Knjigarna Bukla
Knjiga
Pripojedke
Pravljična kuharska knjiga za mlade bralce, jedce in kuhalce
Izvirnik:
Fairy tale feasts (2006)
Fairy tale feasts
Priredba: Jane Yolen Recepti: Heidi E. Y. Stemple
Ilustracije: Phillipe Béha
Prevod: Zala Stanonik
Urejanje: Zala Stanonik
Založba: Pivec, 2017
trda vezava, 174 str.
Mere: 25x20, 838 g
ISBN: 978-961-7026-12-2
Spletna cena: 24,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Recenzija Bukla

enter site Ste kdaj opazili, da pravljice zelo pogosto omenjajo hrano in da ima ta včasih zelo pomembno vlogo? Kot na primer Jakčevi čudežni fižolčki, pa repa velikanka, Sneguljčičino zastrupljeno jabolko in kaša, ki jo neumorno kuha lonček? Avtorici, ena strastna pripovedovalka, druga pa mama in ljubiteljska kuharica, sta za Pripojedke zakuhali nekaj novega. Jane Yolen je zbrala in malce priredila klasične pravljice z vsega sveta ter jim dodala nekaj poznavalskih opomb o izvoru in vrsti pravljice – povsem razumljivih tudi za najstniške bralce. Heidi E. Y. Stemple je knjigi dala pečat z recepti, v katerih nastopajo »junaki« iz pravljic – vse od košare dobrot Rdeče kapice do Čarobne hruškove pite. Nekaterih receptov se lahko mladina loti kar sama, za druge pa bodo mlajši morda v kuhinji potrebovali pomočnika – mamo ali očeta. Nikakor ne smemo pozabiti na izvrstne ilustracije Philippeja Béhaja, ki s svojim edinstvenim slogom junakom vdihne življenje in nas ob tem pogosto zabava. Kaj se zgodi, ko združimo pravljice in kuhanje? Knjiga, ki bo na plano potegnila nekaj otroške nostalgije ter dala staršem in otrokom obilo navdiha za skupno ustvarjanje v kuhinji.

get link
Klara Jarc; Bukla 138-139

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

click here
O knjigi

Kako hitra je lahko bežeča palačinka? Koliko tatov se mora zbrati skupaj, da bi zares lahko ukradli krušne vonjave? Kateri kamen naredi juho najokusnejšo? Kako čaroben je ples fižolčkov v želodcu? Koliko pečenih jabolk sme pojesti prava princesa? Pripravljanje jedi je najbolj pravljično takrat, ko zraven prebiramo zgodbe. Dobre zgodbe pa so vedno začinjene s kančkom čarobnosti.

get link

Pripovedovanje in hrana sta bila tesno povezana vse od pradavnine, ko so lovci po prihodu z lova ob tabornem ognju govorili o svojih lovskih junaštvih in pri tem glodali kosti ulovljenih zveri, pa do časa kraljev na gradovih, ko so ob kraljevski pojedini radi prisluhnili zgodbam pripovedovalcev, in vse do časa večerij ob televiziji, ko se je zbrala cela družina, da bi skupaj jedli in si ogledali film.

Avtorici kuharske knjige Pripojedke sta navdih za jedi iskali v svetu domišljije: v svetu pravljic, legend in pripovedk. Mladim kuharjem začetnikom – mi smo jih poimenovali kar kuhalci – pri sukanju kuhalnice svetujeta prav to: obilo domišljije.