Knjigarna Bukla
Knjiga
Ječmen = Barley
Izvirnik:
Barley (2017)
Barley
Prevod: Ana Inkret
Fotografije: Tomo Jeseničnik, Ivan Kreft
Založba: Kmečki glas, 2017
trda vezava, 121 str.
Mere: 21,5x21,5 cm, 599 g
ISBN: 978-961-203-468-9
Spletna cena: 16,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Založnik o knjigi

 V  Založbi Kmečki glas smo, po dveh uspešnih slovensko – angleških knjigah knjigah: Ajda, Proso,  pripravili novo knjigo o še enem žitu: ječmenu. Tudi ta je vzporedno slovensko – angleška.
Semena ječmena so bogata z vlakninami, prehransko posebej pomembnimi betaglukani, beljakovinami in minerali (železo, cink, fosfor, magnezij). Betaglukani nase vežejo veliko vode in drugih snovi, ki jih izločajo iz telesa, s tem pa je povezano tudi nižanje koncentracije slabega holesterola v krvnem serumu. Poleg uvodnega znanja o ječmenu kot žitu, je knjiga predvsem kulinarična.  V knjigi  več kot 40 receptov za okusne jedi, zato bo gotovo prispevala   k  večji uporabi ječmena in k razvoju novih, zdravih lokalnih jedi.

follow
Recenzija Bukla

Bližnji sorodnik pšenice, ki ga botanično uvrščamo med trave in agronomsko med žita, je ena najstarejših gojenih poljščin, ki so jo ljudje začeli pridelovati že pred približno 10.000 leti. V starem Egiptu je bil ječmen izjemno cenjen, v hieroglifih so ga označevali s sliko klasa. Med Rimljani je bil pogosto osnovna hrana, v primerjavi s pšenico pomembnejši vir kakovostnih beljakovin. V Sloveniji je uporaba ječmena znana iz časov Valvasorja, kot »ješprena« v ričetu, pekli pa so tudi ječmenov kruh. Slovensko-angleška knjiga, ki predstavlja nadaljevanje knjig o žitih (do zdaj sta izšli že ­Ajda in Proso), nas seznani z izvorom, pridelovanjem, zgradbo in sestavo ječmenovih semen in z ječmenom v tradicionalni kulinariki. Večinski del knjige je kulinaričen in ponuja izbor več kot 40 receptov za okusne ječmenove jedi, od bolj tradicionalnih (ječmenova kaša, ječmenovi žganci, rižota, enolončnica, več vrst ječmenovega kruha …) do izvirnih sodobnih (ječmenova juha z bučo hokaido in kostanji, kruhov novoletni puding, bučkini ječmenovi burgerji, ječ­menovi hrustljavčki s konopljo …).

Pia Marincelj; Bukla 134-135

follow link © Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

Kdor je kupil to knjigo, je kupil tudi..