Knjigarna Bukla
Knjiga
Razvezani
kratke zgodbe
Spremna beseda: Aljoša Harlamov
Založba: Beletrina, 2017 Zbirka: Beletrina Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 143 str. Mere: 21,2x14,1 cm, 296 g ISBN: 978-961-284-276-5
Spletna cena: 21,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Recenzija Bukla

 Udar(ec) svežine Redek je pojav, ko slovenski jezik deluje »striparsko« živ(ahen). Redek je pojav, ko (nikakor le) mladi avtorici ali avtorju v taistem jeziku z vsemi mogočimi čustvi, telesom, refleksi in refleksijo uspe zajeti generacijski duh časa in prostora, obenem pa je pisanje osvobojeno malomeščanskega moralnega razsojanja, vrednotnih sodb, tabujev, ideologije, iskanja lažne estetike, klišejev, pleonazmov in nadkompenzacij gimnazijskega tipa, kot rada zapiše avtorica.
Razvezani, zbirka kratkih zgodb, je knjižni prvenec Ane Schnabl, nekdanje Dnevnikove kulturne novinarke in književne kritičarke. In prvenec, trdo delo polno talenta, je prav takšen: svoboden, svež, razigran, živ, reflektiran, nov, neobremenjen, čist, duhovit, oster, neprizanesljiv, seksi, presunljiv, tenkočuten, iskren, neposreden, robat, radoveden, zajeban, iskriv, na trenutke temačen.
Anine zgodbe posameznic in posameznikov med odraščanjem in v le navidezni, retorični odraslosti – to je proces, ki z redkimi postajami v tajgi zrelosti vodi naravnost proti predvidljivemu koncu – so tako domače, tako blizu, tako »znane« in tako brez filtra, da v njih ni prav nič domačijskega: kot vsaka prava literatura nagovarjajo substanco, vsaj v nekaj eksistencialnih odtenkih jedro vseh nas.
Schnablova se ne sili z iskanjem ekscentričnih likov, eksotičnih lokacij in ekscesnih dogodkov. Vsaka osebna zgodba, od odtujenega obsesivnega kadilca trave do mame, ki bi svojega dojenčka, »le še eno obveznost«, najraje zabrisala skozi okno sobe že v porodnišnici, je svoja drama, komedija, tragedija, knjiga, film. Ko je potrebno pretiravanje in ko so potrebni številni izleti v opisovanje obstoječe umetnosti, je (avtorska) substanca šibka. Ana, pretkana študentka človeške nravi in neprizanesljiva opazovalka okolja in okoliščin, ne pretirava (skoraj) nikjer. To je nekaj novega, navdihujočega.
Bralni užitek. A le predjed. Čakam(o) roman.

Boštjan Videmšek; Bukla 132-133; Delo

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.