Knjigarna Bukla
Knjiga
Osnove logoterapije
Človeška podoba in metode
Izvirnik:
Lehrbuch der Logotherapie
Lehrbuch der Logotherapie
Prevod: Jože Stabej go Spremna beseda: Jože Ramovš, Paul Heinrich Bresser
Založba: Celjska Mohorjeva družba, 2017 Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 367 str. Mere: 21x13,5 cm ISBN: 978-961-278-337-2
Spletna cena: 27,50 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

watch Prvi učbenik logoterapije v slovenščini!
Najbolj znana učenka Viktorja Frankla nam v knjigi sistematično predstavi temeljne ideje, načine delovanja ter pristope logoterapije. Teoretična izhodišča za boljšo ponazoritev podkrepi s primeri iz prakse. Predstavi logoterapevtsko usposabljanje in ta psihoterapevtski pristop umesti v širši okvir skrbi za javno duševno zdravje. Učbenik, ki je v izvirniku doživel že štiri izdaje, je kljub strokovnosti napisan berljivo in tako dostopen tudi laikom. Pri Celjski Mohorjevi dobro uhojeno smer logoterapevtskih izdaj s to izdajo formalno vpenjamo v Zbirko Smisel pod uredniškim vodstvom prof. dr. Jožeta Ramovša.

Prevod te knjige Elisabeth Lukas je prvi slovenski učbenik logoterapije, sicer pa že njena deseta knjiga v slovenščini. Pet jih je izdala Celjska Mohorjeva: izbor besedil o družini Družina in smisel (1993); dve knjigi poetične proze Smiselnice (1994) in Podobe smisla (1995), knjigo o soočanju s trpljenjem Tudi tvoje trpljenje ima smisel (2001) in knjigo o iskanju smisla v starosti Vse se uglasi in izpolni (2002, 2017). Sistematični znanstveni učbenik je rezultat avtoričinega vseživljenjskega poklicnega dela v psihoterapiji, pri
raziskovanju in izobraževanju po metodi logoterapije, ki jo je smiselno povezovala tudi z drugimi spoznanji. Posebno vrednost učbeniku daje njena interdisciplinarna pedagoška izkušnja pri dodatnem izobraževanju strokovnjakov iz socialnih, zdravstvenih, pedagoških in drugih strok.

Logoterapija resno upošteva človekovo svobodo in odgovornost. Človek ni svoboden od nujnosti, ampak se nujnosti lahko zaveda in zavzame do nje svoje zavestno stališče. Dojema pa tudi možnosti tega trenutka, se zanje odloča in jih udejanja. Logoterapija ne sledi ideološkim iluzijam, da je vse možno. Njen prispevek k večanju človekove svobode in odgovornosti je skrb za luči, ki mi osvetljujejo stvarno pot v tem trenutku in tej situaciji, da se moje življenje ter sožitje z ljudmi in naravo razvija smiselno.

here
Recenzija Bukla

Logoterapijo kot psihoterapevtsko metodo, ki jo je utemeljil dunajski psihiater in nevrolog Viktor E. Frankl (1905–1997), v slovenščini že dobro poznamo, saj imamo v prevodu več Franklovih knjig, od Psihologa v taborišču smrti in Volje do smisla naprej, poleg tega pa imamo tudi Inštitut za psihologijo, logoterapijo in antropohigieno, ki deluje v okviru Inštituta Antona Trstenjaka. Elisabeth Lukas (1942) je najbolj znana Franklova učenka, ki ima v slovenščino tudi že prevedenih večino svojih najbolj znanih knjig, njeno delo Osnove logoterapije pa je prvi sistematični učbenik te metode, ki se osredotoča na smisel človekovega bivanja in posameznikovo iskanje tega smisla. Pri tem logoterapija za človeka v težavah uporablja različne tehnike: pisanje življenjepisa, preusmerjanje pacientovega fokusa z osredotočenosti na negativne malenkosti na pozitivne smisle življenja, tehnika odmikanja od samega sebe idr., kar pacientu omogoča, da se odmakne od svojih simptomov in se jih iz tako dosežene razdalje loteva drugače in bolje. Zgledno prevedena knjiga (Jože Stabej) je opremljena tudi s seznamom obstoječe literature v slovenščini ter slovarčkom strokovnih izrazov v logoterapiji in antropohigieni (dr. Jože Ramovš).

Samo Rugelj; Bukla 134-135

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.