Knjigarna Bukla
Knjiga
Očetovina
Resnična zgodba
Izvirnik:
Patrimony (1991)
Patrimony
Prevod: Miriam Drev Urejanje: Samo Rugelj
Založba: UMco, 2016
Zbirka: Odkrito
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 211 str.
Mere: 21x15 cm, 300 g
ISBN: 978-961-6954-67-9
Redna cena: 18,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 1,89 €
Spletna cena: 17,01 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Ameriški pisatelj Philip Roth (1933) je v slovenskem prostoru najbolj znan po svojih odmevnih in kritiško hvaljenih romanih, med katerimi velja izpostaviti Ameriško pastoralo, Človeški madež in Slehernika, vendar je napisal tudi nekaj neleposlovnih memoarskih knjig, ki presegajo meje tega žanra ter vstopajo v izpovedno literaturo najvišjega dometa. Knjiga Očetovina pripoveduje resnično zgodbo o enem najbolj arhetipskih človeških odnosov: očeta in sina. Sin je v tem primeru sam Philip Roth, ki se je pred leti soočil z dejst­vom, s katerim se morajo slejkoprej vsi otroci: s pešanjem svojih staršev. 

Potem ko je bil njegovemu očetu diagnosticiran možganski tumor, se mora Roth z nelagodnostjo na eni strani ter s sinov­sko ljubeznijo na drugi spoprijeti z vsemi fazami telesnega propadanja nekdaj izjemno karizmatičnega in kremenitega moškega. To izkušnjo pisatelj izkoristi kot podlago za tanko­čutno pripoved o človekovi ujetosti v neizmerni cikel živ­ljenja in smrti, ki v temelju določa naše bivanje.

go here

source link Očetovina (ta v svoji osnovi pomeni dediščino, ki z očeta preide neposredno na sina) je meditacija o bivanju in minevanju v sodobni civilizaciji. Knjiga nosi prepoznaven Rothov ustvarjalni pečat, četudi tokrat ni na delu kateri od njegovih literarnih alter egov, temveč v njej nastopajo res­nične osebe iz mesa, krvi, čustev in solz, ki jim avtor zato še toliko bolje lahko vdihne svoj pisateljski genij. Pripoved o dolgem slovesu, kakršne v slovenščini že dolgo ni bilo.

see url

»Sanje so mi pripovedovale, da bom vsaj v njih, če že ne v svojih knjigah in svojem življenju, trajno ostal njegov mali sin, z vestjo malega sinka, tako kot bo on v sanjah živel naprej ne le kot moj oče, temveč kot oče vseh očetov, ki izreka sodbo prav o vsem, kar naredim.« – iz knjige

»Ostroumno in čudovito spisani spomini … odkritost in resnicoljubnost sijeta z vsake strani.« – San Francisco Chronicle

PHILIP ROTH (1933) follow site je ameriški pisatelj, ki je za roman Ameriška pastorala leta 1997 prejel Pulitzerjevo nagrado, v Beli hiši pa mu je bila leta 1998 podel­jena Narodna medalja za umetnost. Leta 2002 je dobil najvišje priznanje Ameriške akademije za umetnost in književnost, Zlato medaljo za leposlovje. Dvakrat je prejel Ameriško državno nagrado za književnost, trikrat je dobil PEN/Faulknerjevo nagrado za roman in enkrat Nagrado nacionalnega združenja književnih kritikov za roman. Leta 2011 je v Beli hiši prejel nacionalno humanis­tično medaljo, kasneje istega leta pa je postal četrti pisatelj, ki je prejel prestiž­no mednarodno Bookerjevo nagrado. Leta 2012 je prejel najvišjo špansko odlikovanje princ Asturije, leta 2013 pa tudi najvišje francosko odlikovanje ­Vitez nacionalnega reda Legije časti.

Kdor je kupil to knjigo, je kupil tudi..