Novica
32. Slovenski knjižni sejem - sredino dogajanje
Datum dogodka: Sreda, 23.11.2016

Celoten program 32. Slovenskega knjižnega sejma si lahko ogledate TUKAJ.

SR, 23. novembra, ob 17. uri, Pisateljski oder, CD, Velika sprejemna dvorana

Iz sveta: Folke Tegetthoff, ko pravljica odpotuje iz otroške v dnevno sobo

Folke Tegetthoff (1954) je avstrijski pisatelj, ki je študiral medicino in pedagogiko. Piše pravljice, ukvarja pa se tudi s pripovedovanjem zgodb. Pravljice jemlje iz otroških sob in jih prestavlja v dnevne sobe k odraslim. Je začetnik nove oblike pripovedovanja, pri čemer prepleta klasične elemente fikcije s sodobnim jezikom in simboliko. Za svoje delo je prejel mednarodno nagrado Lego, ki jo je od pisateljev do sedaj prejela samo Astrid Lindgren. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik. 

SR, 23. novembra, ob 17. uri,  Debatna kavarna, CD, Prvo preddverje

Politično novinarstvo

Tako v kolektivni domišljiji kot v svetu novinarstva igra politično novinarstvo posebno vlogo, ki je običajno povezana s konceptom "svobode tiska" - enega od temeljev demokracije. Neodvisnost od moči politike novinarjem omogoča, da v korist državljanov prevzamejo nadzorno vlogo nad vladami in vladarji. Toda z vzponom žvižgačev, ustanovitvijo WikiLeaksa in liberalizacijo informacij na internetu, je politično preiskovalno novinarstvo v zadnjih letih z novimi orodji, cilji in učinki doživelo pravo revolucijo. Politično telo pride novinarjem na pomoč v primeru škandalov, ki se tičejo ene ali druge multinacionalke, ko pa se škandali dotikajo držav, se novinarji soočajo z močnejšimi silami. V središču zapletenih primerov, kjer pritisk na posameznike postane skoraj nevzdržen, se takrat znajdejo neodvisnost sodstva od izvršne oblasti, nacionalni interes, etika novinarjev in vpliv civilne družbe. V debati sodelujeta Florence Hartmann in Matej Šurc .
 
SR, 23. novembra ob 17. uri, Klub CD

Andrea Tornielli – vatikanski insider

Andrea Tornielli je dolgoletni časnikar italijanskega dnevnika La Stampa in spletne strani Vatican Insider. Piše tudi za razne italijanske in mednarodne revije. Je tudi avtor številnih knjig o Janezu Pavlu II., Benediktu XVI. in papežih 20. stoletja, ki so prevedene v več kot 9 jezikov. Papeže 20. stoletja tudi osebno pozna, skušali bomo izvedeti kakšno doslej neznano zanimivost, podrobnost. V pogovoru nam bo razkril kako kot novinar vatikanolog ocenjuje trenutni odnos javnosti do Cerkve? Ali so pri poročanju medijev še vedno v ospredju neprijetne, škandalozne teme? 

32. Slovenski knjižni sejem, Država v fokusu: Italija, brezplačne vstopnice. 

SR, 23. novembra ob 18.00, CD, Kosovelova dvorana

Franco Berardi - Bifo: Finančno nasilje in družbeno osiromašenje

Oddaljeno ozadje: neoliberalna agresija proti evropski blaginji in izdaja levice. Referenduma leta 2005 v Franciji in na Nizozemskem. Izginjanje levice iz političnega prostora po vsej Evropi. Nedavno ozadje: ponižanje Grčije in prekritje demokracije z diktaturo uradnikov. Avtopilot. Avtopilot se pokvari: Brexit 2016. Val socialnega nacionalizma na Madžarskem, Poljskem, v Veliki Britaniji in Franciji. Vojne, migracije in pomračitev evropskega uma. Zgodba o gospodarski krizi, depresiji, nazadovanju in strahu, zanetenih z osiromašenjem družbe, ki ga je izzvala financializacija. Edina alternativa je v avtonomni rekompoziciji družbenih sil vednosti: UTD, polno izvajanje tehnološke moči in splošno skrajšanje delovnega časa. Sledili bodo kratki odgovori na vprašanja, ki jih bo moderiral Nikolai Jeffs. V angleškem jeziku. 

32. Slovenski knjižni sejem, Država v fokusu: Italija, brezplačne vstopnice.


 

SEJEM V GOSTEH

Knjižni sejem je v letu 2015 ponudil v sodelovanju z Društvom pisateljev Slovenije novost: dogodke, ki smo jih naslovili Sejem v gosteh. Knjižni sejem je "šel iz Cankarjevega doma v Ljubljani", kjer tradicionalno poteka. S prireditvami Sejem v gosteh želimo dogajanje knjižnega sejama približati tudi tistim, ki zaradi različnih okoliščin ne morejo obiskati sejma ter jim omogočiti osebno srečanje z različnimi slovenskimi pisatelji. Poleg obiskov različnih ustanov širom Slovenije bomo letos prvič izvedli tudi sejem v gostujočem mestu, v Brežicah.  

SREDA, 23. 11. 2016, 17.00 – 19.00, Materinski dom Mozirje

Materinski dom Mozirje postajata dom mnogim materam in njihovim otrokom, ki se znajdejo v stiskah in težavah zaradi nasilja. Materam in otrokom nudijo možnost urejanja samostojnega življenja in boljšo vključenost v družbo.

Pisatelj Feri Lainšček je avtor, katerega bibliografija že krepko presega 100 izvirnih knjižnih naslovov. Najbolj znan je po svojih romanih, doslej jih je ustvaril že 21, nekateri pa so prevedeni tudi v številne tuje jezike. Za svoja literarna dela je prejel mnoge prestižne nagrade in priznanja, kot so nagrada Prešernovega sklada, kresnik, večernica ... Po njegovih romanih je bilo doslej posnetih tudi 5 celovečernih igranih filmov, med njimi tudi za film Petelinji zajtrk, ki je drugi najbolj gledan domači film v samostojni Sloveniji. Poeziji Ferija Lainščka bo svoj glas posodila glasbenica Ditka, ki je pred kratkim izdala album Ne spreminjaj me z desetimi uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka.