Knjigarna Bukla
Knjiga
Radost
Sreča, ki izvira iz notranjosti: Vpogledi v nov način življenja
Izvirnik:
Joy (2004)
Joy
Prevod: Jernej Zoran Urejanje: Barbara Lipovšek
Založba: Primus, 2017 Zbirka: Primula
mehka vezava, 175 str. here Mere: 22x14 cm, 285 g ISBN: 978-961-6950-99-2
Spletna cena: 19,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

go site OSHO v knjigi Radost razlaga, kar običajno pojmujemo kot radost, ni radost; v najboljšem primeru je zabava. Je samo način, kako se izognemo samim sebi. Je način, kako se omamimo, utopimo v nečem, da bi lahko pozabili na svojo zagrenjenost, skrbi, tesnobnost, bojazni.
Kar izvira od zunaj, ni in ne more biti radost. Vse, kar je odvisno od nečesa, ni in ne more biti radost. Radost vznikne iz vašega jedra. Je absolutno neodvisna – neodvisna od vseh zunanjih okoliščin. In ni beg pred seboj; v resnici je srečanje s seboj.
Najprej je treba poskrbeti za srečo, za radost, trdi Osho. Ko se vedno znova odločite za srečo, ko se odločite, da boste radostni, ne potrebujete meditacije. Meditacija se začne dogajati sama od sebe.

Radost je esenca tega, iz česar je narejeno vesolje.
Vendar morate gledati naravnost predse, zazreti se morate v to, kar je tik pred vami. 
Če gledate vstran, zgrešite bistvo.

follow site
OSHO je eden od najbolj znanih in najbolj provokativnih duhovnih učiteljev dvajsetega stoletja. V sedemdesetih je vzbudil pozornost mladih Zahodnjakov, ki so želeli izkusiti meditacijo in preobrazbo. Četrt stoletja po njegovi smrti leta 1990 se vpliv njegovih naukov širi, tako kot krog njegovih bralcev vseh starosti in z vseh koncev sveta. 

Recenzija Bukla

go here Osho (1931–1990), čigar govore in razprave o vsem, od iskanja človekovega smisla do najbolj perečih družbenih in političnih vprašanj, lahko že dolgo beremo tudi v slovenščini, velja za enega največjih (tudi bolj provokativnih) duhovnih učiteljev 20. stoletja. Tokrat sta se seriji »Vpogledov v nov način življenja« pridružili dve pomembni temi: sočutje, kot popolni razplet ljubezni, in radost, kot sreča, ki izvira iz notranjosti. Takole je rekel, drugi pa so po njem zapisali (kot vemo, sam ni nikoli pisal knjig) in prevedli: »Sočutje vznikne samo, ko dojamete, da so vsi povezani z vami. Sočutje vznikne samo, ko vidite, da ste del vsega in vse je del vas. Nihče ni ločen od drugih. Ko opus­tite iluzijo o ločenosti, vznikne sočutje.« Za radost pa med drugim pravi: »Kar izvira od zunaj, ni in ne more biti radost … Radost je esenca tega, iz česar je narejeno vesolje. Vendar morate gledati naravnost predse, zazreti se morate v to, kar je tik pred vami. Če gledate vstran, zgrešite bistvo«.

follow link
Renate Rugelj; Bukla 138-139

click here © Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.