Novica
32. Slovenski knjižni sejem - četrtkovo dogajanje
Datum dogodka: četrtek, 24.11.2016

Celoten program 32. Slovenskega knjižnega sejma si lahko ogledate TUKAJ.

ČE, 24. novembra ob 11. uri, Debatna kavarna, CD, Prvo preddverje

Kamni stare vere

Etnolog Pavel Medvešček je z razstavo Staroverstvo in staroverci odprl zanimanje za predkrščanske verske oblike in spomenike tudi na Slovenskem. Nenadoma se povsod razkrivajo zagonetne kamnite postavitve in strukture, ki bi še nedavno zbujale prizanesljiv posmeh. Kako se je skozi desetletja razodevala tradicija staroverstva in kako se povezuje z novodobnimi spoznanji? V okviru projekta Gostujoče mesto Tolmin - Alpsko mesto 2016.

Sodelujejo: Pavel Medvešček, Daša Medvešček in Zdravko Duša.

ČE, 24. novembra, ob 15.15 uri, Pisateljski oder, CD, Velika sprejemna dvorana

Pisateljevanje: Anja Golob, Jenkova nagrajenka 2016

Jenkova nagrada, ki je bila letos podeljena enaitridesetič, je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Nagrajenca izbere petčlanska žirija, sestavljena iz strokovnjakov za poezijo. Jenkovo nagrado za leto 2016 je prejela Anja Golob za pesniško zbirko Didaskalije k dihanju. Anja Golob je pesnica, kritičarka in dramaturginja, ki je Jenkovo nagrado prejela že leta 2014 za pesniško zbirko Vesa v zgibi. Z avtorico se bo pogovarjal Goran Dekleva.

ČE, 24. novembra ob 16. uri, Debatna kavarna, CD, Prvo preddverje

Trije možje o ljubezni, da o domovini niti ne govorimo

Kdo so trije možje, ki so nas obiskali (in ostali), dva z onkraj luže, eden iz francoskega Languedoca? Kaj jih najbolj navdušuje in kaj najbolj pogrešajo v novi domovini Sloveniji? In kako se to odraža v njihovih knjigah? Noah Charney je avtor romana Tat umetnin in predavatelj, naslednje leto pa izide njegova knjiga Slovenologija, Mathias Rambaud je avtor eseja O bivanju in krajih ter kulturni ataše na Francoskem inštitutu, Carlos Pasqual pa vodja Pocket teater v Ljubljani ter pesnik in esejist.

ČE, 24. novembra  ob 17. uri, CD, Kosovelova dvorana

Antonio Scurati, literarni pogovor ob izidu romana Nezvesti oče

Antonio Scurati (1969) je bil s svojim zadnjim romanom Nezvesti oče (2013), za katerega si je italijanska literarna kritika edina, da gre za vrhunsko pisanje o čustvovanju neke generacije, v najožjem izboru za literarno nagrado strega. Gre za zgodbo o moškem, ki se na pragu štiridesetih sreča z očetovstvom. Pričakovanje in rojstvo hčerke zareže v njegov odnos z ženo, porodi pa se nov odnos oče – otrok. Pod drobnogledom sledimo njegovemu doživljanju očetovstva, ki je polno ganljive samoironije. Izid knjige in obisk avtorja sofinancira EU program Ustvarjalna Evropa

Brezplačne vstopnice.

ČE, 24. novembra ob 18. uri, Debatna kavarna, CD, Prvo preddverje

Aleš Debeljak: spomin in dediščina

Pogovor v spomin na Aleša Debeljaka, kjer bodo sogovorniki poleg dragocenih osebnih spominov poskušali artikulirati tudi naravo Debeljakove dediščine na pesniškem, znanstvenem, etičnem in kulturnopolitičnem področju, s katero nas preminuli pesnik, esejist in sociolog izziva in zavezuje za prihodnost.

Sodelujoči: Boris A. Novak, Aleš Berger, Stojan Pelko, Uroš Zupan, Erica J. Debeljak, Vlado Kreslin

32. Slovenski knjižni sejem, Država v fokusu: Italija. 

VABLJENI!