Knjiga
Dnevnik Ane Frank
Prevod: Polonca Kovač
Ilustracije: Janko Testen
Založba: Mladinska knjiga, 2007
Zbirka: Žepnice
mehka vezava, 378 str.
ISBN: 978-961-01-0081-2
Cena: 9,95 €
Založnik o knjigi

Dnevnik Ane Frank je znamenita knjiga 20. stoletja, ki daleč od zgodovinske objektivnosti in neprizadetosti prikazuje intimno doživljanje druge svetovne vojne. Štirinajstletna judovska deklica, ki se je s svojo družino skrivala na podstrešju upravne stavbe v Amsterdamu od junija 1942 do avgusta 1944, je svoje najbolj intimne misli zaupala Kitty, kakor je imenovala svoj dnevnik.
Strah pred nacisti, ki so iskali skrite judovske družne, je Ana Frank ubesedila na nepozaben načn. Njene izpovedi so se toliko bolj pretresljive, saj so družino Frank izdali in jih po tem, ko so jih aretirali, poslali v koncentracijska taborišča. Ana Frank ni preživela.

Ker v 2007 zaznamujemo 60. obletnico nastanka njenega dnevnika, nova slovenska razširjena izdaja prinaša tudi doslej se neobjavljena pisma.

 

Recenzija Bukla
Nova izdaja ene od najbolj znamenitih dokumentarističnih knjig 20. stoletja smo dobili ob šestdeseti obletnici njenega prvega izida, v njem pa je še nekaj do sedaj neobjavljenih pisem. Odraščajoča judovska deklica se je s svojo družino med vojno dobri dve leti (dokler jih niso izdali in posledično internirali, česar Anna ni preživela) skrivala na podstrešju neke hiše v Amsterdamu, ob tem pa v dnevniško-pisemski obliki napisala enkraten dokument tega obdobja, kar ni poročilo o objektivnih okoliščinah, temveč intimen odziv nanje. 
Samo Rugelj

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.