Knjiga
Hitlerjev pakt s Hollywoodom
Izvirnik:
The Collaboration; Hollywood's pact with Hitler (2013)
The Collaboration
Prevod: Sandi Kodrič, Zdenko Vrdlovec
Urejanje: Samo Rugelj
Založba: UMco, 2015
Zbirka: Angažirano
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 337 str.
Mere: 21x15 cm, 451 g
ISBN: 978-961-6954-21-1
Redna cena: 26,90 €
Popust: 10,00 %
Prihranek: 2,69 €
Spletna cena: 24,21 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Hitlerjev pakt s Hollywoodom je intrigantna monografija, ki na izviren način povezuje zgodovino filma in zgodovino druge svetovne vojne. Uveljavljen mit pravi, da so bili veliki ameriški studii steber boja proti nacizmu v času Hitlerjevega prevzema oblasti, a nam delo ponudi kar nekaj dokazov, ki temu močno nasprotujejo.

Ben Urwand, zgodovinar in raziskovalec na Harvardu, je v okviru svoje devetletne raziskave ugotovil, da je bil ameriški studijski sistem, ki so ga večinoma vodili Judi, za uresničevanje svojih poslovnih interesov ves čas pripravljen sklepati kupčije s hudičem. Najdba tajnih dokumentov, v katerih se je vztrajno pojavljala beseda kolaboracija (Zusammenarbeit), je Urwanda pripeljala na sled zapletenega sodelovanja med nemško nacistično vlado in hollywoodskimi studii.

Sodelovanje se ni odražalo le v cenzuri filmov za nemški trg, nacistom je prek predstavnikov v Ameriki namreč uspelo vplivati tudi na (ne)nastajanje filmov, ki bi nacistični režim prikazovali v slabi luči.
 
Hitlerjev pakt s Hollywoodom nam ponuja strokovno utemeljen vpogled v še enega izmed aparatov nemške nacionalsocialistične stranke, katere vzpon je močno zaznamoval potek dvajsetega stoletja.

 
BEN URWAND se je rodil judovskim staršem v avstralskem Sydneyju. Izviren akademski pogled na filmsko umetnost z vidika zgodovine je izkazoval že v študijskih letih in za svoje delo prejel številne nagrade. Na univerzi v Chicagu je napisal magisterij na temo reprezentacije temnopoltih Američanov v zgodnjem obdobju filma. Kasneje je postal raziskovalec na Harwardu, kjer je prejel prestižno Miltonovo štipendijo za dokončanje zahtevnega raziskovalnega dela, na osnovi katerega je nastala pričujoča knjiga.
Kontroverzno delo o kolaboraciji med največjimi filmskimi studii in nacistično Nemčijo v obdobju pred vojno, ki je v Hollywoodu povzročilo veliko razburjenja. – Edward Helmone, The Observer

Urwand nas v tej obsodbi zgodovinske sokrivde največjih hollywoodskih studiev neprestano zalaga s šokantnimi odkritji. – Publishers Weekly

To je prav zares prekleto zanimivo. – Quentin Tarantino

Le malo je manjkalo, pa bi tudi Hollywood pristal v Nürnbergu. Marcel Štefančič, jr.