Knjigarna Bukla
Knjiga
Slovenska potica - vseh sladic kraljica
Ilustracije: Marko Kočevar Fotografije: Janez Bogataj, Tomo Jeseničnik, Mirjam Kavčič source Urejanje: Maja Jug Hartman follow link
Založba: Hart, 2018
mehka vezava, 64 str. click here Mere: 18x13,5 cm, 157 g see ISBN: 978-961-6882-36-1
Spletna cena: 18,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

 Prva publikacija o slovenski nacionalni jedi, odkar je Republika Slovenija v letu 2017 zaščitila slovensko potico, za začetek orehovo, orehovo z rozinami, pehtranovo, pehtranovo s skuto in rozinovo. Sedaj je v postopku še zaščita slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti v Evropski Uniji.
V Sloveniji poznamo čez 100 sladkih in slanih potic z različnimi nadevi, zato lahko s ponosom trdimo, da so potice najboljše ambasadorke naše kulinarike in gastronomije. Številni zanimivi okusi v testenih zvitkih z nadevi odražajo znanje in mojstrstvo izdelovanja potic. Knjiga vsebuje zanimiv in poučen zapis o tem, kako je nastala slovenska potica, o njenih najstarejših zapisih – prvi recept za potico je napisal Janez Vajkard Valvasor, pa o poticah v vsakdanjem življenju, v šegah in navadah, poticah v literaturi, likovni umetnosti in na kulinaričnih prireditvah. Na koncu so zbrani recepti za pripravo zaščitenih slovenskih potic s petimi nadevi. 

Knjigo krasijo ilustracije Marka Kočevarja, kokoška Fani pa na duhovit in poučen način obrazloži dejstva o slovenski potici. Zato je pričujoča knjiga o slovenskih poticah namenjena širokemu krogu bralcev, še posebej mladim, ki naj bi prek okusov odkrivali dežele sveta ter vsakdanjike in praznike njihovih prebivalcev. Odraslim naj bo spodbuda, da bogato znanje izdelovanja potic ohranjajo in predvsem prenašajo na mlade generacije. Namenjena pa je tudi obiskovalcem naše dežele, da bodo spoznali in predvsem okusili potico; potico dobro jed, kajti boljše nima celi svet! 

Recenzija Bukla

go site Naj vas velikost te male knjižice ne zavede, saj je v njej vse, kar bi povprečnega domačega kuharja in sladkosneda utegnilo zanimati o potici – od leta 2017 zaščiteni nacionalni jedi, ki ji seveda ne manjka kalorij. Etnolog Janez Bogataj je zapisal kratko, a sočno zgodovino potice, ki jo spremljajo fotografije treh avtorjev pa tudi šaljive ilustracije Marka Kočevarja. Postopek izdelave in recepti z različnimi nadevi pridejo šele na koncu, glavnino knjige namreč tvorijo zgodovina potice ter iskrivi zapisi o potici v vsakdanjem življenju In seveda o tem, v čem se potica sploh razlikuje od sestričen in bratrancev, ki jih najdemo v širši regiji. Za dober tek, vsaj nekajkrat na leto.

Žiga Valetič; Bukla 142

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.