Knjiga
Varno zavetje
Izvirnik:
Safe Haven (2010)
Safe Haven
Prevod: Nataša Grom
Urejanje: Petra Brezinščak
Založba: Učila International, 2012
Zbirka: Žepna knjiga
mehka vezava, 356 str.
Mere: 19x12,5 cm, 320 g
ISBN: 978-961-00-1546-8
Cena: 10,90 €
Založnik o knjigi
Nicholas Sparks, ameriški avtor številnih uspešnih ljubezenskih romanov - po nekaterih so posneli tudi filme (Beležnica, Ljubezen v steklenici, Poslednja pesem) - nam v tej pretresljivi zgodbi o temni strani ljubezni in poroke omogoči vpogled v družinsko nasilje ter nas spomni na tisto čustvo, ki je v življenju resnično pomembno in kamor se lahko vedno zatečemo.

Mlada Katie se preseli v Southport v Južni Karolini, da bi začela novo življenje. Zaposli se kot natakarica v lokalni ribji restavraciji in se trudi ostati neopazna. V takšnem majhnem obalnem mestu pa je težko dolgo ostati tujec, in čeprav se izogiba stikom z drugimi ljudmi, se previdno in počasi zbližuje z ovdovelim lastnikom trgovine Alexom in njegovima majhnima otrokoma. Toda Katie preganja temačna skrivnost. Bo ostala in tvegala, da jo najde preteklost?
Recenzija Bukla
Ljubezenski romani Nicholasa Sparksa zadnja leta poleg prodajnih uspehov množično romajo tudi na veliko platno. Po Ljubezni v steklenički (1999) in Beležnici (2004) je Sparks prestavil v višjo prestavo in od leta 2008, ko je bil ekraniziran njegov roman Viharna noč, skoraj vsako leto pride na spored po en film. Vsi ti romani so bili prevedeni tudi v slovenščino. Leta 2010 smo tako dobili film Dragi John, v katerem je ljubezenska zveza vojaka Johna in brhke Savannah po 11. septembru postavljena na preizkušnjo, saj mora John nazaj na vojaško misijo. V Poslednji pesmi iz istega leta skušata oče in hči Veronica prek glasbe obnoviti svoj odnos, najstnica, ki jo je odigrala Miley Cyrus, pa doživi tudi prvo ljubezen. Sedaj sta pri nas izšla še romana Talisman in Varno zavetje. V Talismanu, ki smo ga letos že videli v kinu, je glavni moški lik spet vojak. Ta med vojaško misijo v Iraku odkrije fotografijo lepotice, nekakšen talisman, ki se jo odloči poiskati, njuno srečanje pa obema za vedno spremeni življenje. Vojaka Logana je odigral Zac Efron. Ravno sedaj pa se je začel snemati še film Varno zavetje, ki ima za osrednjo junakinjo mladostno Katie Feldman. Ta se preseli v Southport v Severni Karolini in tu dela kot natakarica ter se počasi zbližuje z ovdovelim lastnikom trgovine Alexom, vendar za seboj vleče temno skrivnost, ki bo slej ko prej prišla za njo. Film bo prišel na spored prihodnje leto (glavni vlogi bosta odigrala Julianne Hough in Josh Duhamel), roman pa je, tako kot tudi Talisman, kot nalašč za letošnje poletno branje.
Samo Rugelj; Bukla 79-80

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.