Knjigarna Bukla
Knjiga
Digitalna demenca
Kako spravljamo sebe in svoje otroke ob pamet
Izvirnik:
Digitale Demenz (2012)
Digitale Demenz
Prevod: Stanislav M. Maršič go site
Založba: Mohorjeva Celovec, 2016
trda vezava, 326 str. Mere: 15x22 cm ISBN: 978-3-7086-0860-0
Cena: 29,90 €
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Založnik o knjigi

 Brez računalnika, pametnega telefona in svetovnega spleta dandanes v življenju ne gre več. V tem pa se skriva velikanska nevarnost, kajti ob intenzivni rabi teh medijev se sposobnosti naših možganov zmanjšujejo. Ugledni raziskovalec delovanja možganov Manfred Spitzer nakazuje v tej knjigi zaskrbljivi razvoj. click Otroci in mladostniki preživijo z digitalnimi mediji več časa kakor v šoli. To vodi v govorne in učne motnje, pomanjkanje pozornosti, stres, depresije in vse večjo nagnjenost k nasilju. Ugledni raziskovalec delovanja možganov Manfred Spitzer nakazuje v tej svoji knjigi zaskrbljivi razvoj. Staršem odločno svetuje, naj pri svojih otrocih omejijo kratkočasenje z digitalnimi mediji, da otrok ne bo zaneslo v digitalno demenco.
Na univerzitetni kliniki v Ulmu, ki jo vodi, je Spitzer obravnaval kot paciente tudi odvisnike od računalniških iger in odvisnike od svetovnega spleta. Življenje teh pacientov so digitalni mediji povsem uničili. Zdravniki so pri mlajših odraslih vedno pogosteje beležili motnje spomina, motnje pozornosti in motnje koncentracije kakor tudi čustveno poplitvenje in splošno otopelost. To bolezensko sliko so začeli v Južni Koreji imenovati digitalna demenca.
Avtor poskuša v tej knjigi predstaviti skrb vzbujajoči razvoj, ki vodi v vse močnejši upad umskih zmožnosti, zlasti otrok. V to poljudnoznanstveno razpravo je vključil predvsem nova in najnovejša spoznanja, dobljena s številnimi znanstvenimi raziskavami in testi. V besedilu se ukvarja samo z razlikami, ki so statistično značilne. Bralec, ki bi jih rad v posameznih primerih preveril, si lahko ogleda obsežno izvirno literaturo, navedeno na koncu knjige. Razumevanje besedila pa bralcu olajšajo tudi številne ilustracije.

source
Recenzija Bukla

see url Nicholas Carr je pred nekaj leti v svoji knjigi Plitvine, prevedeni tudi v slovenščino, spodbujen z lastnimi izkušnjami razmišljal o pešanju umskih zmožnosti in sposobnosti koncentracije tistih, ki so v sedanjem času tako ali drugače vse bolj priklopljeni na ekrane svetovnega spleta ali računalniških iger. Nemški raziskovalec Manfred Spitzer, vodja Univerzitetne klinike za psihiatrijo v Ulmu, je s knjigo Digitalna demenca na tem področju stopil še en korak naprej. V njej piše o svojih pacientih, računalniških in spletnih odvisnikih, pri katerih so zdravniki (večinoma gre za mlajše odrasle) vedno pogosteje beležili motnje spomina, motnje pozornosti in motnje koncentracije, dodatno pa tudi čustveno poplitvenje in splošno otopelost. Spitzer je s številnimi preiskavami in testi ter s citiranjem raznih raziskav poskušal predstaviti širšo sliko vpliva digitalne sedanjosti na naš razum (knjiga je obogatena tudi z različnimi preglednicami in ilustracijami), posebej v primerih, ko ta začne dobivati sindrom odvisnosti. Ta včasih dobiva tudi povsem bivanjske razsežnosti, saj, kot pravi Spitzer »novi digitalni mediji povzročajo strahove na mnogotere načine, ki segajo od kratkih napadov strahu in telesne napetosti pa vse do popolne nezmožnosti delovati razumno. Eden od izrazov je strah, da bi kaj zamudili, ki so v anglosaškem svetu poimenovali s kratico FoMO (fear of missing out).« Pronicljivo in aktualno.

Samo Rugelj; Bukla 120-121

source site © Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.