Knjigarna Bukla
Knjiga
Branje Boba Dylana na klancu
Esej o edinem nobelovcu, ki ga vsi poznajo
Urejanje: Samo Rugelj
Ilustracije: Žiga Valetič
Založba: UMco, 2016
Zbirka: Angažirano
mehka vezava, 162 str.
Mere: 21x12,5 cm, 204 g
ISBN: 978-961-6954-70-9
Redna cena: 12,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 1,29 €
Spletna cena: 11,61 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

»Ko je švedska akademija sporočila, da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za leto 2016 Bob Dylan, se je najprej zgodilo troje. Nekateri so protestirali, češ da si je Dylan ne zasluži, ker ni pravi literat. Je poet ali le song­writer? Je poet ali le pevec? Poeti svoje pesmi recitirajo – Dylan jih poje.

Drugi so slavili, češ da je švedski akademiji končno kapnilo, da je Dylan velik pesnik, nav­sezadnje, za Nobelovo nagrado je bil nominiran dvajsetkrat zapored, vse tja od leta 1997, ko ga je prvič predlagal Gordon Ball, profesor književnosti iz Virginie. In če je lahko dobil kopico državnih odlikovanj, častnih doktoratov in Grammyjev, potem lahko dobi tudi Nobelovo nagrado.

source link Tretji pa so rekli: kaj se prepirate – Dylan bo Nobelovo nagrado itak zavrnil! V resnici je bilo še huje: ko so sporočili, da bo dobil Nobelovo nagrado, se sploh ni odzval. Ni se zahvalil. Niti trznil ni. Niti 'no comment' ni rekel.

Tipični Dylan, so rekli. In dodali: Dylan je vendarle še vedno Dylan! Še vedno je poln trikov. Norčav. Nepredvidljiv.«  – iz knjige

 

 

follow site MARCEL ŠTEFANČIČ, jr. (1960), je magister filozofije, filmski kritik, urednik in publicist. Do sedaj je napisal že preko osemdeset knjig, ki so se s svojo tematiko raztezale od teorije in zgodovine slovenskega ter svetovnega filma, do angažiranih esejističnih knjig, v katerih se je ukvarjal z družbeno problematiko po svetu in pri nas. Za esejistično knjigo Kdor prej umre, bo dlje mrtev (2014)je prejel Rožančevo nagrado, za zbirki esejev Zakaj si življenje zasluži, da ga izgubimo (2012) in Hitler – kako je preživel (2015) pa je bil za Rožančevo nagrado nominiran. Pred leti je svoje najljubše teme, kot so bile potovanje okoli Gardskega jezera, filmsko ustvarjanje Rogerja Cormana in Tarantinove Stekle pse obdelal znotraj samostojnih knjižic v okviru zbirke Obsesije, sedaj pa se je na podoben način, v svojem vseobsegajočem stilu, lotil še Boba Dylana, ki je, precej presenetljivo, jeseni leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za literaturo.

go here  

see url »Knjiga, ki bi jo Bob Dylan moral prebrati v kakem odmoru med svojo neskončno koncertno turnejo.«

– Samo Rugelj, revija Bukla

Recenzija Bukla

Ravno tako vagabundska in hipijevska kot z mnogimi podatki nabita, je knjiga o lanskoletnem Nobelovem nagrajencu za literaturo, ki sočno opiše nekatere bolj ali manj znane fragmente iz Dylanovega pestrega življenja in ustvarjalnega opusa. V slovenščini imamo preveden že del njegove poezije (Za zmeraj mlad, 2009, in Ni še mrak, 2015) ter Dylanovo biografijo Zapiski (2015). V pričujoči knjižici pa se Štefančič poigra z ozadji nastanka številnih glasbenikovih pesmi, ki so si prodorno utirale pot na glasbeno sceno ter mnoge izmed njih kmalu obveljale za večne uspešnice mednarodnega slovesa. V njihovih besedilih je Dylan včasih subtilno, mnogokrat pa jasno nasprotoval takratnim ameriš­kim političnim, socialnim in filozofskim stereotipom. Zabavno in informativno branje, ob katerem si boste najverjetneje marsikatero njegovo pesem sočasno tudi v živo zamrmrali.

Diana Volčjak; Bukla 129-130

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

Kdor je kupil to knjigo, je kupil tudi..