Knjigarna Bukla
Knjiga
Požgani možgani
Presenetljiva resnica o žitaricah, ogljikovih hidratih in sladkorju – tihih ubijalcih vaših možganov
Izvirnik:
Grain brain (2013)
Grain brain
Soavtor: Kristin Loberg
Prevod: Branko Gradišnik
Urejanje: Renate Rugelj
Založba: UMco, 2015
Zbirka: Preobrazba
mehka vezava, 384 str.
Mere: 21x15 cm, 532 g
Redna cena: 26,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 2,69 €
Spletna cena: 24,21 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

»Tu sem zato, da vam dopovem, da geni prav nič ne odločajo o usodi vaših možganov. Da bolezen ni neizbežnost. In tudi če trpite od katerega drugega tipa možganskih motenj, recimo od kroničnega glavobola, depresivnosti, epilepsije ali skrajnih menjav razpoloženja, ni nujno, da je krivec vkodiran v vaši DNK. Pač pa gre krivdo iskati v tem, kar jeste.«

(iz knjige)

 

Ko je izšla knjiga Požgani možgani, je tako med strokovnjaki kot laiki burila duhove. Dr. David Perlmutter je namreč leta 2013 s svojo odmevno knjigo dregnil v osje gnezdo, saj je širši javnosti predstavil problem povezanosti načina prehranjevanja in zdravja možganov, ki ga je medicina (pre)dolgo potiskala v kot. Perlmutter trdi, da lahko ima prehrana na zdravje naših možganov močan vpliv, tako dober kot slab, kar podkrepi z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. Zdaj lahko slovenski bralec v prevodu bere tudi, da bolezni možganov niso nujno zapisane že v naših genih in da lahko krivca zanje pogosto najdemo kar v naši prehrani.

Avtor, ki je nevrolog in specialist za nutristiko, v Požganih možganih prepričljivo povezuje razvoj degenerativnih bolezni možganov, denimo neozdravljivih Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni, z uživanjem ogljikovih hidratov. Kot praktično nadaljevanje je v zadnjem delu dodan še štiritedenski »nizkohidratni« načrt prehranjevanja. Požgani možgani tako niso le še ena v vrsti knjig o dieti ali zdravstveni preventivi, temveč gre za knjigo, ki v osnovi spreminja pravila igre in smiselno nadaljuje zgodbo Paleorecepta (Robb Wolf) in Mastne laži (Robert H. Lustig).