Urednikov uvodnik
Slovenski knjižni prostor ima kar bogato žanrsko zgodovino, ki, če govorimo o kriminalkah, v zad­njem obdobju sega vse od Maje Novak prek Igorja Karlovška do Sergeja Verča ter od.. več>
Novica
Filozofija hoje - predstavitev in pogovor o knjigi
Datum dogodka: Torek, 16.05.2017

Z veseljem sporočamo, da je pri založbi V.B.Z. v slovenskem prevodu izšlo edinstveno delo enega bolj prepoznavnih francoskih filozofov srednje generacije Frédérica Grosa. Gros je namreč v delu Filozofija hoje na specifičen način združil dve dejavnosti, ki človeka opredeljujeta v nekem izvornem smislu – mišljenje in hojo. V tem mu na filozofskem in praktičnem nivoju pritrjuje marsikateri mislec, od Nietzscheja, preko Rousseauja, Thoreauja in Wordswortha, pa vse do Kanta, ki je imel svoje sprehode zelo natančno odmerjene. Kot v knjigi, ki pa ni le filozofija hoje, temveč tudi hoja v in skozi filozofijo, pokaže Gros, hoja odpira in razrešuje probleme; je hkrati pospeševanje mišljenja in vzpostavljanje odnosa s samim sabo. Poleg tega ima hoja velik kulturni in seveda politični pomen – pomislimo samo na pomen različnih političnih pohodov in protestov. Filozofija hoje je tako široko dostopen vpogled v filozofski, kulturni, zgodovinski in politični pomen hoje.  

Frédéric Gros je profesor filozofije na Univerzi Pariz XII in na Inštitutu za politične študije v Parizu. Filozofsko in zgodovinsko se ukvarja predvsem s problemi psihiatrije, nasilja, vojne in varnosti, o katerih je napisal monografski študiji États de violence: essai sur la fin de la guerre in Le Principe sécurité. Med drugim je urednik izdaj predavanj Michela Foucaulta na Collège de France, ki mu je posvetil tudi dve deli, Michel Foucault in Foucault et la folie. Živi v Parizu, blizu mestnega parka Bois de Vincennes.    

Vljudno vabljeni tudi na predstavitev in pogovor o knjigi, ki bo potekala v torek, 16.5. ob 18.30, v Trubarjevi hiši literature. O knjigi in filozofiji hoje nasploh se bosta pogovarjala Goran Potočnik Černe, urednik knjige in filozof, ter Milan Hosta, avtor ene prvih disertacij na temo filozofije športa. Moderira Robert Bobnič. Na predstavitvi bo možen tudi nakup knjige z 20-odstotnim popustom.