\'toko: Samoumevni svet (Mladinska knjiga založba)
3. Tomaž Šalamun, Metka Kraševec: Šepetanje (Mladinska knjiga založba)
4. Noah Charney: Plečnik, večni arhitekt, Življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika (Totaliteta)
5. Črt Poglajen: Skozi oči prekariata: Brez konsenza (samozaložba)
Slovesna razglasitev »knjige leta« bo v nedeljo, 26. 11., ob 12. uri na prizorišču Debatne kavarne.

Države v fokusu

• v sredo, 22. 11. bo v Ljubljani znameniti založnik umetniških knjig in založnik Guenterja Grassa, izjemno zanimiva oseba, Gerhard Steidl (Steidl Books). Imel bo predavanje na temo »The Beauty of Analogue Media in the Digital World«, v Lili Novy ob 13.00.
• gost bo tudi Wolf Biermann, vzhodnonemški pesnik/šansonjer, aktivist v 70. in 80-ih. Imel bo dogodek in sicer v četrtek, 23. novembra, na Pisateljskem odru s Tanjo Petrič. Njegova avtobiografija (2016) se je v Nemčiji prodala v milijonski nakladi ...
• zanimiva debatna kavarna bo tudi v soboto ob 11.00 - ustvarjanje v manjšinskem jeziku - gost bo pisatelj Sepp Mall iz Alto Adiga (IT), kjer je nemška manjšina in on piše v nemščini. Gost bo tudi Miran Košuta.
• na Pisateljskem odru bo nastopila tudi avstrijska pisateljica Katharina Winkler, ki je precej znana tudi pri nas.

Pisateljski oder

• Kooperativa THD: Čemu Hegel v tem bornem času? (SR, 22. novembra, ob 15. uri)
• Pisateljevanje: Nova knjiga Ervina Fritza (SR, 22. novembra, ob 16. uri)
Zamenite mi glavo – prva antologija slovenske punk poezije, (ČE, 23. novembra, ob 16. uri)
• Povej: Pisatelj v medijih (SR, 22. novembra, ob 19. uri)
• Povej: Provincializem (ČE, 23. novembra, ob 11. uri)
Slovenski center PEN, Ženski odbor Mira (SO, 25. novembra, ob 15. uri)
• Povej: 50 centov na uro, SO, 25. novembra, ob 16. uri
To pa ni nobena poezija! (SO, 25. novembra, ob 20. uri)
Ljubljana, Unescovo mesto literature (NE, 26. 11. ob 14. uri)

Debatne kavarne (izpostavljamo)

Debatne kavarne potekajo vsako uro, ves čas sejma, na živahni lokaciji v srcu sejma, v prvem preddverju.

• SR, 22. novembra, ob 11. uri
Sreča je v knjigah: 100 let slovenske slikanice
Gostje: dr. Milena Mileva Blažić, Judita Krivec Dragan, Barbara Pregelj in Pavle Učakar, povezuje: Alenka Urh

• SR, 22. novembra, ob 15. uri
O državnih praznikih
Gostje: dr. Ingrid Slavec Gradišnik, dr. Janez Bogataj, dr. Božidar Jezernik, povezuje: dr. Ambrož Kvartič

• ČE, 23. novembra, ob 12. uri
Ali potrebujemo belo knjigo o knjigi?
Gostje: Slavko Pregl, Samo Rugelj, Ivo Svetina, Luka Novak, povezuje Orlando Uršič

• ČE, 23. novembra, ob 19. uri
“Fake news*” (*Lažne novice)
Gostje: Peter Jančič, Tino Mamić, Peter Lah, povezuje: Manica Ferenc

• PE, 24. novembra, ob 17. uri
Psihogeografija, ko te napiše kraj
Gostje: Teresa Cremisi, Mathias Rambaud, Luka Novak, povezuje: Mimi Podkrižnik Tukarič

• PE, 24. novembra, ob 18. uri
Resnica med zgodovino in literaturo
Gostje: Vinko Möderndorfer, Božo Repe, povezuje: dr. Aljoša Harlamov

• SO, 25. novembra, ob 19. uri
Vse resničnosti literarnih žanrov
Prireja: Mladinski program SKS
Gostje: Anja Golob, Špela Frlic, Dino Bauk, dr. Aljoša Harlamov, povezuje: Nika Kovač

• NE, 26. novembra, ob 12. uri
Podelitve nagrade Knjiga leta 2017
Prireja: Slovenski knjižni sejem

• NE, 26. novembra, ob 14. uri
Nasad oranžencev
Gostje: Jaroslav Skrušny

Ilustratorski kot

Porisovanje knjig z ilustratorji
Ilustratorski kot na ogled in v nakup prinaša knjižne ilustracije najvidnejših domačih avtorjev in avtoric, originale in printe, okvirjene in brez okvirjev.
V petek 24. 11. med 18.00 in 19.30 bo v Ilustratorskem kotu v drugem preddverju Cankarjevega doma Porisovanje knjig z ilustratorji. Vsi na kupu bodo risali, klepetali z nami ter porisovali in podpisovali knjige, ki so jih opremili s svojimi ilustracijami.
Ne pozabite prinesti s seboj knjig! In seveda pridite, to bo fantastično!

Založniška akademija

Sreda, 22.novembra
11.00 Martin Salisbury, Najlepše otroške slikanice
12.00 Andrew Cowan, Vzpon ustvarjalnega pisanja
13.00 Gerhard Steidl: Tisk ni mrtev

Četrtek, 23. novembra
16.00 Pogovor Axlom Schefflerjem, Klub CD
17.00 Pogovor ob izidu knjige Založniški standardi

Petek, 24. novembra
10.00 Predavanje Tima Parksa: Pisanje in branje v času globalizacije
11.00 Pogovor s Thereso Cremisi


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...