Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

In kakšen je vaš poletni bralni seznam?

Bukla 143, 04.7.2018

In kakšen je vaš poletni bralni seznam?

Že sredi pomladi so zaposleni na Javni agenciji za knjigo pod vodstvom nove direktorice Renate Zamida začeli knjižno promocijsko akcijo in na socialnih omrežjih vsak posebej priporočali knjige za letošnje poletje. Ker virtualna sfera dosega le en del bralcev, smo se pri Bukli odločili, da njihove predloge prenesemo še v tiskano obliko in z njimi postrežemo še Buklinim bralcem. Izbrani knjižni naslovi kažejo, da na JAKu radi berejo in imajo vsak svoj kupček idej, kaj bi lahko brali tudi vi. Vabljeni!

Direktorica Renata Zamida je izbrala tri romane, ki kar kličejo po dopustu v Italiji ali pa vsaj blizu nje:

• Andre Aciman: Pokliči me po svojem imenu (Modrijan, prevod Jana Ambrožič)
Ena najbolj opojnih in čudovitih ljubezenskih zgodb, kar sem jih prebrala v zadnjih letih. Ob branju kar slišiš petje škržatov in čutiš južnoitalijansko sonce na koži. Hvala založbi Modrijan za ponatis, vsekakor priporočam tudi ogled istoimenskega filma.

• Mojca Širok: Pogodba (Mladinska knjiga)
Politični triler v najboljši maniri, Rim pa večno privlačna lokacija, umori gor ali dol. Knjigo je najbolje prebrati na dušek!

• Anja Mugerli: Spovin (Litera)
Roman, ki ni bil zaman kresnikov nominiranec – ne skrbite, če ne razumete naslova, roman je berljiva, napeta ter človeš ko topla vinska štorija, ki vas popelje v Goriška brda in ponuja vse, od romantičnih sončnih zahodov, družinske drame, do sosedskih razprtij.

Anja Kovač je zadolžena za projekt častnega gostovanja Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2022 in za mednarodno sodelovanje. Njeni trije predlogi za poletni bralni oddih pa so naslednji:

• Stanka Hrastelj: Prva dama (Mladinska knjiga)
V tem kratkem in intenzivnem romanu, v katerem je svetopisemska zgodba o Batšebi in kralju Davidu postavljena v sodobni Sloveniji podobno vzporedno vesolje, je Stanka Hrastelj zopet prekosila samo sebe (pa še marsikoga drugega zraven). Predrzna, humorna in ostra zgodba, ki ne kritizira, le nastavlja ogledalo, je krasno polet no branje, zaradi katerega se boste na plaži ves čas po malem pridušeno hahljali (in pri tem skoraj pozabili na tisto neprijetno zvijanje nekje v predelu želodca).

• Taiye Selasi: Gana naj gre (Beletrina, prevod Jernej Županič)
Velika zgodba neke razpadle družine, ki se razteza čez tri kontinente in več desetletij ter nas o »afriški« zgodovini mimogrede nauči več kot celoten pouk zgodovine v osnovni in srednji šoli skupaj. Na prvi pogled idealno lahko poletno branje izpod prstov briljantne Taiye Selasi, ki je letos gostovala na festivalu Festival Literature sveta - Fabula, je pravzaprav inteligentna poglobljena analiza medčloveških odnosov, ki vam bo dala misliti. Pripravite beležke, ta knjiga je neusahljiv vir citatov.

• Yuval Noah Harari: Homo Deus: Kratka zgodovina prihodnosti (Mladinska knjiga, prevod Polona Mertelj)
Po na mah prebrani Hararijevi prvi knjigi Homo Sapiens: Kratka zgodovina človeštva sem se lotila še njegove druge knjige, ki pogled obrne iz zgodovine človeške vrste v prihodnost in preigra možne scenarije kaj nas čaka. Razburljivo, zabavno in poučno branje, ki skozi serijo anekdot in znanstvenih dognanj nakaže, da človeška vrsta ni prav nič posebnega in najverjetneje tudi večnega ne. Da pa to nikakor ni razlog za obup – prej nasprotno.

Vlasta Vičič se ukvarja predvsem s področjem založništva, velja za našo najbolj strastno bralko. Malo je knjig, ki jih Vlasta ni vzela v roke, zato je njena presoja še toliko bolj dragocena:

• Lucy Hughes-Hallett: Ščuka: Gabriele D’Annunzio, pesnik, zapeljivec in vojni pridigar (Modrijan, prevod Andrej E. Skubic)
Še ena iz vrste odličnih biografij, s katerimi nam streže založba. Učna ura iz vzpona fašizma in fanatičnega populizma, ki se bere kot napeta zgodba o želji po moči, oblasti in seksu. Vam zveni znano?

