Knjiga
Skrivna dirka
V zakulisju Tour de France: doping, zakon molčečnosti, zmage za vsako ceno
Izvirnik:
Secret Race; Inside the Hidden World of the Tour de France (2012)
Secret Race
Prevod: Andrej Poznič
Urejanje: Andrej Poznič
Založba: Ciceron, 2013
mehka vezava, 280 str.
Mere: 22x15 cm, 408 g
ISBN: 978-961-6627-43-6
Spletna cena: 25,70 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Knjiga Tylerja Hamiltona je novembra 2012 dobila prestižno britansko nagrado za najboljšo športno knjigo leta, Willam Hill Sports Book. Ironično, leta 2000 je to isto nagrado, toda za povsem drugačno knjigo, dobil tudi glavni junak Hamiltonove pretresljive izpovedi o dopingu, Lance Armstrong, za avtobiografsko It's Not About the Bike.
Vendar pa Skrivna dirka ni zgolj pripoved o sedmih zaporednih prigoljufanih zmagah padle kolesarske legende na Dirkah po Franciji. Hamilton najprej obračuna s seboj, z lastno potjo v ta skrivni svet skrivanja, laži, umazanih iger, visokih stav in globokih padcev. Povsem brez dlake na jeziku govori o celotni piramidi ustanov in posameznikov, ki obvladujejo in vodijo ta skrivni svet, od mednarodnega kolesarskega združenja (UCI) navzdol do samih kolesarjev. Opozarja na popoln razkroj moralno-etičnih vrednot v vrhunskem športu, ne le v kolesarstvu, kar nekajkrat prst uperi tudi v druge športe, v katerih se pretakajo velikanske vsote denarja.
To torej ni zgolj knjiga o Lanceu Armstrongu. Bolj kot to je pripoved o kulturi zmagovanja za vsako ceno, ki je okužila celoten vrhunski šport, včasih pa se zazdi, da nezadržno prodira tudi v vedno bolj tekmovalen množični "rekreativni" šport.
Recenzija Bukla

Pred branjem te knjige sem se znašel v dilemi, zakaj brati o nečem, za kar vemo, kako se je končalo (seveda s priznanjem Lancea Armstronga pri Oprah Winfrey, da se je ves ključni del svoje kolesarske kariere dopingiral). Vendar ne, dinamično in napeto pisana izpoved Tylerja Hamiltona, ameriškega profesionalnega kolesarja (soavtor je športni novinar New York Timesa, Daniel Coyle), ki je jeseni 2012 dobila nagrado za najboljšo športno knjigo leta (pričujoča izdaja pa prinaša še epilog iz začetka leta 2013), več kot poplača vloženi čas, saj gre za iskreno poročilo o športniku, ki vse svoje talente in neumorne treninge posveti doseganju vrhov v kolesarjenju, potem pa po nekaj letih ugotovi, da je vse to premalo in se znajde pred dilemo, ali naj poskusi še nekaj: kombinacijo uporabe nedovoljenih substanc (predvsem eritropoetina in testosterona) in metod (predvsem transfuzije lastnih odmerkov krvi v ključnih etapah večtedenskih dirk). Večina, tudi Tyler, je popustila nekako v tretjem letu tekmovanja, po približno 1000 dneh, ko so ugotovili, da se na naraven način ne morejo prebiti naprej. Nekje blizu Tylerju je bil tudi Lance Armstrong, teksaški kavboj in človek, ki je bil pripravljen za zmago dati vse in ki ni poznal ne prijateljstva ne etike, tako da nam Skrivna dirka poleg Tylerjeve kronologije lastne kariere ponudi tudi neposreden vpogled v »življenje in delo« Lancea Armstronga ter v nepopustljivi svet profesionalnega kolesarjenja, ki je bilo v vsakem trenutku pripravljeno žrtvovati kakega grešnega dopinškega kozla, da bi lahko nemoteno delovalo naprej. Srhljivi svet sodobnega športa.

Samo Rugelj; Bukla 89-90

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.