Knjigarna Bukla
Knjiga
Kosprdec in Teletina
Zgodba iz vrtca
Ilustracije: Galina Miklínová Prevod: Nives Vidrih Urejanje: Nataša Detič
Založba: Ocean, 2015
trda vezava, 55 str. Mere: 24,5x17, 322 g ISBN: 978-961-93582-9-0 click here
Spletna cena: 17,99 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Recenzija Bukla

see url Naslovna junaka Kosprdec in Teletina sta nerazdružljiva malčka, ki uganjata večje in manjše norčije in z njimi povzročata sive lase tako vzgojiteljicam v vrtcu kakor tudi svojim staršem. Njune norčije so prav tako nenavadne, kakor je tudi njun priimek. Malčki se bodo lahko naučili, kako se čevlje namaže z mamino kremo za obraz, da se lahko čipkaste spodnjice uporabijo tudi kot čudovito pokrivalo, kako se skrije pod drevesom in še marsikaj zanimivega. Slikanica je bila na anonimnem literarnem natečaju založbe Albatros na Češkem izbrana za najboljše izvirno otroško prozno delo leta 2012.

Sabina Burkeljca; Bukla 114

source url © Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

Večkrat nagrajena knjiga z zabavno zgodbo in čudovitimi ilustracijami duhovito prikazuje vrtčevsko življenje skozi otroške oči. Namenjena je otrokom, obenem pa je obvezno čtivo za vse, ki ste kdaj pomislili, da bi radi delali v vrtcu.
Kosprdec in Teletina sta nadobudna malčka, polna sijajnih idej, ki so tako zabavne kot njuna priimka. Zgodba se dogaja v vrtcu, ki ga Kosprdec začne obiskovati proti svoji volji, zato večino dneva preživi pod polico s čevlji in majhnimi nahrbtniki, kjer glasno tuli in brca okoli sebe. Sošolka Teletina, hčerka znane operne pevke, prav dobro razume njegovo jezo in skupaj se odločita pobegniti iz vrtca, saj se v dvoje veliko bolje beži. Toda ko ju policisti po kratki pustolovščini srečno pripeljejo nazaj v vrtec, se njuni starši odločijo, da se ne smeta več družiti. Vendar pravih prijateljev nič ne more ločiti in tudi starši se čez čas omehčajo …

Avtorica Eva Papoušková se je z zgodbo prijavila na anonimni natečaj največje češke založbe Albatros in gladko zmagala. Pozneje se je izkazalo, da je avtorica priznana scenaristka, ki je med drugim delala tudi s Stevenom Spielbergom. V kombinaciji z ilustracijami priznane češke ilustratorke Galine Miklinove je knjiga postala uspešnica. Prejela je številne prestižne nagrade za otroško književnost: v Nemčiji mednarodno nagrado münchenske nacionalne knjižnice »White Raven« 2014, na Češkem pa nagrado SUK 2013 (podeljujejo knjižničarji), nagrado Golden Ribbon 2013 (podeljuje češka sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY) in nagrado Magnesia Litera 2013.