Knjigarna Bukla
Knjiga
Kranjsko klobasanje
Slovenska zgodovina, kot jo pišejo packe kranjske klobase na časopisnem papirju
Urejanje: Živa Borak
Založba: Beletrina, 2017
Zbirka: Koda
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 204 str.
Mere: 22x15 cm, 399 g
ISBN: 978-961-284-273-4
Spletna cena: 24,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

go to link Kranjska klobasa piše slovensko zgodovino (tudi) z madeži, ki jih je pustila v slovenskem časopisju – po besedah Ivana Prijatelja »instrumentu, ki je pri kulturnem in civilizacijskem preporodu slovenskega ljudstva v narod […] igral glavno vlogo«. Ne le da so veliki možje (pa sem in tja tudi kakšna ženska) in dogodki grdo popackani z madeži kranjske klobase. Teme – kot so narodna prebuja, politično nategovanje, lovljenje novcev, kulturniško šopirjenje, duh revolucije in konec zgodovine – so kot meso in mast v čreva kranjskih klobas na silo stisnjene v posamezna obdobja: avstro-ogrski čas, prvo in drugo Jugoslavijo ter samostojno Slovenijo. Knjiga predstavlja iskrivo, analitično prodorno in metodološko fundirano, hkrati pa nadvse kratkočasno, mestoma šokantno in drugje izrazito kratkočasno analizo naroda skozi duh klobase oziroma nacionalne jedi, ki je Slovenijo ponesla v vesolje. Razkrivanje pomenov kranjske klobase in njihovih sprememb lahko torej beremo kot nekakšen gosti opis ali še bolje opis slovenske družbe in kulture na osnovi eksemplaričnega primera analize materialne kulture.
 
follow url Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.

Recenzija Bukla

Pred skoraj desetletjem je vsestranski raziskovalec in doktor znanosti Jernej Mlekuž napisal šaljivo in tudi v tujini odmevno disertacijo o bureku oziroma njegovih kulturnih, etnoloških in, ja, tudi kulinaričnih pomenih. V današnjem času sosedskega boja za zaščito prehranskih znamk je napočil čas še za ovrednotenje kranjske klobase, za samoironični pogled v slovensko preteklost skozi jed »falične oblike ženskega spola«, kot zapiše avtor po freudovsko. Knjiga se začne z razčlembo glagolnika »klobasanje«, nadaljuje pa se v obdob­ju med pomladjo narodov ter razpadom avstro-ogrske monarhije, ko je kranjska klobasa ne le »Slovence pitala s kalorijami, ampak jih je mastila tudi s ponosom«. Opremljena z mnogimi časopisnimi izseki nas knjiga interpretativno vodi skozi vsa kasnejša obdob­ja, predvsem pa skozi prisotnost kranjske klobase v kulturniških in političnih krogih, kjer so jo – mast­nih prstov in ustnic – razumeli kot kontrapunkt »duhovni hrani«, kakršno, denimo, ponuja Shakespeare. V socializmu so jo nato začeli izdelovati industrijsko, v vesolje pa naj bi jo odpeljala tudi astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams. Burleskno ogledalo naroda. 

Žiga Valetič; Bukla 132-133

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.