Knjigarna Bukla
Knjiga
Mednarodne migracije
Zelo kratek uvod
Izvirnik:
International migration; A very short introduction, second edition (2007)
International migration
Prevod: Katarina Rotar
Založba: Krtina, 2017
Zbirka: Kratka
mehka vezava, 132 str.
Mere: 17x11,5 cm, 132 g
ISBN: 978-961-260-102-7
Spletna cena: 14,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

 Migracije in integracija migrantov so med najbolj žgočimi in spornimi vprašanji, s katerimi se danes soočamo po vsem svetu. Politična retorika, medijska pozornost in zanimanje širše javnosti vplivajo na mednarodno razpravo, ki je vse prevečkrat neutemeljena in enostranska.Khalid Koser v novi izdaji pričujoče knjige govori o nedavnem vzponu globalnih migracij, zlasti pa o dramatičnem povečanju števila prosilcev za azil in beguncev. Na podlagi vprašanj, kakršna so tihotapljenje migrantov, trgovina z ljudmi in mednarodna delovna sila, razmišlja o sedanjih in prihodnjih vplivih migracij na države, v katerih se migranti naselijo, pa tudi na države, ki jih zapustijo.Khalid Koser (MBE) je izvršni direktor sklada Global Community Engagement and Resilience Fund. Na univerzi v Maastrichtu kot profesor predava o konfliktih, miru in varnosti; je izkušeni raziskovalec na področju mednarodne politike na Brookings Institution in na Lowy Institute; je tudi znanstveni sodelavec na Graduate Instute of International and Development Studies v Ženevi. Je tudi član Sveta za globalne migracije pri Svetovnem gospodarskem forumu in urednik revije Journal of Refugee Studies.

Recenzija Bukla

enter site V zbirki Kratki uvod so izšli trije novi knjižni naslovi. V Informaciji Luciano Floridi, profesor filozofije v Oxfordu, predstavi splošen koncept informacije, torej kaj ta sploh je, pri tem pa posega na različna področja, od temeljev matematike prek DNK-ja, ki nosi podatke za nastanek, do informacij kot temeljnih gradnikov, prek katerih poteka naše učenje. V nadaljevanju se na eni strani posveti njihovi organizaciji, na drugi pa postavlja tudi vprašanja in daje odgovore glede njihovega lastništva, zasebnosti in seveda tudi dostopnosti.
Mednarodne migracije so v zadnjih letih tudi pri nas povsem aktualen pojem in realnost in temu se posveča druga knjižica z naslovom Mednarodne migracije, ki jo je napisal Khalid Koser, ki na Univerzi v Maastrichtu predava o konfliktih, miru in varnosti. Koser tako v knjižici govori o velikem povečanju beguncev in prosilcev za azil, pri tem pa na podlagi dostopnih podatkov in družbenopolitične realnosti razmišlja o sedanjih in prihodnjih vplivih migracij tako na države, kjer se naseljujejo migranti, kot tistih, iz katerih se izsel­jujejo.
Tretjo knjižico, Leksikologija, ki je bila zaradi jezikovnih posebnosti tudi precejšen prevajalski izziv, pa sta napisala Britanec M. A. K. Halliday, eden najvidnejših jezikoslovcev sedanjega časa, in v Veliki Britaniji rojeni Colin Yallop, ki je služboval kot profesor angleščine na Univerzi Macquarie. V knjižici skozi prizmo predvsem angleškega funkcionalizma razmišljata, kaj sploh je posamezna beseda in kaj označuje, pišeta o »predpisovalni etimologiji« ter na podlagi družbenosti »demistificirata nekatere vidike jezikovnih avtoritet«.

Samo Rugelj; Bukla 136

enter site © Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.