Urednikov uvodnik
Predpraznični čas je obdobje, ki je namenjeno tudi zgodbam, zato je najbrž prav, da kakšno povemo tudi na straneh naše revije. Ker gre za knjižno revijo, se samo po sebi razume, da.. več>
Novica
32. Slovenski knjižni sejem - sobotno dogajanje
Datum dogodka: Sobota, 26.11.2016

Celoten program 32. Slovenskega knjižnega sejma si lahko ogledate TUKAJ.

SO, 26. november, ob 10.00 uri, CD, Pisateljski oder. Velika sprejemna dvorana

Pisateljevanje: Bella Italia, slovenski pisatelji v Reziji

Silvana Paletti (1947) je pesnica in pisateljica, ki živi v dolini Rezije. Piše v slovenskem rezijanskem narečju. Njeno najbolj znano delo je trojezična pesniška zbirka Rezijanska srčna govorica. Raziskuje rezijansko ljudsko izročilo in sodeluje z Univerzo v Vidmu pri pripravi didaktičnih objav v rezijanščini. 

Renato Quaglia (1941) je rezijanski pisatelj in pesnik, znan predvsem po knjigi o družbenogospodarskem in kulturnem razvoju Rezije. Za svojo pesniško zbirko Baside je l. 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada.Večino njunih pesmi je v slovenščino prevedel Marko Kravos, nekaj pesmi pa tudi Milko Matičetov in Marija Pirjevec. Z avtorjema se bo pogovarjala Martina Gamboz. 

SO, 26.  november, ob 12. uri, CD, Debatna kavarna, Prvo preddverje CD

Matematika v pravljicah in pravljice v matematiki

Koliko matematičnega najdemo v pravljicah? Ali je matematika resnično popolnoma eksaktna znanost - ali pa jo je mogoče razlagati tudi literarno?

Sodelujejo: Bina Štampe Žmavc, Alojz Franc Kodre in Manca Košir, Zora A. Jurič

SO, 26. november, ob 13. uri, CD, Pisateljski oder, Velika sprejemna dvorana

Pisateljevanje: Literae Slovenicae, "Sušna doba" onkraj slovenskih meja

Društvo slovenskih pisateljev je maja 1963 izdalo prvo številko revije Le Livre Slovene, danes Literae Slovenicae, ki je pomembno pripomogla k internacionalizaciji slovenske književnosti in slovenskega kulturnega prostora. Danes je zbirka mednarodni dom za 146 prevajalcev in 225 avtorjev, ki so zastopani v desetih jezikih. Nazadnje je v francoskem prevodu Florence Gacion-Marks izšel nagrajen roman Sušna doba Gabriele Babnik o zapletenem odnosu med Srednjeevropejko v poznih srednjih letih in mladim Afričanom.  

SO, 26. november, ob 18. uri, CD, Štihova dvorana

Literarni večer z Damirjem Zlatarjem Freyem

Damir Zlatar Frey, koreograf, režiser in dramatik, ki je s svojim umetniškim delom trajno zaznamoval slovenski plesno-gledališki prostor, se v svoje Ljubljeno mesto vrača kot pisatelj s poetičnim in presunljivim romanom Kristalni kardinal. Z njim tako kot v svojih najboljših gledaliških predstavah izziva solze in smeh. Odlomki iz romana bodo pred nami oživeli z vrhunsko interpretacijo igralcev Nataše Barbare Gračner in Aleša Valiča ter vokalistke Severe Gjurin ob kitarski spremljavi. 

32. Slovenski knjižni sejem, Mednarodno sodelovanje. Brezplačne vstopnice.

32. Slovenski knjižni sejem, Država v fokusu: Italija. 

VABLJENI!