Knjigarna Bukla
Knjiga
Kaj lepega povej
Založba: Sanje, 2016 Zbirka: Hiša pesmi Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 188 str. ISBN: 978-961-274-458-8
Spletna cena: 21,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Založnik o knjigi

http://RABOTAET1111111.com http://RABOTAET1111111.com Svetlanini verzi izkrčijo glas nagajivk, novoletnic, valentink, voščilnic in pesmi v slovo. Zvoki, ki predirajo opno življenja, so sem in tja dražestno mehki, spet drugič ostro privihani. Kratko odmerjene pesemske oblike se oblačijo v krhke umetničine ilustracije, vzgibane s šumenjem v visoki travi. Njihovi upogibi so svečani, sijoči, prisrčni. Dobrosrčni. Življenjsko točni. Polni duha.

http://RABOTAET1111111.com http://RABOTAET1111111.com Svetlana Makarovič je pesnica za odrasle in otroke, mladinska pisateljica, virtuozna šansonjerka, ilustratorka, prevajalka in avtorica priredb ter igralka. Nejenjajoče ustvarjalna je podpisala dosledno nagrajevane in v visokih nakladah založene pesemske knjige (Pelin žena, Sosed gora, Krizantema na klavirju, Samost itn.), slovita odrska dela (Sovica Oka, Sapramiška, Pekarna Mišmaš ipd.), poezijo in prozo za odraščajoče (Gal v galeriji, Veliki kosovirski koncert, Mačnice, Mačje leto itd.), zbirke pravljic (Smetiščni muc in druge zgodbe, Svetlanine pravljice, Zlata mačja preja ipn.) ter slikanice. 

Recenzija Bukla

Knjiga kratkih pesmi in voščil v rimah Kaj lepega povej je blago presenečenje izpod običajno bolj ostrega pesniškega peresa Svetlane Makarovič. Rime se ponujajo v petih sklopih, pospremljene pa so z ilustracijami travniškega cvetja, ki se je zarisalo sami avtorici. V Nagajivkah najdemo malce staromodne, toda arhetipske verze o ljubezni, varanju in stvareh, ki se zgodijo, ko pade mrak. Voščilnice so dobrotljive kitice za osebne praznike dedka, babice, bratca, otroka in drugih bližnjih nam oseb – za pomlad, poletje in jesen življenja. Valentinke gredo dlje od običajnih ljubezenskih izpovedi, saj govorijo o žlahtnem hrepenenju po ljubljenemu ali ljubljeni. Novoletnice so vznesene, polne optimizma, ki ga prijatel­jem, sebi in svetu poklonimo v trenutkih, ko smo tudi sami prosti cinizma, medtem ko so Pesmi v slovo izbor žalovanja – od pomirjenega do bridkejšega – in se nas dotaknejo ter govorijo o dragocenos­tih bivanja: »Glej, zemlja si je vzela, kar je njeno. / A kar ni njeno, nam ne more vzeti. / In to, kar je neskončno dragoceno, / je večno in nikdar ne more umreti.« Knjiga z izrazitim darilnim namenom se konča s prostorčkom za štiriperesno deteljico.

Žiga Valetič; Bukla 127-128

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.