Knjigarna Bukla
Knjiga
Skrivno življenje dreves
Kaj čutijo drevesa, kako se sporazumevajo - odkrivanje skritega sveta
Izvirnik:
Das geheime Leben der Bäume
Das geheime Leben der Bäume
Prevod: Petra Piber
Založba: Narava, 2016
mehka vezava, 179 str.
Mere: 20x12,5 cm, 208 g
ISBN: 978-961-6893-86-2
Spletna cena: 19,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Založnik o knjigi

 Svetovna uspešnica! V gozdu se dogajajo neverjetne stvari: drevesa se sporazumevajo med seboj. Ljubeče skrbijo za svoj naraščaj in negujejo stare, betežne sosede. Drevesa imajo občutke, čustva in spomin. Zveni neverjetno? Vseeno je res!

enter site Gozdar Peter Wohlleben je osvetlil somrak gozda in nam omogočil neverjeten vpogled v skrivnostni univerzum. V čudovite zgodbe o neslutenih zmožnostih dreves je vključil tudi najnovejša znanstvena spoznanja in lastne izkušnje. To je ljubezensko pismo gozdu. 

Gozd se številnim ljudem zdi pravljičen kraj, saj predstavlja mir, tišino in neokrnjeno naravo. Znani gozdar Peter Wohlleben nam odstira pogled v skrito življenje dreves, ki bo marsikoga presenetilo: drevesa imajo spomin, si izmenjujejo sporočila, občutijo bolečino, dobijo lahko celo sončne opekline in gube. Marsikatere vrste, na primer hrast, se sporazumevajo prek kemičnih snovi: ko neko drevo napadejo škodljivci, začne oddajati vonjavein vsa drevesa na obsežnem območju, ki prestrežejo to sporočilo, se oborožijo proti napadalcem, tako da v sebi v nekaj minutah nakopičijo posebne grenčine, s katerimi jih odženejo.

Peter Wohlleben črpa iz več desetletij izkušenj kot gozdar in nam razkaže gozd s čisto drugačne plati. To je izčrpna in zanimiva knjiga o drevesih in gozdovih, ki nas uči občudovati čudeže v naravi.

Recenzija Bukla

V zadnjih letih beležimo porast izdanih knjig, ki nam naravo predstavljajo na nov in presenetljiv način, saj nam na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj nudijo vpogled v zakulisno življenje takšnih ali drugačnih prebivalcev naravnega kraljestva. Skrivno življenje dreves, presenetljiva nemška uspešnica, je še ena od njih, njen avtor, dolgoletni gozdar, ki vodi gozdarstvo na območju gorovja Eifel, pa nam v mešanici eseja in doživete izpovedi razkriva neznana dejstva iz življenja dreves. Čeprav se drevesa in gozd nepoučenemu opazovalcu zdijo dokaj statični in pasivni, nam Wohlleben v kratkih tematskih poglavjih učinkovito razkriva, da gre v resnici za zelo dinamične in v drevesnih časovnih okvirih zelo burne življenjske procese. Ti so pri drevesih polni medsebojne (socialne) podpore, tako mladim kot starejšim drevesom, boja proti zunanjim napadalcem z različnimi (inteligentnimi) sredstvi, učenja ob spopadanju z zunanjimi nevarnostmi, denimo sušo itn., kar vse drevesa postavlja v veliko bolj razgiban in prijaznejši življenjski ustroj, kot smo si mislili do zdaj. Knjiga, ki bo popestrila vaše gozdne ­sprehode!

Samo Rugelj; Bukla 125

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.