Knjigarna Bukla
Knjiga
Šivje
Spremna beseda: Aljoša Harlamov Urejanje: Tonja Jelen
Založba: Litera, 2018
Zbirka: Piramida
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 58 str.
Mere: 20x14,5, 171 g
ISBN: 978-961-7018-78-3
Spletna cena: 19,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Recenzija Bukla

 Pesnica in prevajalka Kristina Kočan (1981) v svoji novi pesniški zbirki v ospredje postavlja ženski lirski subjekt, ki v odnose z drugimi vstopa skozi tišino, temo, telesnost ali na ozadju podob iz narave. Zbirka je »sešita« iz (avto)biografskih drobcev (npr. pesmi o New Yorku), dialogov, ki jih avtorica vzpostavlja s pesniškimi kolegi (Brvar, Šalamun, Taufer, Zupan, medtem ko je celotna zbirka posvečena Milanu Vincetiču), glasbeniki (Erik Satie), slikarko Agnes Martin in ne nazadnje z ljubimci in prijatelji. Posebej zanimiv učinek pesnica doseže z »neustaljenim lomljenjem« verzov, kot npr. »/.../ naju mehke snežinke / zapeljejo se / izklopiva s tišino / so tvoje občudovanje / najini vzdihljaji /.../« (pesem Izklop), ki bralca napeljuje na večkratno branje in hkrati odpira niz različnih interpretacij.

Kristina Sluga; Bukla 141

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

here
O knjigi

Šivje Kristine Kočan predstavlja gobelin bogatih odtenkov, ki s spretnim nitenjem izvezuje samosvojo ritmizacijo, tvorjenje novih izrazov in lomljenje verzov, v katerih je kot poseben nosilec težišča posamezna beseda. 
Avtorica dokazuje močno subtilnost in pesniško zrelost. Ljubezenska in bivanjska tematika sta izraziti ter učinkoviti še posebej v najbolj hladnih in bolečih trenutkih, a tudi v teh lahko zasveti nekaj povsem drugega. Tako postane nizanje podob, verz za verzom, kot iskanje specifičnih globin tako v eksperimentiranju z besedami kot tudi razblinjanju žarečih metafor.