• Svetlana Slapšak: Istomesečniki (Goga, prevod Seta Knop)
Čudovita, iskrena in topla zgodba o prijateljstvu, ljubezni in vojni, ja, tisti zadnji, tudi naši vojni, ob kateri je Dušan Jovanović postal feminist in v kateri so med glavnimi junaki tudi dva mačka in pes.

• Laurent Binet: Sedma funkcija jezika (Mladinska knjiga, prevod Suzana Koncut)
Kriminalka, v kateri nastopajo znameniti sodobni filozofi, od Lacana do Eca, da o Juliji Kristevi in Parizu sploh ne govorimo, duhovita in ironična, v sijajnem prevodu, in seveda, kdor obvlada sedmo funkcijo jezika, vedno zmaguje, tudi na volitvah.

Tjaša Urankar je vodja bralnih projektov Rastem s knjigo, Knjigajmo migajmo in Pot knjige. Rada se druži s knjigo in športom, zato je tudi njen poletni bralni seznam v tem duhu:

• Tadej Golob, Dajte Gogiju žogo!, Goran Dragić, od Ilirije do Miamija (Sportelement)
Odkrijte delček mozaika zlate slovenske košarkarske pravljice in se prepustite spretnemu zapisu Tadeja Goloba, ki razkriva časovno zaporedje poteka dogodkov Goranove življenjske zgodbe, od Ilirije do Miamija v obliki intervjujev, izjav, izpis kov iz časopisov ... Z užitkom sem prebrala to zgodbo o uspehu, ki me je popeljala v svet moje košarkarske mladosti.

• Samo Rugelj: Triglavske poti (UMco)
Spretno zapisana pripoved Sama Ruglja, urednika, založnika in publicista, (so)avtorja mnogih knjig, ki pritegne takoj. Privoščila sem si bralni dan na domači terasi. In potem sem šla - v mislih (s knjigo v roki) - z Mojco in Samom - peš na Triglav. Zanimiva zgodba, polna prepletenih osebnih zgodb, oda prijateljstvu in naravi. Iz knjige: »Triglav. Vem, da je tam nekje.«

• Mathias Enard: Kompas (Mladinska knjiga, prevod Suzana Koncut)
Mathias Enard se mi je v spomin vtisnil tako z odmevnim nastopom na festivalu Fabula, kot tudi z večplastno pripovedjo o vplivu Orienta na evropsko zgodovino, ki jo spelje skozi labirint estetike v literaturi in glasbi. Glavni junak, avstrijski muzikolog Franz Ritter, obuja spomine na Sarah, svojo izbranko, s katero odstirata zgodovino in pozabljena umetniška dela. Pripoved, ki poboža mojo zgodovinsko dušo. Nobenega naključja ni, vse je povezano, bi rekla Sarah.

Miha Marinč se na Javni agenciji za knjigo ukvarja s knjižničnim nadomestilom, kar pomeni, da so okoli njega neprestano kupi papirjev in dokumentov. Zelo rad pa bere tudi knjige! Tole je njegov spisek:

• Alen Jelen: Nočni pogovori: Igralci v etru (MGL)
V knjigi so objavljeni pogovori s slovenskimi igralkami in igralci, ki jih je na Radiu Slovenija pripravljal Alen Jelen. Pogovori bralstvu knjige (ter seveda gledalcem in gledalkam predstav) ponujajo vpogled v življenje igralcev in igralk, ki so zaznamovali/e slovensko gledališko ustvarjalnost ter v sam proces ustvarjalnega dela v gledališču. Gre za sproščene, vendar dovolj tehtne zapise, ki so idealni za poletno branje.

• Marjan Tomšič: Grenko morje (Kmečki glas)
Spomenik primorskim ženskam, ki so odhajale v Egipt, da bi lahko preživele svojo družino. Tudi ta Tomšičeva knjiga kaže, da so ženske, posebej na Primorskem, držale vse štiri vogale hiše, in to brez pomoči »muš«. Te so četrti vogal podpirale v primeru šavrink, ki jih spoznavamo v drugih Tomšičevih delih.

• Tone Partljič: Sebastjan in most (Beletrina)
Avtor zgodbo gradi okoli gradnje glavnega mariborskega mostu. Knjiga predstavlja odličen vpogled v življenje v Mariboru in na hudomušen način opisuje razlike med navadami rojenih Mariborčanov in tistih, ki so se v Maribor preselili z okupirane Primorske.

