Knjiga
Služkinje
Izvirnik:
The Help (2009)
The Help
Prevod: Dušanka Zabukovec
Urejanje: Ana Ugrinović
Založba: Mladinska knjiga, 2011
Zbirka: Roman
trda vezava, 623 str.
Mere: 21x15 cm, 750 g
ISBN: 978-961-01-1592-2
Cena: 34,96 €
Založnik o knjigi
Tri ženske se odločijo spremeniti svet, v katerem živijo, Misisipi, 1962. Dvajsetletna Skeeter je pravkar diplomirala na univerzi in se vrnila na domačo plantažo. A njena mama ne bo zadovoljna, dokler na hčerinem prstu ne bo zagledala zaročnega prstana. Aibileen, dostojanstvena, dobrosrčna služkinja, vzgaja že sedemnajstega belega otroka. Toda s smrtjo njenega sina je v njej vzklilo grenko seme. Nič več ni pripravljena vsega požreti.
Minny, njena najboljša prijateljica, je najbolj jezikava služkinja daleč naokrog. Poznajo jo kot izvrstno kuharico, toda s svojim jezikom si je skuhala še eno godljo, ki jo bo stala zaposlitve.
Tri različne ženske spletejo nepričakovano prijateljstvo in se odločijo upreti družbi, ki duši človeško dostojanstvo. Ganljiv roman je prežet z bodicami, obilo humorja in upanja.
O knjigi
Še pred petdesetimi leti so v majhnem mestu na ameriškem jugu, v državi Misisipi, revne črnke skrbele za udobje premožnih belskih družin, vzgajale so njihove otroke, čistile domove in jim kuhale. V belih uniformah so ponižno prenašale muhe svojih čemernih gospodaric in se držale nenapisanih, a strogih pravil obnašanja. Tudi gospodično Muho, vitko diplomantko z velikim skrbniškim skladom, ki je nastal s plantažami bombaža, je vzgajala črna služkinja, zato njena mati nikakor ne more razumeti, zakaj si bolj kot moža prizadeva najti službo. To so bili časi, ko so se delovna mesta delila na moška in ženska in ko so črnci v kino hodili skozi posebej označen stranski vhod, nekatere družine pa so za svojo služničad postavile tudi posebne sanitarije. Skeeter želi postati pisateljica, in ko dobi priložnost pripraviti zgodbo o življenju črnih služkinj, se je loti z vso vnemo. Na začetku seveda naleti na odpor, a dobrosrčna služkinja Aibileen in njena najboljša prijateljica, jezikava Minny, ji pomagata, koristne nasvete pa prejme tudi od izkušene urednice velike založbe. Tri povsem različne ženske sodelujejo pri nastanku ganljive zgodbe, ki povsem pretrese malo mesto in napove velike spremembe.
Renate Štrucl