Knjigarna Bukla
Knjiga
Na drugačen način
Načela definiranja in razreševanja problemov
Izvirnik:
Change (2016)
Change
Prevod: Sandi Kodrič
Urejanje: Samo Rugelj
Založba: UMco, 2016
Zbirka: Preobrazba
mehka vezava, 227 str.
Mere: 21x15 cm, 330 g
ISBN: 978-961-6954-46-4
Redna cena: 21,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 2,19 €
Spletna cena: 19,71 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Knjiga Na drugačen način obravnava prastara vprašanja sprememb in obstojnosti v človeških odnosih. Ukvarja se s tem, kako nastanejo problemi, in zakaj se ti v nekaterih okoliščinah ohranijo, v drugih pa razrešijo. Avtorji knjige dokazujejo, da so logični pristopi in zdravorazumski ukrepi pri reševanju problemov pogosto neuspešni in da imajo – paradoksalno – »nelogični« in »iracionalni« ukrepi marsikdaj več uspeha pri doseganju želenih sprememb.

follow link Danes že klasična knjiga Na drugačen način je rezultat sodelovanja treh avtorjev iz Centra za hitre terapije Inštituta za raziskave duševnosti v kalifornijskem Palo Altu, ki so ga soustanovili leta 1966. Inštitut deluje na področjih medčloveške komunikacije, interakcijske terapije (zakonske in družinske), bolezenskih in terapevtskih učinkov, ki jih povzročajo paradoksi, ter tehnik razreševanja problemov, ki so usmerjene k dejanjem namesto k iskanju vzrokov.

Avtorji številne primere, ki jih obravnavajo v knjigi, sicer črpajo s področja psihoterapije, vendar so njihove ugotovitve v zvezi z definiranjem in razreševanjem problemov široko uporabne na splošnem področju medčloveških odnosov, vključno z večjimi družbenimi in poslovnimi sistemi in celo v mednarodnih odnosih.

source site Knjigo Na drugačen način je kot eno od svojih »biblij« osebnostne preobrazbe in reševanja življenjskih problemov pri svojem delu redno uporabljal tudi znani slovenski psihiater dr. Janez Rugelj.

 

»Prava izbira za vsako psihološko knjižnico.«

source url – Midwest Book Review

 

O AVTORJIH

 

follow site Paul Watzlawick (1921–2007) je bil psiholog, filozof in družinski terapevt. Dolgo časa je bil klinični profesor na oddelku za psihiatrijo in vedenjsko znanost medicinske fakultete stanfordske univerze.

 

John Weakland (1919–1995) je bil po akademski izobrazbi kemik in antropolog, kasneje pa psihoterapevt, specializiran za zakonsko in družinsko svetovanje. Bil je eden od direktorjev Centra za hitre terapije in zaslužni klinični profesor na oddelku za psihiatrijo in vedenjsko znanost medicinske fakultete stanfordske univerze.

 

Richard Fisch (1926–2011) je bil psihiater z dolgoletno zasebno prakso v Palo Altu in soustanovitelj Centra za hitre terapije.

 

IZ KNJIGE

 

»Neki mož, ki je močno jecljal, je iz raz­logov, ki jih tu ne bomo obravnavali, moral poskusiti srečo kot prodajalec. To je, razumljivo, še poglobilo njegovo negotovost zaradi govorne napake. Položaj smo mu preokvirili takole: pri prodajalcih pogosto ne maramo njihovega priliznjenega prigovarjanja, naj kupimo nekaj, česar ne potrebujemo. Seveda je mož vedel, da so izurjeni prodajalci sposobni skoraj nepretrgoma hvaliti svoje izdelke. Toda je mar že kdaj doživel, kako nadležno je biti izpostavljen taki vztrajni, skoraj napadalni poplavi besed? In po drugi strani: je kdaj opazil, kako pazljivo in potrpežljivo ljudje poslušajo hendikepiranega govorca? Si lahko predstavlja neznansko razliko med običajnim hitrim prodajalskim drdranjem in tem, kako bi on govoril v takih okoliščinah? Je kdaj pomislil, kako bi lahko njegova pomanjkljivost v novem poklicu postala neobičajna prednost? Ko je postopoma začel gledati na svoj problem v tej novi – in na prvi pogled skoraj komični – luči, smo mu posebej naročili, naj intenzivno jeclja. Potem pa se je med njegovim delom izkazalo, da se je iz njemu neznanih razlogov počutil bolj sproščeno in zaradi tega jecljal vse manj.«

 

Recenzija Bukla

Se vam zdi, da klasični pristopi pri reševanju vaših problemov ne pripeljejo do ustreznega konca? Potem je knjiga Na drugačen način najbrž prava za vas. Visoko strokovno in z mnogimi praktičnimi primeri obogateno delo obravnava prastara vprašanja sprememb in obstojnosti v človeških odnosih. Knjiga se ukvarja s tem, kako nastanejo problemi in zakaj se ti v nekaterih okoliščinah ohranijo, v drugih pa razrešijo. Avtorji knjige dokazujejo, da so logični pristopi in zdravorazumski ukrepi pri reševanju problemov pogosto neuspešni in da so – paradoksalno – »nelogični« in »iracionalni« ukrepi marsikdaj bolj uspešni pri doseganju želenih sprememb. Delo je rezultat sodelovanja treh uglednih avtorjev iz Centra za hitre terapije Inštituta za raziskave duševnosti v kalifornijskem Palo Altu, ki so ga soustanovili leta 1966. Inštitut deluje na področjih medčloveške komunikacije, interakcijske zakonske in družinske terapije ter bolezenskih in terapevtskih učinkov, ki jih povzročajo paradoksi, ter tehnik razreševanja problemov, ki so usmerjene k dejanjem namesto k iskanju vzrokov. Avtorji številne primere od reševanja nespečnosti do reševanja zakonskih konfliktov, ki jih obravnavajo v knjigi, sicer črpajo s področja psihoterapije, vendar so njihove ugotovitve v zvezi z definiranjem in razreševanjem problemov široko uporabne na splošnem področju medčloveških odnosov, vključno z večjimi družbenimi in poslovnimi sistemi in celo v mednarodnih odnosih. Knjigo Na drugačen način je kot eno od svojih »biblij« osebnostne preobrazbe in reševanja življenjskih problemov pri svojem delu redno uporabljal tudi znani slovenski psihiater dr. Janez Rugelj.

Samo Rugelj; Bukla 122

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.