Urednikov uvodnik
Slovensko knjižno založništvo je v občutljivih časih, saj ni povsem jasno, kaj se bo z njim dogajalo v bližnji prihodnosti. Po eni strani se pozitivni gos­podarski učinki zadnjih let.. več>
Novica
32. Slovenski knjižni sejem - nedeljsko dogajanje
Datum dogodka: Nedelja, 27.11.2016

Celoten program 32. Slovenskega knjižnega sejma si lahko ogledate TUKAJ.

NE, 27. november, ob 10. uri, Debatna kavarna, Prvo preddverje CD

Knjige spreminjajo življenje

V Debatni kavarni na Slovenskem knjižnem sejmu sodeluje tudi revija Jana. Sodelavka revije Jana, Damjana Bakarič, ki ustvarja rubriko Pozitivna polica, in ki je tudi avtorica knjige Na tesnobi ter urednica bloga Berem, bo gostila zanimivi gostji. Urško Kaloper, vodjo uredništva za priročnike pri Mladinski knjigi ter Alis Pečarić Marić, urednico zelo uspešnega bloga Čitaj knjigu. Govorile bodo o knjigah, ki spreminjajo in navdihujejo življenje. Pridite na pogovor - po tem, ko odtečete jutranji krog po gozdu. :-) 

NE, 27. november, ob 10. uri, CD, Pisateljski oder, Velika sprejemna dvorana

Pisateljevanje: 25 let Društva Knjižna zadruga in predstavitev zadnje knjige Toneta Peršaka

Društvo Knjižna zadruga bo predstavilo najnovejši roman svojega člana Toneta Peršaka Stanja ter obenem na kratko prikazalo literarno žetev iz dobrih 25 let neprekinjenega delovanja. V pogovoru bodo sodelovali pisatelji, člani zadruge: Marko Kravos, Tone Peršak in Slavko Pregl.  

NE, 27. november, ob 12. uri, Debatna kavarna, Prvo preddverje CD 

Podelitev nagrade knjiga leta - velika nagrada SKS 2016

Med knjigami izvirne slovenske produkcije v obdobju med dvema sejmoma je strokovna žirija (Stojan Pelko, predsednik in člani Domen Fras, Riko Rižnar, Irena Štaudohar, Vlasta Vičič) pripravila listo petih nominiranih del, med katerimi obiskovalci Slovenskega sejma izberejo zmagovalko: knjigo leta 2016, ki prejme veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma. 

Letošnje nominiranke so: 
1. Tone Pavček, il. Maja Kastelic: Don, založba Sanje
2. Boris A. Novak: Oblike duha. Zakladnica pesniških oblik, Mladinska knjiga Založba
3. Zmago Šmitek: Mandale – tajni vrtovi razsvetljenja, Beletrina
4. Boštjan Gorenc – Pižama: sLOLvenski klasiki 1, Cankarjeva založba
5. Bina Štampe Žmavc, il. Alenka Sottler, Pesem za liro, založba Pivec

Obiskovalci Slovenskega knjižnega sejma bodo glasovnice našli in oddali na sejmu. Med oddanimi veljavnimi glasovnicami bo žirija izžrebala tudi 10 obiskovalcev, ki bodo prejeli knjižno darilo. 

Velika nagrada SKS je prva, ki sprejema dvojnost knjižne forme: tiskano in elektronsko, zato žirija podeli tudi posebno priznanje SKS za elektronsko knjigo. Ne zamudite slovesna razglasitve, ki poteka v nedeljo, točno opoldne, na prizorišču Debatne kavarne 32. Slovenskega knjižnega sejma.

NE, 27. november, ob 14. uri, Debatna kavarna, Prvo preddverje CD

Strip od Hardfuckerja do Meksikajnarja

Pogovor Aleksandra Buha, Zorana Smiljanića in Marijana Pušavca.

Kakor v svetu, tako se tudi v Sloveniji strip vrača skozi velika vrata. Nemalo zaslug imajo vsi trije sogovorniki, ki bodo govorili o stripu od ideje do prodaje. Pokomentirali bodo stanje na stripovskem področju in razkrili svoje načrte.

NE, 27. novembra, ob 15. uri, CD, Pisateljski oder, Velika sprejemna dvorana

Med literarno zahtevnostjo in angažmajem: francoska pesnica Linda Maria Baros, najmlajša nagrajenka Prix Apollinaire

Ob izidu svoje knjige Hiša iz rezil britve bo Slovenski knjižni sejem obiskala francosko-romunska pesnica Linda Maria Baros, urednica ene od osrednjih francoskih literarnih revij La Traductiere, članica pomembnih francoskih literarnih žirij ter profesorica stilistike na Univerzi Sorbona v Parizu. Piše v dveh jezikih, čeprav je literarne nagrade dobivala predvsem v francoskem okolju, med njimi najpomembnejšo nagrado Apollinaire 2007. Slovenski center PEN, ženski odbor Mira.

NE, 27. november, ob 18. uri, Klub CD

Gost ob sklenitvi sejma - Paolo Rumiz, italijanski pisatelj in novinar

Knjiga Paola Rumiza Kot konji, ki spijo stoje (leta 2016 je v prevodu Mateja Venierja izšla pri založbi Modrijan) nosi posvetilo »Dedoma, ki ju nikoli nisem poznal«. Paolo Rumiz po sledeh svojih dedov, vojakov na ruski (vzhodni) fronti, odpotuje z vlakom v Galicijo, na mitsko vzhodno mejo nekdanjega cesarstva, ki si jo danes delita Poljska in Ukrajina. Knjiga je briljantno napisana elegija pozabljenim vojakom, začrtana pa je kot potopis skozi mesta sodobne Evrope. Pisatelj ne sledi samo zgodovinskemu spominu pozabljenih bitk prve svetovne vojne na izbrisanih zemljevidih, ampak se ves čas sprašuje, iz česa je sestavljena moderna Evropa. Rumiz jo rad išče na njenih skrajnih mejah in o njej pripoveduje v bogatem jeziku popotnika z meje med slovanskim in latinskim svetom. Potuje peš po stari rimski cesti na jug, s kolesom v Lepant ali z vlakom med Murmanskom na meji polarnega kroga in Istanbulom na morski ožini med Evropo in Azijo. Najraje gre z vlakom. »Z vlakom grem, naravno, kajti potovanje je sen,« pravi med postankom na poti med Ljubljano in Krakovom, ki je bil leta 1914 predsoba vojne. »Jaz pa gojim nerazumno hrepenenje po starem Orient expressu in spalniku na vlaku Ljubljana–Moskva s kadečim se samovarjem na koncu hodnika.« 

32. Slovenski knjižni sejem, Država v fokusu: Italija, brezplačne vstopnice. 

32. Slovenski knjižni sejem, Država v fokusu: Italija. 

VABLJENI!