Knjiga
Mamice
Izvirnik:
The mothers group (2012)
The mothers group
Prevod: Brigita Orel
Urejanje: Irena Miš Svoljšak
Založba: Miš, 2017
Zbirka: Popisano
trda vezava, 304 str.
Mere: 23,5x15,5 cm, 531 g
ISBN: 978-961-272-246-3
Spletna cena: 33,95 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Mamice je roman o šestih precej različnih ženskah, ki se kmalu po rojstvu svojih otrok odločijo, da se bodo redno srečevale. Roman sledi vsaki posameznici posebej, hkrati pa se posveča tudi njeni vlogi v skupini. Šesterica se sčasoma precej poveže in spletejo se precej močne prijateljske vezi, nekega dne pa nepredstavljivo grozovit dogodek spremeni vse.

Mamice, prvenec pisateljice Fione Higgins, je sveže in privlačno branje. Na videz preprosta tematika je nadgrajena s pripovedno močjo dela. Protagonistke romana, ki se po osebnostih in življenjskih zgodbah precej razlikujejo, so neverjetno dobro opisane in prepričljive. Različne perspektive gradijo večglasno strukturo romana, ki povezuje raznovrstne vidike materinstva in vzgajanja otrok, hkrati pa nosijo pomembno sporočilno vrednost – kako lahko nabor različnih posameznikov sčasoma postane povezana skupina ter kako lahko navadni neznanci postanejo dobri prijatelji. Roman Mamice je neverjetno prepričljiv prikaz ljubezni, seksa, zakona in starševstva v vedno bolj zapletenem svetu. Ganljiva, provokativna, nežna in napeta pripoved, ki zagrabi svojega bralca in ga ne izpusti do konca.

Recenzija Bukla

Materinstvo je posebno obdobje, ki ne traja samo od spočetja otroka do njegovega rojstva, pač pa najbolj burno obdobje pride šele kasneje, ko malček priveka na svet in odrašča. Vsaka ženska to vlogo doživlja po svoje. V privlačnem romanu se prepletajo zgodbe šestih novopečenih mamic, ki se sicer trudijo čim bolje slediti pričakovanjem okolice, a naloga ni za vse enako lahka oz. težka. Mamice so si med sabo tako različne, da se brez otrok gotovo ne bi nikoli srečale. Od ambiciozne pravnice, ki si je za očeta svojega otroka izbrala čednega mlajšega deskarja, do matere samohranilke s socialnega dna, razgledane galeristke, ki se je povsem podredila bogatemu možu, mlade preproste Balijke, ki je rodila sina s prirojeno napako, psihologinje, ki se zaradi poporodnih zdravstvenih težav zapira v svoj svet, in bistre novinarke, ki še vedno po malem sanja o bivšem ljubimcu. Najdejo se v materinski skupini, ki jo mladim mamicam v pomoč organizira lokalni zdravstveni center, in kmalu njihovo prijateljstvo iz obveznih tedenskih srečanj preraste v neobvezna druženja na igriščih, v parkih, kakšnem lokalu ali pri kateri doma. Njihovi dnevi potekajo v prijetnem vzdušju z bolj ali manj običajnimi težavami, ki jih nove prijateljice spretno rešujejo, dokler se ob praznovanju prvega skupnega rojstnega dne njihovih otrok ne zgodi tragična nesreča … Avstralska avtorica je do zdaj napisala tri romane, in ta je prvi, ki je preveden v slovenščino. Branje za oddih in v premislek.

Beti Hlebec; Bukla 132-133

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.