Knjiga
Krvavi tekač
Izvirnik:
Blood Runner (2011)
Blood Runner
Prevod: Miha Sužnik
Urejanje: Miha Sužnik
Založba: Zala, 2012
mehka vezava, 128 str.
Mere: 21x14 cm, 170 g
ISBN: 978-961-6859-17-2
Spletna cena: 15,95 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi
Krvavi tekač je roman o prvem temnopoltem maratonskem tekaču, ki je na olimpijskih igrah zastopal Južno Afriko. Zgodbo so navdihnili resnični dogodki.

Samuelovi starši in sestra umrejo v krvavem pokolu. Njegova brata se želita maščevati in se pridružita oboroženemu gibanju proti apartheidu. Samuel pa se odloči, da se bo proti rasnim predsodkom boril po svoje – kot tekač. Kljub vsemu – od revnega otroštva do življenja v rezervatu, od dela v rudniku zlata do tekmovanja za zlato medaljo – se osredotoči na dolgi, težki tek do svobode …

Avtor je večkrat nagrajeni pisatelj in novinar, James Riordan, ki se s svojim pisanjem rad dotika bolj bolečih tem, kot sta vojna ali rasizem. Odlikujeta ga realistično opisovanje okoliščin in neomajno zaupanje v pravico.
Recenzija Bukla
V zadnjih letih smo že dobili avtobiografijo Nelsona Mandele Dolga pot do svobode in literarizirano reportažo novinarja Johna Carlina Nepremagljiv, ki popisuje zmage južnoafriške ragbijske reprezentance (ki so bile potem prirejene še v film). Zdaj je pred nami še Krvavi tekač, literarizirana zgodba maratonca Josie Thugwane (v uvodu piše, da je zgodba sama izmišljena in ni biografska, junaku je ime Samuel), prvega južnoafriškega atleta, ki je zmagal na maratonu (leta 1996, v Atlanti, korejski tekač je bil samo tri sekunde za njim). Ta kratki roman se začne na štartu maratona, se potem preseli v junakovo otroštvo, obteženo z aparthaidom in nasiljem, na koncu pa spet vrne na stezo, kjer Samuel, podobno kot Mandela, steče na svojo dolgo pot do svobode.
Samo Rugelj; Bukla 82-83

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.