Urednikov uvodnik
Slovensko knjižno založništvo je v občutljivih časih, saj ni povsem jasno, kaj se bo z njim dogajalo v bližnji prihodnosti. Po eni strani se pozitivni gos­podarski učinki zadnjih let.. več>
Novica
32. Slovenski knjižni sejem - sobotno dogajanje
Datum dogodka: Sobota, 26.11.2016

Celoten program 32. Slovenskega knjižnega sejma si lahko ogledate TUKAJ.

SO, 26. november, ob 10.00 uri, CD, Pisateljski oder. Velika sprejemna dvorana

Pisateljevanje: Bella Italia, slovenski pisatelji v Reziji

Silvana Paletti (1947) je pesnica in pisateljica, ki živi v dolini Rezije. Piše v slovenskem rezijanskem narečju. Njeno najbolj znano delo je trojezična pesniška zbirka Rezijanska srčna govorica. Raziskuje rezijansko ljudsko izročilo in sodeluje z Univerzo v Vidmu pri pripravi didaktičnih objav v rezijanščini. 

Renato Quaglia (1941) je rezijanski pisatelj in pesnik, znan predvsem po knjigi o družbenogospodarskem in kulturnem razvoju Rezije. Za svojo pesniško zbirko Baside je l. 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada.Večino njunih pesmi je v slovenščino prevedel Marko Kravos, nekaj pesmi pa tudi Milko Matičetov in Marija Pirjevec. Z avtorjema se bo pogovarjala Martina Gamboz. 

SO, 26.  november, ob 12. uri, CD, Debatna kavarna, Prvo preddverje CD

Matematika v pravljicah in pravljice v matematiki

Koliko matematičnega najdemo v pravljicah? Ali je matematika resnično popolnoma eksaktna znanost - ali pa jo je mogoče razlagati tudi literarno?

Sodelujejo: Bina Štampe Žmavc, Alojz Franc Kodre in Manca Košir, Zora A. Jurič

SO, 26. november, ob 13. uri, CD, Pisateljski oder, Velika sprejemna dvorana

Pisateljevanje: Literae Slovenicae, "Sušna doba" onkraj slovenskih meja

Društvo slovenskih pisateljev je maja 1963 izdalo prvo številko revije Le Livre Slovene, danes Literae Slovenicae, ki je pomembno pripomogla k internacionalizaciji slovenske književnosti in slovenskega kulturnega prostora. Danes je zbirka mednarodni dom za 146 prevajalcev in 225 avtorjev, ki so zastopani v desetih jezikih. Nazadnje je v francoskem prevodu Florence Gacion-Marks izšel nagrajen roman Sušna doba Gabriele Babnik o zapletenem odnosu med Srednjeevropejko v poznih srednjih letih in mladim Afričanom.  

SO, 26. november, ob 18. uri, CD, Štihova dvorana

Literarni večer z Damirjem Zlatarjem Freyem

Damir Zlatar Frey, koreograf, režiser in dramatik, ki je s svojim umetniškim delom trajno zaznamoval slovenski plesno-gledališki prostor, se v svoje Ljubljeno mesto vrača kot pisatelj s poetičnim in presunljivim romanom Kristalni kardinal. Z njim tako kot v svojih najboljših gledaliških predstavah izziva solze in smeh. Odlomki iz romana bodo pred nami oživeli z vrhunsko interpretacijo igralcev Nataše Barbare Gračner in Aleša Valiča ter vokalistke Severe Gjurin ob kitarski spremljavi. 

32. Slovenski knjižni sejem, Mednarodno sodelovanje. Brezplačne vstopnice.

32. Slovenski knjižni sejem, Država v fokusu: Italija. 

VABLJENI!