Knjigarna Bukla
Knjiga
Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem
Urejanje: Alenka Veber Uvodna beseda: Janez Novak Fotografije: Manca Jevšček Dodatna besedila: Darko Ilar, Barbara Kozan, Janez Bogataj, Metod Borštar, Metod Turnšek click here
Založba: Celjska Mohorjeva družba, 2017
trda vezava, 137 str. Mere: 22,8x17,7 cm, 559 g
ISBN: 978-961-278-343-3
Spletna cena: 23,50 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

follow link Ljudsko zdravilstvo in kulinarika s patrom Simonom Ašičem

V samostanskem podjetju Sitik v Stični po receptih patra Simona Ašiča pripravljajo domač jabolčni kis in različne vrste kisa z dodatki. V knjigi so opisani kis z baziliko, kis z bezgom in medom, kis s čemažem, kis s česnom, kis s hrenom, kis z medom, kis z orehi in zeliščni kis. Predstavljene so tudi pomembne lastnosti zdravilnih rastlin, ki so ekstrahirane v kisu, opisana je njihova uporaba v ljudski medicini ter njihove posebnosti ali zanimivosti.

Knjigi je dodanih tudi nekaj samostanskih receptov jedi, za pripravo katerih se uporablja kis.

V rodovitno Dolenjsko podolje – kraj Stično – so na povabilo oglejskega patriarha Peregrina I., enega najvplivnejših cerkvenih knezov v Evropi, leta 1132 prispeli prvi redovniki. Štiri leta kasneje, leta 1136, pa je patriarh Peregrin I. izstavil listino, s katero je ustanovil prvi pa tudi največji in najbogatejši samostan na Kranjskem (in na ozemlju današnje Slovenije).

Od ustanovitve samostana do današnjih dni so na vrtu meniškega življenja svojo duhovno dediščino zapustili številni menihi. Vsak novi rod menihov je prinašal, odvisno od okoliščin, včasih obilnejše, drugič skromnejše sadove.

Eden od zunanjega sveta odkritih meniških poganjkov je bil pater Simon Ašič. Sad njegovega dela živi tudi po njegovi smrti. Pater Simon Ašič je svoje znanje strnil v knjigah Domača lekarna patra Simona Ašiča: priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin in Domača lekarna patra Simona Ašiča: Recepti, ki jih že vse od leta 1984 izdaja Celjska Mohorjeva družba. Ob dvajsetletnici smrti patra Simona Ašiča pa smo izdali knjigo Samostan Stična: domovanje patra Simona Ašiča (Celjska Mohorjeva družba, 2013). V njej nas štirje avtorji – Anton Nadrah, Luka Vidmar, Maja Ficko in Jože Kukman – popeljejo v ozadje Ašičevega delovanja: prek samostanskega vrta do zgodovinske gredice meniške Stične.

Pričujoča knjiga nas skozi védenje o ljudskem zdravilstvu in uporabi jabolčnega kisa, ki ga je pater Simon Ašič zapustil za samostanskimi zidovi naslednikom svojega znanja, na svež in poljuden način popelje skozi zdravilne lastnosti jabolčnega kisa, njegove dodatke in uporabnost v vsakdanjem življenju. Za strokovno težo tega dela knjiga je poskrbela magistra farmacije Barbara Kozan.

Samostanski kuhar Metod Borštar je dodal ščepec receptov, etnolog in profesor Janez Bogataj pa nas popelje v etnološko razumevanje kisa oziroma jesiha.

Svojevrsten pogled v življenje cistercijanov je skozi fotografske leče dodala še fotografinja Manca Jevšček.

Recenzija Bukla

Letos mineva natanko petindvajset let od smrti patra Simona Ašiča, ki je s svojim delovanjem v stiškem samostanu pustil neizbrisen pečat. Pater Ašič je od nekdaj cenil moč narave, svoja spoznanja in znanje pa je rad obogatil tudi z ljudsko modrostjo in starimi izročili. Preplet vsega skupaj je skrbno pretočil v naravne zdravilne stvaritve, med katere sodi tudi njegov legendarni jabolčni kis. Da je ta res nekaj posebnega ter da ugodno vpliva na zdravje in vsesplošno počutje, dokazuje tudi pričujoča knjiga. Nastala je ob 25-letnici podjetja, ki po Ašičevi recepturi pripravlja med drugim tudi njegov sloviti jabolčni kis. Naj vas knjiga usvoji s svojimi prelepimi fotografijami ter vas ob prebiranju nanizanih receptov za uporabo jabolčnega kisa (tudi tak­šnih v kombinaciji denimo s česnom, čemažem, bezgom in še čim) popelje nazaj k temeljnim izročilom narave in vsega njenega ­bogastva!

Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 136

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

Kdor je kupil to knjigo, je kupil tudi..