Urednikov uvodnik
Slovensko knjižno založništvo je v občutljivih časih, saj ni povsem jasno, kaj se bo z njim dogajalo v bližnji prihodnosti. Po eni strani se pozitivni gos­podarski učinki zadnjih let.. več>
Novica
Tiskovna konferenca založbe Nova revija
Spoštovani!


Založba Nova revija vas vljudno vabi na tiskovno srečanje, na katerem bodo predstavili šest novih knjig, ki so v zadnjem času izšle pri njihovi založbi.

Tiskovna konferenca bo v sredo, 27. maja ob 11. uri v prostorih

Društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, Ljubljana.
 

 
Pesniška zbirka Jožeta Snoja z naslovom Kažipoti brezpotij je prežeta z rekviemsko upesnjenimi trenutki, ki sestavljajo pesnikovo občutje časa, strnjeno v eno samo, izrazito eksistencialno temo: v misel o poslavljanju, ko »kmalu bo mrak in mraz«. Hkrati pa je vsa zbirka nabita tudi s silovito navezanostjo na svet, v katerem je vse živo in vse kali, a se človeku z leti vse bolj odmika. O zbirki bosta govorila avtor in pisec spremne besede Jaroslav Skrušny.
 

Roman Sol v grlu je izpod peresa kanadskega Slovenca Teda Kramolca, ki je pred leti v zbirki Samorog že izdal povest Tango v svilenih coklah. Časovni okvir novega Kramolčevega romana so prva leta po drugi svetovni vojni, ko se junak pripovedi znajde kot emigrant v Kanadi, retrospektivno pa se vrača v začetno begunsko obdobje, ki ga je preživel v Avstriji. Gre za roman, ki ga zaznamujejo izrazito avtobiografske poteze. Privlači tako s svojimi zanimivimi, pretresljivimi zgodbami kot z njihovo stopnjevano dramatičnostjo. Delo bo podrobneje predstavil pisec spremne besede in jezikovni redaktor romana Janez Kajzer.
 

Abadon, pokončevalec je roman znamenitega argentinskega fizika, pisatelja in esejista Ernesta Sábata. Čeprav je napisal le tri romane Predor (1948), O junakih in grobovih (1961) in Abadona, pokončevalca (1974), si je z njimi zagotovil svetovni sloves. V svojih romanih se ukvarja s tematiko norosti in tesnobnih razpoloženj, kot so duševna razrvanost, nasilje, krvoskrunska nagnjenja in razne preganjavice. Ernesto Sábato se pri svojem pisanju opira tudi na psihoanalizo, blizu mu je predvsem Jungova usmeritev. Njegova proza je polna domišljijskih preobratov, temačnih razkritij in grotesknih kafkovskih prizorov. Kritika ga zato razglaša za predstavnika magičnega realizma. Roman Abadon, pokončevalec pa nekateri kritiki uvrščajo v sam vrh svetovne književnosti. O romanu bo govoril prevajalec Miro Bajt, ki je tudi pisec spremne besede.
 

Lanskoletni nagrajenec z Jenkovo nagrado Andrej Medved se letos v Samorogu predstavlja z novo pesniško zbirko Purpurni dež. Pesništvo Andreja Medveda je v zadnjem desetletju doživelo pravo erupcijo, pričujoča zbirka, dvajseta po vrsti, pa je nedvomno vredna posebne pozornosti. Pesnik nas že z njenim naslovom vpelje v svet, ki se je rodil, ko se je na bregu »rajskega otoka« raztopila vsa stvarnost, kot zbirko v spremni besedi označuje Ivo Svetina. Zato je tudi pomen »purpurnega dežja« skrit oziroma zabrisan, tako da ga mora bralec sproti odkrivati in zaznavati kot zagonetno simbolno zastiralo pesnikovega sporočila.

O zbirki bosta govorila avtor in pisec spremne besede Ivo Svetina.

     

 

Pričevanjska knjiga Pogovori z Brodskim je zbir pogovorov, ki jih je z nobelovcem Josifom Brodskim od  1981 do 1992 leta opravil in zapisal Solomon Volkov. Pogovori med dvema izgnanima ruskima intelektualcema in umetnikoma so  nedvomno delo tiste vrste, ki bo vzbudilo radovednost pri različnih bralcih.

V knjigi niso odslikana samo vsa pomembna, zanimiva in razburljiva poglavja iz življenja Josifa Brodskega, ampak so razstrta tudi številna manj znana ozadja.

Predvsem pa sta se sogovornika posvečala poglobljenim vprašanjem človekovega bivanja in umetniškega ustvarjanja in ob teh zavzemala številne ostre, prodorne presoje svoje dobe in ustvarjanja sodobnikov.

Knjigo bosta predstavila prevajalec Borut Kraševec in Janez Kajzer, urednik knjižne zbirke Pričevanja.

 

Pesniška zbirka Jurija Hudolina z naslovom Ljubezni je pretkana z liričnimi okruški, kakršnih v prejšnjih njegovih zbirkah še ni bilo. Zdi se, kot piše v spremni besedi Dijana Matkovič, »da Hudolin, dokler ni opravil z divjanjem, ki se je odvijalo okoli njega v času odraščanja, ni bil svoboden, da opravi z lastnim divjanjem in hkrati v celoti zakoraka v smeri proti nežnosti. Ko beremo Ljubezni, nam je jasno, da v njem ni več literature v krču, kajti prišlo je novo življenje in z njim konec drgetanja od samote«.

O zbirki bodo spregovorili pesnik Jurij Hudolin, Dijana Matkovič in Lucija Stupica.
Vljudno vabljeni!