Knjiga
Čas skrajnosti
Izvirnik:
The Age of Extremes (1994)
The Age of Extremes
Prevod: Seta Knop, Katarina Jerin, Srečko Balent
Spremna beseda: Božo Repe
Založba: Sophia, 2017
Zbirka: Naprej!
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 675 str.
Mere: 24x17 cm, 1285 g
ISBN: 978-961-7003-17-8
Spletna cena: 35,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Temeljno delo svetovno priznanega zgodovinarja, eruditskega humanista in publicista, v katerem se struktura »kratkega 20. stoletja« izrisuje kot triptih: dobi katastrofe od leta 1914 do let po drugi svetovni vojni, ki zajema čas totalne vojne, svetovno revolucijo, padec liberalizma in konec imperijev, je sledilo petindvajset ali trideset let »zlate dobe«, izjemne gospodarske rasti in družbene preobrazbe (družbena in kulturna revolucija 1945–1990), ki je verjetno spremenila človeško družbo globlje kot katerokoli drugo obdobje, primerljivo po svoji kratkosti. Zadnji del stoletja pa je bil znova obdobje razkroja, negotovosti in krize za velika prostranstva sveta, denimo za Afriko, nekdanjo ZSSR in nekdanje socialistične države Evrope, pa dejansko doba katastrofe iztek hladne vojne z uničenjem socialističnih sistemov. Ko so se osemdeseta leta prevesila v devetdeseta, je razpoloženje ljudi, ki so razmišljali o preteklosti in prihodnosti, vse bolj spominjalo na pobitost fin-de-siècla. Z zornega kota devetdesetih je šlo »kratko 20. stoletje« na poti od enega do drugega kriznega obdobja skozi kratko zlato dobo in je zdaj na poti v neznano in problematično, a nikakor ne nujno apokaliptično prihodnost. Tako je avtor 20. stoletje orisal s »ptičje perspektive«, kot se je izrazil sam.


Nadvse informativna zgodovinska knjiga z ogromno humanističnega duha, primerna za najširši krog ljudi. Delo vsebuje obsežno bibliografijo, imensko in stvarno kazalo ter slikovno gradivo.


Čas skrajnosti: Svetovna zgodovina 1914–1991 je sklepno temeljno delo v nizu preostalih treh s pregledom in analizo novoveškega svetovnega dogajanja: Čas revolucije: Evropa 1789–1848, Čas kapitala: 1848–1875, Čas imperija: 1875–1914 ter avtorjeve biografije Zanimivi časi: Moje doživetje 20. stoletja, ki smo jih prav tako izdali pri Sophii. Skupaj s študijami Ellen Meiksins Wood, Perryja Andersona, Alexandra Rabinowitcha in Silvia Ponsa, ki smo jih izdali v zbirki Naprej! in jih prav tako priporočamo v branje, uokvirja refleksijo o kontekstih zgodovinskih in kulturnih dogajanj v 20. stoletju.

Recenzija Bukla

Monografija, ki se lepo bere v kompletu s Svetovno revolucijo. Založba Sophia, ki skrbi, da so ključne knjige britanskega zgodovinarja Erica Hobsbawma (1917–2012) pri nas ves čas v obtoku, se je odločila za ponatis njegove vplivne svetovne zgodovine Čas skrajnosti, ki je izvirno izšla leta 1994, v slovenščini pa prvič leta 2000. Hobsbawm, ki je na svoji koži doživel obdobje, ki ga popisuje v tej knjigi, ponuja širok vpogled v razvoj politike, ekonomije in misli v 20. stoletju, pri čemer pregled dogodkov in osebnosti iz tega obdobja analizira in razdeli v tri dele: prvi je doba katastrofe (1914–1945), ki so jo zaznamovali dve svetovni vojni, velika gospodarska kriza, oktobrska revolucija, fašizem in razpad kolonialnih imperijev; temu sledi zlata doba (1946–1973), v kateri so v ospredju boj za prevlado med kapitalizmom in socializmom v ozračju hladne vojne ter silovit gospodarski in tehnološki razvoj; tretji del pa poimenuje Zemeljski plaz (od leta 1973 naprej), ki je po njegovem pomenil obdobje univerzalne krize v ekonomskem, političnem in socialnem smislu, vrhunec tega obdobja, s katerim sklepa knjigo, pa predstavljajo posledice razpada Sovjetske zveze in sesutja evropskih komunističnih režimov.

Samo Rugelj; Bukla 141

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.