Knjigarna Bukla
Knjiga
Sanje o belem štrpedu
Urejanje: Vesna Radovanovič
Založba: Franc-Franc, 2015 Zbirka: Mega go to link Izid knjige je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.
trda vezava, 224 str. go to link Mere: 21x14,5, 378 g ISBN: 978-961-255-087-5
Spletna cena: 20,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Recenzija Bukla

go to link Mladinska literatura Marjane Moškrič je prepoznavna in nagrajena, predvsem pa brana, ne dvomim, da bo tako tudi z romanom Sanje o belem štrpedu. Štrpedova druščina, kakor se imenujejo Olmo, Šona in Sine, so mladostniki in prijatelji na pragu odraslosti, srečujejo se s krutim svetom, ki vdira v vsakega izmed njih, v njihovo tesno prijateljstvo in mladost. Živijo na strani »pravih«, tistih, ki se bojujejo za pravico in poštenje, za boljši svet, pripravljeni so tudi na buške, tveganje in napade, da bi stvari spremenili. Večplastni roman, ki zahteva razmišljujočega in čutečega bralca, povezujejo sanje o belem štrpedu, bitju, ki bi ljudem prineslo spoznanje in svetlobo, da bi se stvari obrnile v dobro smer, a tu je tudi črni štrpedo, o katerem jim pripoveduje nona (moč pravljic in mitov). Gre za izjemno kakovostno (mladinsko) delo, ki v slovenski literarni prostor prinaša sporočilo: dovoljnam­jedovoljnamjedovoljnamje – delitve na revne in bogate, dovolj izkazovanja moči, dovolj nepotrebnega trpljenja. Dovolj. Poiščimo belega štrpeda (v sebi), spreminjajmo.

Sabina Burkeljca; Bukla 118-119

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

go here "Eni pravijo, da ni nikoli prepozno," je gobezdal."Mogoče imaš prav, vse je mogoče," sem se nasmehnil barabi stari. Ko bi le vedel, kako ga imam rad! "In kaj pravi?"

" Sprašuje me, vedno samo sprašuje. A je kaj novega? Ne, nič ni novega. Vedno znova. Zdi se mi, da noče ali pa ne more izgovoriti tvojega imena.
Ko so se pojavili tisti plakati, me je vsa razburjena klicala. "A je on?" je navalila. Kdo on? Niti sanjalo se mi ni, o čem govori.
"Ga nisi prepoznal? Kaj pa štrpeda, si ga visel? Čisto majhen, prav tak, kot mora biti."

In mi je končno vžgalo, stari, da si res mogoče to ti. Kakšen slepec, sem bil jezen na samega sebe, ko sem te prepoznal in tisto belo zverinico nad tvojo glavo."
"Pa ona? Kaj je rekla?" me je tiho vprašal.

get link