O svojih ljubih knjigah poroča tudi Mojca Bergant Dražetić, ki je vodja projekta ViA (Vključujemo in aktiviramo!). Takole pravi: Vse tri knjige so prežete z žensko energijo, ljubeznijo (na tak ali drugačen način), nežnostjo, zavite v tančico skrivnosti … meni ljube polet ne knjige:

• Elena Ferrante: Genialna prijateljica (Cankarjeva založba, prevod Anita Jadrič) je vsekakor ena od knjig o ljubezni in prijateljstvu, ki smo jih lansko leto vsi brali. Sprva sem bila zaradi velike publicitete malce zadržana, a ne za dolgo, saj me je Lilin svet posrkal vase in komaj čakam na nadaljevanje neapeljske zgodbe …

• Brina Svit: Odveč srce (Cankarjeva založba) je ena tistih knjig, ki so z mano že zelo dolgo, še iz študentskih let. Vsakih nekaj let jo preberem in vsakič malce drugače. Ena tistih knjig, ki jih prvič prebereš na dušek in veš, da se boš k njej še vrnil. Tudi obiski Bleda niso nikoli več enaki, a zgodba kar kliče, da se tja vračaš.

• Milan Dekleva: Telo iz črk (Cankarjeva založba) je bila prva knjiga, ki me je sprem ljala na mojih jutranjih vožnjah na vlaku v službo. Brala sem jo zelo počasi, saj si nisem želela, da se konča. Vrhunski oris Alme Karlin in njene, prevečkrat prezrte, živ ljenjske poti me je potegnil vase. Vesela sem, da je knjiga vključena tudi v projekt »Vključujemo in aktiviramo!«, ki ga z velikim veseljem koordiniram na Javni agenciji za knjigo.

Tina Deu skrbi za komuniciranje in promocijo, doma pa o knjigah veliko komunicira tudi s svojimi tremi sinovi – še pred koncem šole so razpravljali o tem, katere se splača vzeti v roke, ko bodo počitnice:

• Miki Muster: Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika (Buch)
Mustrovi trije junaki ostajajo večni, to vemo vsi. Njihove zgodbe so napete, a v njih ni zlobe in nasilja - čeprav gre velikokrat za življenje ali smrt, se na koncu nikomur ne zgodi nič hudega. Otroci pa preko dogodivščin, v katerih se znajdejo Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, potujejo od Afrike do vesolja, se ustavijo v ameriški preriji ali pa se zasidrajo na katerem od čudežnih otokov. Počit nice v njihovi družbi bodo super doživetje!

• Janja Vidmar: Elvis Škorc, genialni štor (Miš)
»Odbito in duhovito o tem, zakaj je kriza biti mulec z nekaj kilcami viška,« vsebino zadnjega mladinskega romana Janje Vidmar razloži kratek zapis na platnici. Če prištejemo še očeta, ki je najraje v fitnesu, mamo v sitni fazi, babico na rolerjih in sestro, ki ji iz žepov padajo hrošči in pajki, imamo pravo zmešnjavo najstniških težav, ki so na humoren način prepletene z resnimi temami. Krasno branje za mlade in tudi malo starejše ljudi, ki so že pozabili, kako je, ko si star štirinajst let.

• Jo Nesbø: zbirka Doktor Proktor (Didakta, prevod Marija Zlatnar Moe)
Mladinski romani svetovno priznanega in nagrajenega avtorja kriminalk Joja Nesba so polni humorja, pustolovščin in pozitivnih vrednot, predvsem pa so napeti od prve do zadnje strani. Ne bo jih zmanjkalo vse do konca počitnic, saj doktor Proktor zaplete, ki so iz knjige v knjigo bolj nori in smešni, rešuje v štirih nadaljevanjih. Zabavno branje, ob katerem se bodo otroci na glas krohotali.

Jana Bales je zadolžena za mednarodno sodelovanje. Zaupala nam je, kaj bodo to poletje brali pri njih doma:

• Različni avtorji: Čudežni vrt (Mladinska knjiga, ilustracije: Jelka Reichman)
Čudežni vrt bo poletno branje za mojega mlajšega otroka. Pravljice in pesmice legendarnih slovenskih avtorjev, večino izmed njih smo kot otroci poslušali tudi sami, oprem ljene s prelepimi ilustracijami Jelke Reichman, ki me je očarala že kot majhno deklico.

• Marjan Manček: Mančkarada - Zgodbice, pesmice in stripeki (Mladinska knjiga)
Za hčer sem izbrala Mančkarado, zajetno knjigo zgodbic, pesmic in stripov, ki do zdaj najbolj celovito predstavlja opus duhovitega Marjana Mančka. Njegovi stripi so odlična motivacija za bralce začetnike, saj jih zapeljejo v branje na spontan in zabaven način.

• Jesper Juul: Vodja krdela - vodenje družine z ljubeznijo (Didakta, prevod Lidija Liberšar)
Zase sem to poletje izbrala zadnje delo svetovno priznanega danskega družinskega terapevta in avtorja Jesperja Juula, Vodja krdela. V njem avtor osvetljuje, kako najti pravo ravnovesje med potrebo otrok po odločnem vodstvu in empatijo ter spoštovanjem njihovih osebnih meja. Kvalitetne knjige o vzgoji vedno rada preberem – kadar gre za vzgojo, nikoli ne moremo biti dovolj modri.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...