Knjiga
Jej in teci
Izvirnik:
Eat and Run (2012)
Eat and Run
Prevod: Jerca Poznič
Urejanje: Andrej Poznič
Založba: Ciceron, 2012
mehka vezava, 232 str.
Mere: 22x16 cm, 370 g
ISBN: 978-961-6627--
Spletna cena: 25,20 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi
Scott Jurek je sedemkratni zmagovalec ene najtežjih tekaških preizkušenj na svetu sploh, ultramaratona Western States Endurance Run, trikratni zmagovalec legendarnega grškega Spartatlona, dvakratni zmagovalec ultramaratona Badwater v peklensko vroči Dolini smrti in nenazadnje, zmagovalec »največje tekme, ki je svet ni videl«, tekaškega merjenja moči z indijanskim »ljudstvom tekačev«, ultramaratona v Bakrovih kanjonih s Tarahumarami.

In kar je še zlasti zanimivo, vse svoje velike uspehe je Jurek dosegel kot popoln in prepričan vegan. Svoje najljubše recepte nam odkriva v knjigi, ob vsakem poglavju enega. Toda kot v spremni besedi pravi naš prav tako velik ultramaratonec, David Kadunc - AVI, »knjiga ni zgolj pripoved ultra tekača s kuharskimi recepti, ponuja veliko več – ponuja popolni razmislek o življenju, kdo smo in kaj hočemo. Kaj zares si želimo in kako zares živimo. Ponuja motivacijo in inspiracijo. Kar vabi nas, da se odločimo in stečemo v smeri naših sanj.«

Jurek ni bil obdarjen z naravnim športnim talentom in močjo, nasprotno, bil je precej povprečen, tudi nekoliko bolehen otrok. Toda s privzgojeno trdno voljo in željo, da »nekaj postane«, je segel prav v vrh v enem najtrših, najbolj bolečih, najbolj osamljenih in pred medijsko razvajenimi množicami najbolj skritih športov.
Recenzija Bukla
Novo leto je priložnost za zaobljube in uresničevanje novih ciljev in vztrajnostni tek na daljše razdalje je, kot lahko za lani potrdi tudi zgoraj podpisani, morda lahko ena od njih. Scott Jurek (1973) je ameriški ultratekač češkega rodu, ki je med drugim nekajkrat zmagal tudi na grškem spartathlonu (tega se je predlani udeležila tudi naša neustrašna ultratekačica in vrtnarica Ruth Podgornik Reš, ki jo je med minulimi prazniki na eni njenih poti usodno zasul plaz pod Triglavom), lani pa so njegove tekaške dogodivščine izšle popisane v knjigi. Jurek, ki se prehranjuje kot vegan, nas v svojem iskrenem in premočrtnem slogu seznani s ključnimi poudarki svoje tekaške kariere prek posameznih, večinoma ameriških tekem, ki jih tudi zgodovinsko kontekstualizira z dosežki drugih tekačev in z vzponi in padci na samotni tekaški poti ultraša. Ta se zaveda, da je tek včasih tudi beg, čeprav pa se z njim ne uspe ozdraviti notranjih bolečin, nam lahko pomaga pri postopnem notranjem spreminjanju.
Samo Rugelj; Bukla 86-87

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.